Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
No, podobný byt měla kdysi kamarádka, tak kdysi kdosi ufiknul pokoj ze sousedního 1+1, čímž ze z toho stalo garsonka a z toho většího bytu 3+1
ty původní 2+1 jsem videla několikrát, je to takovy klasicky typový byt, a fakt tam je místo vstupu do třetího pokoje zeď.
Takže to jde a jako proč ne? Muže z toho byt parádní bydleni
Trochu bych se bála, ze vznikne problém s probouranim dveri, jelikož bych cekala, ze zeď mezi dvěma byty bude nosná.
@Anonymní píše:
Dobrý den všem, nabídla se nám skvělá příležitost odkoupit sousední byt v paneláku. Moje otázka zní: lze spojit dvě bytové jednotky v paneláku? Probourat se do vedlejšího bytu, udělat mezi místnostmi dveře, abychom případně nemuseli chodit přes chodbu? Řešil někdy někdo z vás něco podobného, nebo slyšeli jste, že to někdo udělal? Rádi bychom slyšeli nějaké zkušenosti, než to začneme řešit vic. Skrze rozrůstající rodinu potřebujeme větší bydlení a toto se nám líbí víc než stěhování na jiné místo.
Prosím anonym, na emiminu čmuchají moje dvě zvědavé a nepřející sousedky, nechci, aby se vědělo, že něco podobného chystáme.
To prece zalezi na konkretnim byte.
Nesla bych do toho. Znami si takhle dva byty spojili (cinzak), je to velky, ale to je tak vsechno. Furt byt v baraku na blbym miste, bez vytahu, pro par je to moc velky, a prodavat se to bude blbe.
Horko tezko, kamarad chtel takto probourat zed v byte a predelat si dvere. Zed nebyla nosna. Musel mit vyjadreni od statika a hasicu a nasledne povoleni od spolumajitelu vsech bytu. Musel vsechny objejit a urcite procento se vyjadrilo proti, takze to udelat nemohl.
Záleží na konkrétním domě. Obecně ano. Ale viděla jsem i variantu, že si navíc prikoupili i kus domovní chodby a mají to ještě větší ![]()
Zajdi na stavební úřad, tam ti podle typu paneláku řeknou, jestli by to šlo. Pokud mají sousedící zdi, tak by to jít mělo.
Dojdi se zeptat na stavební úřad, jak konkrétně u vás. Řešila to kamarádka. Bohužel byli nějaký patro, kdy bylo potřeba to nějak chladit či co. Nakonec povolení dostali, firmu sehnali, trvalo to rok. Byla z toho celkem hotová.
Příspěvek upraven 14.08.23 v 20:33
U příbuzných v baráku se to řešilo, ale protože mají družstvo a družstvo nepovolilo, tak z toho sešlo.
Pak to řešila jedna známá v paneláku, tam to mají myslím v OV, a dopadlo jim to. Respektive zatím jen dokoupení sousedícího bytu, na rekonstrukci a probourání zatím nemají peníze.
No a když o tom tak přemýšlím, tak mám ještě i třetí známé se stejným problémem
. Ti nebydlí v paneláku, ale v nějakém starším domě, a dokupovali byt nad sebou, udělali komplet rekonstrukci a oba byty propojili schodištěm, takže teď mají krásný prostorný mezonet.
Takže ano, jde to, ale určitě je potřeba zjistit, zda je možné udělat otvor ve zdi spojující oba byty (asi u statika), vyjednat si u společenství vlastníků, jestli nemají nic proti, rozmyslet si, jestli je možné udělat rekonstrukci tak, aby dispozice bytu dávaly smysl, a určitě ještě i nějaké další úkony, které mě už nenapadají.
Příspěvek upraven 14.08.23 v 20:36
Technicky nejspíš nebude problém, ale bohužel předpokládám, že se vám to nepodaří zrealizovat. Lidská závist je peklo. K takovému zásahu budete potřebovat souhlas SVJ a myslím, že někteří souhlasit nebudou. Proč? Protože oni mít dva spojené byty nemohou, tak to znemožní vám. Známí měli stejný nápad, jako vy, a dopadlo to přesně, jak píšu. I když měli vyjádření statika, že je to bezpečná úprava. Lidi jsou potvory. ![]()
@malýhroch píše:
Horko tezko, kamarad chtel takto probourat zed v byte a predelat si dvere. Zed nebyla nosna. Musel mit vyjadreni od statika a hasicu a nasledne povoleni od spolumajitelu vsech bytu. Musel vsechny objejit a urcite procento se vyjadrilo proti, takze to udelat nemohl.
Ano, asi se musí ti sousedi obejít, nebo lze hlasovat na schůzi vlastníků jednotek.
Dvojí známí v menších bytových domech, jednou byty nad sebou, jednou vedle sebe. U těch vedle sebe museli nechat oboje původní vstupní dveře kvůli hasičům.
@Pavla Be píše:
Technicky nejspíš nebude problém, ale bohužel předpokládám, že se vám to nepodaří zrealizovat. Lidská závist je peklo. K takovému zásahu budete potřebovat souhlas SVJ a myslím, že někteří souhlasit nebudou. Proč? Protože oni mít dva spojené byty nemohou, tak to znemožní vám. Známí měli stejný nápad, jako vy, a dopadlo to přesně, jak píšu. I když měli vyjádření statika, že je to bezpečná úprava. Lidi jsou potvory.
Neumím si představit, jak by to mohlo svj ovlivnit….. Nepleteš si to s družstvem.
Technicky by to problém být nemusel, i nosn panel v paneláku se dá probourat, jen je třeba statický posudek, pak se provařují výztuže a tak, ale už jsem párkrát zažila. Větší problém je to papírování kolem, aby to povolili, aby se daly byty spojit. Ale nereálné to není, taky jsem zažila hned dvakrát koupené dva 3+1 vedle sebe a rozdělené na 4+1 a 2+1. Záleží na konkrétním bytě, obecně rozhodně nelze říci v pohodě/ ani omylem.
@Janli píše:
Neumím si představit, jak by to mohlo svj ovlivnit….. Nepleteš si to s družstvem.
Bohužel opravdu nepletu. Ono mít byt (i když v osobním vlastnictví) v paneláku není, jako mít samostatný dům. SVJ mají pravidla, člověk si zdaleka nemůže rozhodovat o všem. V některých případech je to asi na místě (kvůli zmíněné statice atd.), ale v některých nad tím zůstává rozum stat. Schválně počkej na další diskusi. Určitě nebudu jediná, kdo ve svém okolí zná podobný příběh.
Dobrý den všem, nabídla se nám skvělá příležitost odkoupit sousední byt v paneláku. Moje otázka zní: lze spojit dvě bytové jednotky v paneláku? Probourat se do vedlejšího bytu, udělat mezi místnostmi dveře, abychom případně nemuseli chodit přes chodbu? Řešil někdy někdo z vás něco podobného, nebo slyšeli jste, že to někdo udělal? Rádi bychom slyšeli nějaké zkušenosti, než to začneme řešit vic. Skrze rozrůstající rodinu potřebujeme větší bydlení a toto se nám líbí víc než stěhování na jiné místo.
Prosím anonym, na emiminu čmuchají moje dvě zvědavé a nepřející sousedky, nechci, aby se vědělo, že něco podobného chystáme.