Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@PeBe24 zkuste doktorce natočit doma video na mobil, jak si s malým povídáte. Mě tohle poradila naše dr. u syna, který se jí zase nechce předvést motoricky. Doma je jak motorová myš a v ordinaci se ani nehne. Tak mi říkala, že to tak má spousta dští, že se v cizím prostředí buď stydí, nebo jim prostě déle trvá, než se osmělí a že díky těm videům na mobilu se pak děti nemusí přemlouvat, nutit, stresovat, posílat na zbytečná vyšetření.
Zajděte na ORL a tam zjistí hned. naše malá od 2 let mluví hezky, včetně R a podobně, ale hůře slyší. Nechtěla jsem tomu věřit a šla na ORL, opravdu má převodní vadu sluchu. Chvíli slyší normálně a vše je v pořádku, pak dostane rýmu, nebo alergii, otečou sliznice a atd a neslyší, třeba měsíc jede na 30% sluchu a pak zase ok. Když pak vím, kde je problém a soustředím se na to, tak prostě opravdu neslyší
Říkala jsem i učitelkám ve třídě, když je problém, že zrovna hůře slyší, ať se na ni nezlobí, že hůře slyší a ani ony nikdy nic nezaznamenaly. Audio a krtek mluví jasně.
@Rospinka také by mě zajímalo jak na to přišli. U nás teda vypadá, že mladý slyší dobře, když ho někam pošlu, donese co má, udělá co má, ale ve 3 letech pořádně nemluví. Na něco má svoje slova, něco ukazuje a jen minimum řekne správně. Dr. mu dala čas do listopadu, aby začal chodit do školky a pak že uvidíme, ale že to vypadá, že slyší dobře.
Na tříleté prohlídce zvládla vše, kromě kontroly sluchu. Doktor na ni šeptal a nezvládla zopakovat nic, dal nám žádanku na ORL. Tam byl problém venku hned. Nejdřív zkoušeli krtka, hromádky neudělal žádné, tak si ji doktorka vzala na audio a zjistila, že slyší na 40%. Dají ji sluchátka pouštějí zvuky /šustění, klepání, šepot/, když dítě slyší, zvedne ruku, pokud ne, má ji podél těla. Od té doby je sledovaná pravidelně. V létě většinou vše ok a sluch v pořádku, podzim, zima s rýmami slyší hůře a na jaře ji zlobí alergie. Nyní ji je 4,5 roku a máme za sebou „lepší“ zimu, kdy víceméně slyší slušně, ale na na 100%. Je to vada, která odezní věkem, ale musí se sledovat pořád, může přerůst ve vadu trvalou, kdyby třeba neslyšela vkuse 3 měsíce. Tak se utvoří voda v uších, ze které se během té doby stane žlázka a ta způsobí vadu trvalou. Máme vždy termín, dokdy musí slyšet, profukujeme doma, máme kapky do nosu pro rychlejší ústup rýmy atd.
První náznak byl ale malinko dříve. Mluví moc hezky, prakticky neumí jen ř a v některých slovech ji nejde ž, š, č. Jinak vše ok. Ale když slyší hůře, hodně kouká na pusu, co ji kdo říká. A když na ni volám, tak běží a volá „cože“? Ví, že ji něco říkám, ale dokud nesleduje pusu, neví co ji říkáme. Není hlučná, při mluvě nekřičí a hezky mluví, takže do té prohlídky jsem tu vadu téměř nevnímala. A občasné co, cože? jsem přikládala věku, že ještě nevnímá tolik a nebo je třeba zabraná do hraní atd.