Dítě somatizuje - nechce do školky

3241
11.2.15 07:24

Dítě somatizuje - nechce do školky

Ahoj, asi nechci vyloženě radu (i když - pokud by byla, určitě jí nepohrdnu). Spíš bych byla ráda za vaše zkušenosti, pokud jste si tím s vašimi dětmi také prošli. Jestli to přešlo samo, nebo jste hledali odbornou pomoc…

Věc se má tak: moje 4-letá dcera chodí od září do školky. Do listopadu super, chodila ráda, vše bez problémů. Pak onemocněla a celý prosinec byla doma - shodou okolností jsem já byla taky na nemocenské, byly jsme tedy měsíc spolu (a tady je asi jádro pudla). Od ledna ve školce horor - ráno řve, že tam nechce, při jakékoliv zmínce o školce začne fňukat, pořád se ujišťuje, že pro ni přijdu po odpolední svačině. Většinou brečí od probuzení až do chvíle než ji předám učitelce a pak prý ještě i potom. Během dne se zapojí do všech aktivit, není apatická, ale občas taky poplakává. Nikdo jí tam nic nedělá, paní učitelka to hlídá, věřím jí na sto procent. Jsem ale znepokojená z toho, že už se teď asi potřetí stalo, že měla ráno teplotu. Dneska 37,8 nejvyšší, pak to klesalo ke 37,4 - během dne je pak úplně v pohodě a bez teploty, takže si myslím, že se jí teplota zvedá tím, jak hysterčí, že chce zůstat doma. Já nevím co mám dělat, nechci hned k psychologovi, momentálně se mi zdá jako nejlepší nápad to přejít, ale nevím, jestli to nejlepší nápad fakt JE. Nechci nic zanedbat nebo něco zhoršit, ale dělat kolem toho zbytečný humubuk, aby dcera zjistila, že mít ráno teplotu normální není a aby jí secvaklo (je fakt chytrá), že teplota = výhoda a zájem z mé strany - to taky nechci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
81481
11.2.15 07:38

Nechala bych j í doma. co taky jiného. :nevim: snad nechceš dávat do školky dítě s teplotou? :think:

jinak k věci - syn teda nesomatizoval. Do školky začal taky ve 4, chodit tam nechtěl. Nezlepšilo se to ani celý školní rok. První polovinu roku jsem se snažila dávat pravidelně, pak jsem se na to vybodla a chodil jen dny, kdy jsem měla částečný úvazek, zbytek byl se mnou doma.
Záleží, jak to máš ty - jsi v práci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8176
11.2.15 07:38

@Maddlen nějakou supr kamarádku ze třídy tam nema? Ze by se vidaly i mimo školku a do te skolky pak těšily spolu? Neslo by to tak?

Teplota je to teda pěkná…ze ji dopoledne uz nema víš stopro? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
11.2.15 07:39

Nedala bych. Evidentně se trápí a to hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
11.2.15 07:54

Nojo… s teplotou - jenže to není teplota k nějaké infekční nemoci, tudíž nikoho ničím nenakazí… :nevim: Vím, že pak už teplotu nemá, učitelky ji minule změřily a byla OK. Bojím se, že jak ji nechám doma, zafixuje si toto chování a pak bude tisíckrát těžší ji do té školky dát. Zase si doma zvykne. Ona je během dne už v pořádku, učitelka říkala, že se zapojuje, prostě je normální. Jen ta rána jsou těžká. Doma být nemůže, chodím do práce.

Jinak ad kamarádka - bohužel žádnou nemá, děti ze školky bydlí úplně někde jinde než my a dcera není parťák, nějak zatím po kamarádství netouží, takže na toto ji neutáhnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
11.2.15 08:00

@Maddlen zkusilas placebo? My tak „léčili“ stýskací děti na táborech. Jak je bolela hlava, břicho, noha… (a věděli jsme, že to je ze stýskání), dostali něco - vitamín C, B…Nejlepší bylo, když jsme měli od jedné holčiny sehnané kapsle a dávali jsme do nich glukopur. U 90% dětí to pomohlo.
Jednoho kluka jsme tak vyléčili i ze nějakého strachu. Dostal „protibojící“ prášek.

• Citovat
  • Upravit
994
11.2.15 08:02

Já tomu říkám „stresová“ teplota. Je to teplota, která není od nemoci, v tomhle případě je to bez debat. Já jako školačka jsem měla teplotu před každou druhou důležitou písemkou..

Zakladatelko, já bych jí do školky dávala, nejdříve na pár hodin a postupně to prodlužovat až to dát do normálnu, aby si mohla fungovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
11.2.15 08:03

@Billi To zní dobře - ona si ale na nic nestěžuje, nebrečí, že je jí jakkoli zle, jen prostě má teplotu, která pak (až se ukáže, že je školka nevyhnutelná), klesne. Ona asi ani neví, že tu teplotu má, neříká, že by jí byla zima apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
11.2.15 08:07

@Billi To s placebem je super nápad - mě ještě napadlo dávat probiotika. Mají většinou dobrou chuť.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
11.2.15 08:09

@veeeraf Já jsem zase první rok na střední škole prozvracela rána… :nevim: Třeba je stresová po mně.

Já jsem ji právě teď začala brát ze školky hned po odpolední svačině a ne až později poté (jak ona říká - po hraní). Čekám ji u jídelny a hned beru. Na druhou stranu se do školky těší, mají saunu, solnou jeskyni… ona chce tyto činnosti, má radost, že budou, a zároveň brečí, že nechce do školky a že chce být se mnou. Prostě se to v ní takto bije.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
11.2.15 08:10

@leonarda Ty dáváme, pozná chuť všech na českém trhu :-) - ale taky dobrý nápad, děkuju. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
98
11.2.15 08:12

@Maddlen Mame to same…do rijna strasne rada chodila a i spinkala a pak z niceho nic nechtela, tak jsem pro ni zacla chodot po obede…pokazde se nekolikrat ujistovala ze prijdu opravdu po obede…jenze o Vanocich se narodila mala a musela jsem ji nechavat i na spani…budila se i v noci a brecela ze do skolky nechce…u nas se to zlepšilo kdyz ji rano zacal. vozit tatinek…taky jsme zjistili ze mela strach spinkat protoze si myslela ze spat musi…tak jsem ji zacala vysvetlovat ze staci kdyz bude hajat a nemusi spat…resila jsem to i s ucitelkou…s moji mamkou ktera je ucitelka…dite tam davat dal…musi si zvykat a otrkavat…nicemu nepomuze ze bude doma, za rok by to bylo to same…nam pomohlo o tom ani nemluvit, neptat se…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
11.2.15 08:20

@Kkuucckka Děkuju moc za příspěvek.

Já jsem se jí snažila nějak diplomaticky vyptávat, jestli se něco ve školce nestalo - byl teda problém s jednou holčičkou - ona dcerku nebila, ale silně ji objímala a chtěla o ni pečovat (dcera je z dětí nejmenší - ale nikoliv nejmladší) no a dcerce se to nelíbilo a té holčičky se bojí. Občas jako důvod, že nechce do školky zmiňuje právě tu holčičku, ale včera jsem mluvila s učitelkou a ta říkala, že hlídá, aby ji ta spolužačka netiskla a nedělala jiné věci - a paní učitelce věřím.

Ale jak jsi psala - @Kkuucckka - že pomohlo o tom nemluvit a neptat se… asi je to fakt, že to situaci zhoršuje, protože dcera mi často sama řekne „a už o tom nebudeme mluvit“ a zacpává mi pusu. Takže to taky vyzkouším.

Nevěřím, že má ze školky dcera nějaké extrémní stresy, protože doma si na školku pořád hraje, povídá o paní učitelce, zpívá písničky a pořád předvádí, co tam dělají. :nevim: Jen ta rána, no. :(

Příspěvek upraven 11.02.15 v 08:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
11.2.15 08:23

@donaga Dceřin sen by byl, aby do školky chodila, ale abych já tam byla s ní. Přesně. Moje to po mně chtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
98
11.2.15 08:24

@Maddlen prijde mi jak kdyby si mluvila o nas…u nas staci aby na ni nekdo sahnul blbe a uz tam nechce…vzdy kdyz jde do skolky tak musi nejdriv jit curat a az pak jde do tridy, to ma.taky proste psychicky…jak pises, rikala mi ze o tom nechce mluvit…ucitelky ji taky vychazi vstric…hold to jsou holky citlivejsi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí