Smradlavá moč v těhotenství

48
7.10.20 09:37

Smradlavá moč v těhotenství

Ahoj maminky,

jsem v 12.tt a už pár týdnů mi (hlavně po ránu) hodně silně zapáchá moč. Jiné problémy, jako řezání při močení nebo bolesti nemám. Trpívám dlouhodobě často na záněty moč. cest. Koupila jsem si v lékárně test na zánět moč. cest a vyšel pozitivní na bílkoviny a nitridy. Nasadila jsem samoléčbu - vitamin C, brusinky a lichořešnici (údajně se může i v těhu, mám bezalkoholovou tinkturu, je to přírodní antibiotikum).
Na gynekologii jsem to samozřejmě říkala, vzali mi ranní vzorek moči a až po týdnu, jsem dostala info, že moč je v pořádku a mám jen víc pít.
Bylo mi to divné, protože moč stále opravdu intenzivně zapáchala, proto jsem si znovu udělala domácí test na zánět moč. cest, který mi opět vyšel pozitivní.
Od kamarádky jsem dostala tip na Blokurimu (D-manozu), přímo výrobce na krabičce uvádí, že je vhodná i pro těhotné. Zatím užívám jen 5 dní. Zkusila jsem dnes ze zvědavosti znovu test na zánět moč. cest a tentokrát bílkoviny byly již negativní, pouze nitridy stále pozitivní.

Prosím potýkal se někdo také s tímto v těhotenství?

Své gynekoložce jsem to opakovala již na 2 návštěvách, i ve chvíli kdy mi po telefonu oznamovala výsledky z rozborů, ale podle ní mám jen víc pít a vysadit vitaminy (brát jen čistou kys. listovou). Moc klidnou mě to nenechává…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
7.10.20 09:56

Hele to je tím, že máš zostřené smysly, takže normální pach najednou vnímáš ostře a opravdu ti pomůže když budeš víc pít a budeš mít moč ředěnou, tudíž tam bude i méně moleklul zápachu.

Manosu samozřemě užívat můžeš, to ničemu neuškodí, ale primární je dostatek tekutin. Lichořeřišnice a Cčko taky OK, byť teda C-vitamín chceš primárně ze stravy.

A teda ty domácí testy jsou velmi často falešně pozitivní, zeména pokud to byly jen přítomnost bakterií - protože jaksi se před čůráním nedezinikuješ… (ňe, nedělej to. Proto moč vyhodnocují u lékaře, kde jaksi mají reálné referenčnní hodnoty a zkušenost).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1695
7.10.20 10:04

Ano, měla jsem. Byla to bakterie e-coli. Pokud máš pozitivní nitrity v moči, jsou přítomné masivně bakterie. Jinak jsem také neměla žádné obtíže. Po domluvě s dr. jsem brala do konce těhotenství blokurimu bez ATB. Ale stejně na ně došlo po porodu, protože ten zápach byl obtěžující a e-coli by v moci být neměla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1695
7.10.20 10:06

A dělala ti kultivaci? Dala ti sterliní zkumavku (červený uzávěr?)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1695
7.10.20 10:10

@Ou tak domácí test ti opravdu nezjistí přítomnost bakterií jako takových, ale nitrity jako jejich metabolity může ukázat poměrně spolehlivě. Takže je úplně jedno, jestli se dezinfikuje nebo ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48
7.10.20 10:15

@Pantalaimon dávala mi zkumavku se žlutým uzávěrem.

Za dva týdny mám při kontrole odevzdávat další moč (opět do vyfasované žluté zkumavky), tak snad nic nezanedbám, když si doma budu dál užívat Blokurimu a nechám to dál být.. k obvodnímu lékaři se mi s tím moc nechce, vzhledem k všudystrašícímu koronaviru..

Jinak před odběry, ať už do zkumavky nebo pro účel domácího testu, se vždy samozřejmě pořádně umyju, aby výsledky byly opravdu co nejpřesnější..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1695
7.10.20 10:22

@SeaFish Tak to ti kultivaci nedělala. Zkus se domluvit, ať ti to udělá. Pokud jsi po prvním trimestru je nejlepší doba na případné ATB. Ono jsi na začátku a dlouhá cesta přes tebou. Aby se ti to nerozjelo. Zánět je v těhu opravdu nebezpečný. Já už byla na konci těhotenství, ale ty se nenech odbýt, pokud cítíš, že je něco v nepořádku. A hlavně odeber opravdu první ranní moč, po důkladné hygieně, kdy jsi minimálně dvě hodiny před tím nečurala. Jinak můžou někzere parametry vyjít falešně negativně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.10.20 10:38

S ranní močí zajdi do laborky, zaplať si tam 280kc za kultivaci a nemusis se nikoho doprošovat. Takhle to delam ja. Vysledek, jestli tam neco roste je do 24h. Za dalsi 48 uz se vetsinou ví, jaka bakterie a udelaji to rovnou i citlivosr na ATB, která se mohou v tehotenstvi. Jen je o to musis pozadat. Doktorka je lempl. Moc chemicky vysetrit opravdu pri zanetu nestaci.

• Citovat
  • Upravit
mackA159
7.10.20 10:40

Vyměn doktorku. Záněty v těhotenství jsou nebezpečné… Musí se léčit za vcasu, ještě k tomu mocaku, kde ti to může hodně rychle stoupnout na ledviny.. :think:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.10.20 10:40

A jinak jedna známá kvůli neléčenému zánětu v těhotenství v 5. měsíci potratila. Takze bys to mela resit…je tady riziko zanetu ledvin a to je v tehotenstvi pro plod opravdu nebezpečné.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.10.20 10:43
@Pantalaimon píše:
@SeaFish Tak to ti kultivaci nedělala. Zkus se domluvit, ať ti to udělá. Pokud jsi po prvním trimestru je nejlepší doba na případné ATB. Ono jsi na začátku a dlouhá cesta přes tebou. Aby se ti to nerozjelo. Zánět je v těhu opravdu nebezpečný. Já už byla na konci těhotenství, ale ty se nenech odbýt, pokud cítíš, že je něco v nepořádku. A hlavně odeber opravdu první ranní moč, po důkladné hygieně, kdy jsi minimálně dvě hodiny před tím nečurala. Jinak můžou někzere parametry vyjít falešně negativně.

Tak kultivace asi teď běží, jestli odevzdávala moč. Jestli ti jde o uzávěr, já mám hotovou kultivaci ze zkumavky s modrým uzávěrem :D Kultivace se taky dělá standardně na začátku těhotenství, takže minimálně jednu by mít hotovou už měla.
Jinak zakladatelko, já ten zápach vnímám také, prakticky celé těhotenství, moč mám opakovaně čistou. Zánět močáku jsem ale v životě neměla. Vysvětlovala jsem si to zatím zastřeným čichem ( protože mě smrdí záchod hnusně močí, i když jdu po někom, prostě ten odér v té místnosti :poblion: ).

• Citovat
  • Upravit
1695
7.10.20 10:45

Moje třeba standardně kultivaci nedělá. Ani na začátku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1695
7.10.20 10:46
@Anonymní píše:
Tak kultivace asi teď běží, jestli odevzdávala moč. Jestli ti jde o uzávěr, já mám hotovou kultivaci ze zkumavky s modrým uzávěrem :D Kultivace se taky dělá standardně na začátku těhotenství, takže minimálně jednu by mít hotovou už měla.
Jinak zakladatelko, já ten zápach vnímám také, prakticky celé těhotenství, moč mám opakovaně čistou. Zánět močáku jsem ale v životě neměla. Vysvětlovala jsem si to zatím zastřeným čichem ( protože mě smrdí záchod hnusně močí, i když jdu po někom, prostě ten odér v té místnosti :poblion: ).

A pokud by jí dala zkumavku na kultivaci, musí ji poučit, jak vzorek odebrat. Takže pochybuji, že ji má nebo probíhá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí