Sluch u 3letého, jak jej změřit?

10461
13.2.15 21:30

@PeBe24 zkuste doktorce natočit doma video na mobil, jak si s malým povídáte. Mě tohle poradila naše dr. u syna, který se jí zase nechce předvést motoricky. Doma je jak motorová myš a v ordinaci se ani nehne. Tak mi říkala, že to tak má spousta dští, že se v cizím prostředí buď stydí, nebo jim prostě déle trvá, než se osmělí a že díky těm videům na mobilu se pak děti nemusí přemlouvat, nutit, stresovat, posílat na zbytečná vyšetření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
90
13.2.15 22:05

Zajděte na ORL a tam zjistí hned. naše malá od 2 let mluví hezky, včetně R a podobně, ale hůře slyší. Nechtěla jsem tomu věřit a šla na ORL, opravdu má převodní vadu sluchu. Chvíli slyší normálně a vše je v pořádku, pak dostane rýmu, nebo alergii, otečou sliznice a atd a neslyší, třeba měsíc jede na 30% sluchu a pak zase ok. Když pak vím, kde je problém a soustředím se na to, tak prostě opravdu neslyší :nevim: :nevim: Říkala jsem i učitelkám ve třídě, když je problém, že zrovna hůře slyší, ať se na ni nezlobí, že hůře slyší a ani ony nikdy nic nezaznamenaly. Audio a krtek mluví jasně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30309
13.2.15 22:51

@Rospinka také by mě zajímalo jak na to přišli. U nás teda vypadá, že mladý slyší dobře, když ho někam pošlu, donese co má, udělá co má, ale ve 3 letech pořádně nemluví. Na něco má svoje slova, něco ukazuje a jen minimum řekne správně. Dr. mu dala čas do listopadu, aby začal chodit do školky a pak že uvidíme, ale že to vypadá, že slyší dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
90
13.2.15 22:51

Na tříleté prohlídce zvládla vše, kromě kontroly sluchu. Doktor na ni šeptal a nezvládla zopakovat nic, dal nám žádanku na ORL. Tam byl problém venku hned. Nejdřív zkoušeli krtka, hromádky neudělal žádné, tak si ji doktorka vzala na audio a zjistila, že slyší na 40%. Dají ji sluchátka pouštějí zvuky /šustění, klepání, šepot/, když dítě slyší, zvedne ruku, pokud ne, má ji podél těla. Od té doby je sledovaná pravidelně. V létě většinou vše ok a sluch v pořádku, podzim, zima s rýmami slyší hůře a na jaře ji zlobí alergie. Nyní ji je 4,5 roku a máme za sebou „lepší“ zimu, kdy víceméně slyší slušně, ale na na 100%. Je to vada, která odezní věkem, ale musí se sledovat pořád, může přerůst ve vadu trvalou, kdyby třeba neslyšela vkuse 3 měsíce. Tak se utvoří voda v uších, ze které se během té doby stane žlázka a ta způsobí vadu trvalou. Máme vždy termín, dokdy musí slyšet, profukujeme doma, máme kapky do nosu pro rychlejší ústup rýmy atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
90
13.2.15 22:58

První náznak byl ale malinko dříve. Mluví moc hezky, prakticky neumí jen ř a v některých slovech ji nejde ž, š, č. Jinak vše ok. Ale když slyší hůře, hodně kouká na pusu, co ji kdo říká. A když na ni volám, tak běží a volá „cože“? Ví, že ji něco říkám, ale dokud nesleduje pusu, neví co ji říkáme. Není hlučná, při mluvě nekřičí a hezky mluví, takže do té prohlídky jsem tu vadu téměř nevnímala. A občasné co, cože? jsem přikládala věku, že ještě nevnímá tolik a nebo je třeba zabraná do hraní atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí