Sleva z kupní ceny

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
4.9.23 20:28

Sleva z kupní ceny

Dobrý den, prosím o názor k mým možnostem.

Před necelým rokem jsem koupila byt, tzn v roce 2022. Topení je zajištěno plynovým kotlem, který mám v bytě. Při podpisu smlouvy, ani nikdy jindy, se prodejce a ani jeho makléř nezmínili o tom, že jsou s kotlem problémy. Kupní smlouva se podepisovala v průběhu září, netopilo se, kotel nebyl v provozu. S příchodem zimy jsem zjistila, že kotel má problémy sepnout a začít topit. Spojila jsem se s pánem, který v bytě žil přede mnou (byt si pronajímal od prodejkyně) a tem mi písemně do sms potvrdil, že s kotlem jsou problémy. Hned jsem mailem informovala prodejkyni, ta ke mně poslala revizáka na kotel. Ten nic nezjistil, ale taky nic nespravil. Byl tady celkem 2×, naposledy v půlce ledna. Od té doby nebylo možné ho sem zpátky dostat. Někdy v únoru přišli na revizi kominíci a tvrdili, že jde do komína málo vzduchu. Právě dnes po půl roce se mi podařilo sehnat kominíky, kteří by komín spravili. Ale podle nich je komín v pořádku. Problém vidí ve špatně zvoleném typu kotle a taky jeho špatné instalaci. Doporučili mi koupit vhodnější kotel. Jenže to se bavíme asi o 70 tisících. Říkám si ale, proč bych to měla platit ze svého. Hned po zjištění dnešního názoru kominíků jsem o tom informovala prodejkyni s tím, že by náklady měla nést ona. Odpověď zatím nemám. Nicméně by mě zajímalo, jestli mám právní nárok na přiměřenou slevu z kupní ceny. Pokud ano, je opravdu vymahatelný? Jak dlouho tento proces trvá? Nebo se mám prostě smířit s tím, že výměnu kotle zaplatím ze svého? Zkouším tohle fórum, jelikož teď nemůžu vybalit x tisíc za právníka a třeba už to někdo z vás řešil.

Moc vám děkuji rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11559
4.9.23 20:58

Jestli kotel spíná/ nespíná bude mít těžko něco společného s komínem. Může být „nevhodný tlak vody“, nebo porucha na kotli… Jinak revizák na kotel úplně nemusí být i servisák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.9.23 21:07

@Ivan PPZ Díky za odpověď. Ten revizák byl i servisák.

Jestli spíná/nespíná a souvislost se vzduchem mám od pánů, kteří se dívali jeden na kotel a druhý na komín. Já tomu prd rozumím. Jen vím, že dnešní třetí pán říkal to, co píšete Vy. A to že nejde o komín, ale nejspíš je něco s kotlem. Což bych ale čekala, že pán přes kotle na to přijde 😃

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15775
4.9.23 21:11
@Ivan PPZ píše:
Jestli kotel spíná/ nespíná bude mít těžko něco společného s komínem. Může být „nevhodný tlak vody“, nebo porucha na kotli… Jinak revizák na kotel úplně nemusí být i servisák.

To nemusí být úplně pravda, kondenzační kotle mají na spaliny a vracející se kondenzát čidla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68928
4.9.23 21:14

Ono je to těžký, z toho, co popisuješ, je vidno, že někde je něco blbě, ale v podstatě kohokoliv jsi tam měla, dospěl k jinému názoru. První nic dvakrát nenašel. Druzí shledali problém v komíně. Třetí vyhodnotili, že komín je OK, ale špatně zvolený kotel. to je poněkud málo na to, chtít po někom zfleku 70 000. Byť tvou frustraci chápu, taky jsem si s kotli nejen ve vlastním bytě užila dosti a opraváři házeli názory jak na běžícím pásu, od „je to úplně OK“ přes nutnost výměny různých součástek po nevyhnutelnost výměny celého kotle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.9.23 21:29

@Zumpa Moje chyba, měla jsem uvést, že jde o turbo. Není kondenzační.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.9.23 21:30

@ugluk A jak to u tebe dopadlo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3459
4.9.23 22:25
@virtuoska798 píše:
Dobrý den, prosím o názor k mým možnostem.

Před necelým rokem jsem koupila byt, tzn v roce 2022. Topení je zajištěno plynovým kotlem, který mám v bytě. Při podpisu smlouvy, ani nikdy jindy, se prodejce a ani jeho makléř nezmínili o tom, že jsou s kotlem problémy. Kupní smlouva se podepisovala v průběhu září, netopilo se, kotel nebyl v provozu. S příchodem zimy jsem zjistila, že kotel má problémy sepnout a začít topit. Spojila jsem se s pánem, který v bytě žil přede mnou (byt si pronajímal od prodejkyně) a tem mi písemně do sms potvrdil, že s kotlem jsou problémy. Hned jsem mailem informovala prodejkyni, ta ke mně poslala revizáka na kotel. Ten nic nezjistil, ale taky nic nespravil. Byl tady celkem 2×, naposledy v půlce ledna. Od té doby nebylo možné ho sem zpátky dostat. Někdy v únoru přišli na revizi kominíci a tvrdili, že jde do komína málo vzduchu. Právě dnes po půl roce se mi podařilo sehnat kominíky, kteří by komín spravili. Ale podle nich je komín v pořádku. Problém vidí ve špatně zvoleném typu kotle a taky jeho špatné instalaci. Doporučili mi koupit vhodnější kotel. Jenže to se bavíme asi o 70 tisících. Říkám si ale, proč bych to měla platit ze svého. Hned po zjištění dnešního názoru kominíků jsem o tom informovala prodejkyni s tím, že by náklady měla nést ona. Odpověď zatím nemám. Nicméně by mě zajímalo, jestli mám právní nárok na přiměřenou slevu z kupní ceny. Pokud ano, je opravdu vymahatelný? Jak dlouho tento proces trvá? Nebo se mám prostě smířit s tím, že výměnu kotle zaplatím ze svého? Zkouším tohle fórum, jelikož teď nemůžu vybalit x tisíc za právníka a třeba už to někdo z vás řešil.

Moc vám děkuji rady

Pokud není nic jiného na bytě špatně, vykašlala bych se na to a koupila nový nebo opravila stávající na vlastní náklady. Případný soudní spor, tě bude stát daleko víc než nový kotel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.9.23 22:43

@roba18 Nejspíš to tak dopadne. :(

Z principu je to ale k n***ání. Kdyby mi to řekli hned při prodeji, tak se domluvíme na slevě a já to od začátku řeším po vlastní ose. Teď už s tím nic nenadělám, je to jen povzdych nad tím, jací zmetci někteří lidi jsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3459
4.9.23 23:07
@virtuoska798 píše:
@roba18 Nejspíš to tak dopadne. :(Z principu je to ale k n***ání. Kdyby mi to řekli hned při prodeji, tak se domluvíme na slevě a já to od začátku řeším po vlastní ose. Teď už s tím nic nenadělám, je to jen povzdych nad tím, jací zmetci někteří lidi jsou.

Chápu, k nas* to je. Zkusit se domluvit určitě můžete, ale když nebudou chtít, nemáte moc žádné páky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68928
4.9.23 23:29
@virtuoska798 píše:
@ugluk A jak to u tebe dopadlo?

No, já svůj kotel nakonec vyměnila, protože to bylo furt něco a už měl svůj dosti pokročilý věk a nebavilo mě ho zkoušet vyměňovat součástku po součástce (respektive jsem to zkusila, efekt pro kotel nula, pro peněženku značný). Ale já už pořizovala před lety ten první, takže jsem si to všecko vyžrala sama. Dokazovat, že výměna opravdu byla nutná a že už tam ta v podstatě nedefinovatelná závada byla už před půl rokem, by se mi opravdu nechtělo. A věř, že částka 70 000 není v dnešní době nic závratného, zvlášť, pokud se jedná i o převložkování komína. Teď jsme v jednom bytě měnili za dost přes sto litrů, a to jsem sovnávala x cenových nabídek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
5.9.23 08:26

V první řadě by to chtělo objasnit, jaká je tam závada a jestli vůbec. Co přesně znamená, že „kotel má problémy sepnout a začít topit“? Pokud servisák přijel když kotel normálně topil a po rozebrání žádnou závadu nenašel, tak je dost těžké prodávajícího vůbec přesvědčit, že je tam nějaká závada. Názor nájemníka také nemusí být úplně rozhodující - z mojí zkušenosti je dost často problém v obsluze a nepochopení systému regulace kotle.

Takže je třeba umět přesně demonstrovat závadu, případně nahrát projevy té závady na kameru, aby bylo zcela jasné, jaký je tam problém a za jakých podmínek nastává.

Pokud vám prodávající uvěří, že je tam závada, tak vám nejspíš zařídí a uhradí opravu. Přeci tam již byla snaha, kdy prodávající poslal 2× servisáka, čili je ochoten to řešit. Nyní je míček na vaší straně, abyste dokázala demonstrovat, že topení opravdu má nějakou vadu. Soud je až krajní varianta, kdy byste stejně musela závadu nezpochybnitelně doložit. Takovým důkazem by bylo nejspíš opět stanovisko servisáka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3792
5.9.23 08:35
@virtuoska798 píše:
@roba18 Nejspíš to tak dopadne. :(Z principu je to ale k n***ání. Kdyby mi to řekli hned při prodeji, tak se domluvíme na slevě a já to od začátku řeším po vlastní ose. Teď už s tím nic nenadělám, je to jen povzdych nad tím, jací zmetci někteří lidi jsou.

Zkus ji napsat, že kupuješ kotel za 70 a jestli ti pošle 35 tak už nic řešit nebudeš. Ono je to těžké. Kdyby ti to řekla hned, mohla rovnou dodat, že cena bytu už je o ten kotel ponížena. :nevim: U koupi bytu za miliony si člověk 70 tis rozdílu přece nemůže ani všimnout :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10243
5.9.23 10:37

@virtuoska798 Poslal bych písemnou výzvu doporučeně s dodejkou, nazval to skrytou vadou a požadoval buď slevu z kupní ceny nebo odstranění vady.
Zároveň ale dodávám, že bych považoval za férové např. 50% z ceny nového kotle, ne úhradu celé výměny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.9.23 08:11

@Sisika9 Jak myslíš, všimnout dalších 70k? Kdyby mi to řekla při prodeji, tak s tím počítat budu a navýším si hypo o náklady na nový kotel nebo se dojedná sleva.

Dodatečně si těch 70k teda všímám, jelikož peníze opravdu nerostou na stromě. Nevím, jak to mají ostatní, ale já pro ně musím každý den do práce :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí