Sloučení dvou bytů v paneláku

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
14.8.23 19:47

Sloučení dvou bytů v paneláku

Dobrý den všem, nabídla se nám skvělá příležitost odkoupit sousední byt v paneláku. Moje otázka zní: lze spojit dvě bytové jednotky v paneláku? Probourat se do vedlejšího bytu, udělat mezi místnostmi dveře, abychom případně nemuseli chodit přes chodbu? Řešil někdy někdo z vás něco podobného, nebo slyšeli jste, že to někdo udělal? Rádi bychom slyšeli nějaké zkušenosti, než to začneme řešit vic. Skrze rozrůstající rodinu potřebujeme větší bydlení a toto se nám líbí víc než stěhování na jiné místo.
Prosím anonym, na emiminu čmuchají moje dvě zvědavé a nepřející sousedky, nechci, aby se vědělo, že něco podobného chystáme. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20861
14.8.23 19:49

Tak dveře budou v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14574
14.8.23 19:57

No, podobný byt měla kdysi kamarádka, tak kdysi kdosi ufiknul pokoj ze sousedního 1+1, čímž ze z toho stalo garsonka a z toho většího bytu 3+1 :lol: ty původní 2+1 jsem videla několikrát, je to takovy klasicky typový byt, a fakt tam je místo vstupu do třetího pokoje zeď.

Takže to jde a jako proč ne? Muže z toho byt parádní bydleni ;) Trochu bych se bála, ze vznikne problém s probouranim dveri, jelikož bych cekala, ze zeď mezi dvěma byty bude nosná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
14.8.23 20:02
@Anonymní píše:
Dobrý den všem, nabídla se nám skvělá příležitost odkoupit sousední byt v paneláku. Moje otázka zní: lze spojit dvě bytové jednotky v paneláku? Probourat se do vedlejšího bytu, udělat mezi místnostmi dveře, abychom případně nemuseli chodit přes chodbu? Řešil někdy někdo z vás něco podobného, nebo slyšeli jste, že to někdo udělal? Rádi bychom slyšeli nějaké zkušenosti, než to začneme řešit vic. Skrze rozrůstající rodinu potřebujeme větší bydlení a toto se nám líbí víc než stěhování na jiné místo.
Prosím anonym, na emiminu čmuchají moje dvě zvědavé a nepřející sousedky, nechci, aby se vědělo, že něco podobného chystáme. :mavam:

To prece zalezi na konkretnim byte.

Nesla bych do toho. Znami si takhle dva byty spojili (cinzak), je to velky, ale to je tak vsechno. Furt byt v baraku na blbym miste, bez vytahu, pro par je to moc velky, a prodavat se to bude blbe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
126
14.8.23 20:06

Horko tezko, kamarad chtel takto probourat zed v byte a predelat si dvere. Zed nebyla nosna. Musel mit vyjadreni od statika a hasicu a nasledne povoleni od spolumajitelu vsech bytu. Musel vsechny objejit a urcite procento se vyjadrilo proti, takze to udelat nemohl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3792
14.8.23 20:17

Záleží na konkrétním domě. Obecně ano. Ale viděla jsem i variantu, že si navíc prikoupili i kus domovní chodby a mají to ještě větší :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
14.8.23 20:22

Zajdi na stavební úřad, tam ti podle typu paneláku řeknou, jestli by to šlo. Pokud mají sousedící zdi, tak by to jít mělo.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
14.8.23 20:31

Dojdi se zeptat na stavební úřad, jak konkrétně u vás. Řešila to kamarádka. Bohužel byli nějaký patro, kdy bylo potřeba to nějak chladit či co. Nakonec povolení dostali, firmu sehnali, trvalo to rok. Byla z toho celkem hotová.

Příspěvek upraven 14.08.23 v 20:33

• Citovat
  • Upravit
3094
14.8.23 20:33

U příbuzných v baráku se to řešilo, ale protože mají družstvo a družstvo nepovolilo, tak z toho sešlo.

Pak to řešila jedna známá v paneláku, tam to mají myslím v OV, a dopadlo jim to. Respektive zatím jen dokoupení sousedícího bytu, na rekonstrukci a probourání zatím nemají peníze.

No a když o tom tak přemýšlím, tak mám ještě i třetí známé se stejným problémem :lol:. Ti nebydlí v paneláku, ale v nějakém starším domě, a dokupovali byt nad sebou, udělali komplet rekonstrukci a oba byty propojili schodištěm, takže teď mají krásný prostorný mezonet.

Takže ano, jde to, ale určitě je potřeba zjistit, zda je možné udělat otvor ve zdi spojující oba byty (asi u statika), vyjednat si u společenství vlastníků, jestli nemají nic proti, rozmyslet si, jestli je možné udělat rekonstrukci tak, aby dispozice bytu dávaly smysl, a určitě ještě i nějaké další úkony, které mě už nenapadají.

Příspěvek upraven 14.08.23 v 20:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
222
14.8.23 20:33

Technicky nejspíš nebude problém, ale bohužel předpokládám, že se vám to nepodaří zrealizovat. Lidská závist je peklo. K takovému zásahu budete potřebovat souhlas SVJ a myslím, že někteří souhlasit nebudou. Proč? Protože oni mít dva spojené byty nemohou, tak to znemožní vám. Známí měli stejný nápad, jako vy, a dopadlo to přesně, jak píšu. I když měli vyjádření statika, že je to bezpečná úprava. Lidi jsou potvory. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
14.8.23 20:35
@malýhroch píše:
Horko tezko, kamarad chtel takto probourat zed v byte a predelat si dvere. Zed nebyla nosna. Musel mit vyjadreni od statika a hasicu a nasledne povoleni od spolumajitelu vsech bytu. Musel vsechny objejit a urcite procento se vyjadrilo proti, takze to udelat nemohl.

Ano, asi se musí ti sousedi obejít, nebo lze hlasovat na schůzi vlastníků jednotek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2508
14.8.23 20:39

Dvojí známí v menších bytových domech, jednou byty nad sebou, jednou vedle sebe. U těch vedle sebe museli nechat oboje původní vstupní dveře kvůli hasičům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
14.8.23 20:50
@Pavla Be píše:
Technicky nejspíš nebude problém, ale bohužel předpokládám, že se vám to nepodaří zrealizovat. Lidská závist je peklo. K takovému zásahu budete potřebovat souhlas SVJ a myslím, že někteří souhlasit nebudou. Proč? Protože oni mít dva spojené byty nemohou, tak to znemožní vám. Známí měli stejný nápad, jako vy, a dopadlo to přesně, jak píšu. I když měli vyjádření statika, že je to bezpečná úprava. Lidi jsou potvory. :(

Neumím si představit, jak by to mohlo svj ovlivnit….. Nepleteš si to s družstvem.

• Citovat
  • Upravit
68928
14.8.23 20:58

Technicky by to problém být nemusel, i nosn panel v paneláku se dá probourat, jen je třeba statický posudek, pak se provařují výztuže a tak, ale už jsem párkrát zažila. Větší problém je to papírování kolem, aby to povolili, aby se daly byty spojit. Ale nereálné to není, taky jsem zažila hned dvakrát koupené dva 3+1 vedle sebe a rozdělené na 4+1 a 2+1. Záleží na konkrétním bytě, obecně rozhodně nelze říci v pohodě/ ani omylem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
222
14.8.23 20:58
@Janli píše:
Neumím si představit, jak by to mohlo svj ovlivnit….. Nepleteš si to s družstvem.

Bohužel opravdu nepletu. Ono mít byt (i když v osobním vlastnictví) v paneláku není, jako mít samostatný dům. SVJ mají pravidla, člověk si zdaleka nemůže rozhodovat o všem. V některých případech je to asi na místě (kvůli zmíněné statice atd.), ale v některých nad tím zůstává rozum stat. Schválně počkej na další diskusi. Určitě nebudu jediná, kdo ve svém okolí zná podobný příběh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí