Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Cesta do říše krále pírek, ale to je asi trochu pro větší.
Jinak smrt rodičů je třeba v Ledovém království.
@Dobrej_tym píše:
Ježiši na to si pamatuju doteďJak postupně broučci padali z židlí a umírali. Asi z toho mám nějaký dětský trauma, ta kniha je za mě hrozná
i ten večerníček je drsný, depresivní, v obou podobách, ČB i barvy, nikdy jsem ho neměla ráda, stejně tak nemám ráda Trnkovy ilustrace. Knihu Broučci jsem koupila v levných knihách namalovanou od někoho jiného, nebyl to sice originál ani ty příběhy, ale rázem to dostalo jiný nádech.
Kubo a kouzelny mec je moc pekna pohadka.
Nebo me jeste napada Dobry dinosaurus…
@Dobrej_tym píše:
Ježiši na to si pamatuju doteďJak postupně broučci padali z židlí a umírali. Asi z toho mám nějaký dětský trauma, ta kniha je za mě hrozná
Mám to taky tak. Podle mě byl pan Karafiát poněkud duševně chorý. ![]()
@Pifko1234 píše:
Ahoj maminy, mám na vás takovou otázku. Poslední dobou se moje dcerka(6) často ptá na smrt a je to teď pro ni rozhodne TÉMA. Chtěla bych ji pustit nějakou pohádku, ve které hraje smrt nějakou roli - nemusí to být hlavní téma, ale budu rada za cokoliv🙏🏿 Nejlepší by byl vecernicek, nebo krátká epizoda nějaké pohádky.
Děkuji moc za pomoc![]()
![]()
Tak si s ni o tom popovidej. Smrt je soucasti zivota a nemela by byt tabu. Navic deti (pamatuju si to u sebe) smrt vnimaji uplne jinak, nemaji zkusenost s truchlenim, protoze vic zijou teď a tady. V tomhle veku jsou navic dost krvelačne, coz muze traumatizovat citlivejsi rodice ![]()
Jsou proste otazky, ktere je potreba zodpovedet dle sveho hodnotoveho žebříčku: umře každý? A proč? A co potom? Jsou duchove a zombíci?
Určite bych zvidave dite ‚taktne‘ nešetřila: ano, umiraj i pejsci, i deti.
Dala bych priklad, kdy me umrel nekdo blizky ‚kdyz umrel tvuj deda, tak jsme moc plakali, byl pohřeb a ted chodime na hrobeček‘
Taky je dobre brat deti, co jsou schopne vydrzet, na pohřby, aby si zažily faze lidskeho života.
Neuhybej vecerničkama, ona to potrebuje slyset tvyma slovama, koukat na tebe, jestli se treba sama bojis zombiku ![]()
Jinak stacej klasicke pohadky, vzdyt smrt je zakladem vetsiny zapletek: ‚detem umrela matka a otec si privedl novou ženu…‘ (popelka, pernikova chaloupka, Čertuv švagr, sul nad zlato… ) ![]()
Vdova mela dceru (Hrnečku vař)
Jen moderni pohadky se tvarej, ze svet je dokonaly a zlo a smutek ma tendenci mit komickou, priblblou podobu
@FlorenceF Jenkins Ale to musíš sáhnout po starších vydáních. V těch nových je všechno uhlazené, aby děti neměly trauma že střetu s tvrdostí života.
@inkakřivák píše:
@FlorenceF Jenkins Ale to musíš sáhnout po starších vydáních. V těch nových je všechno uhlazené, aby děti neměly trauma že střetu s tvrdostí života.
Asi jo, my mame na chalupe Pernikovou chaloupku a ta je teda dost desiva, presto nebo prave proto jsme ji milovali ![]()
Vždyť to jsou i ti diskutování Broučci zde. Ale ano, smrt patří k životu, i když se nám to nelíbí. A dřív bylo naprosto obvyklé, že se děti se smrtí potkávaly velmi brzy.
@Pears206 píše:
i ten večerníček je drsný, depresivní, v obou podobách, ČB i barvy, nikdy jsem ho neměla ráda, stejně tak nemám ráda Trnkovy ilustrace. Knihu Broučci jsem koupila v levných knihách namalovanou od někoho jiného, nebyl to sice originál ani ty příběhy, ale rázem to dostalo jiný nádech.
My jsme měli jakési staré vydání, myslím, že máma to naopak milovala ![]()
Lví král, tam jsem já osobně jako dítě smrt nějakým způsobem pochopila. Pak dál Coco, Maya a tři bojovníci.. a je toho víc, ale vše se vždycky bude otáčet na tom, jak to hlavně ty sama dítku vysvětlíš ![]()
Jen za sebe říkám, že je lepší to probírát společně než pouštět pohádky, kde umírají třeba zvířata, já z toho mám sama docela slušné „trauma“ do dnes.
Ano Lví král a hodně smutná pohádka je Bambi a taky Andersenova Holčička se zápalkami.
@inkakřivák píše:
I tady máš diskuze jestli vzít na pohřeb děti nebo ne, dokonce jsem se tu setkala s názorem že mít doma nemocného nebo nemohoucího člověka je pro děti špatně a že by to neměli vidět.
@Pifko1234 píše:
Ahoj maminy, mám na vás takovou otázku. Poslední dobou se moje dcerka(6) často ptá na smrt a je to teď pro ni rozhodne TÉMA. Chtěla bych ji pustit nějakou pohádku, ve které hraje smrt nějakou roli - nemusí to být hlavní téma, ale budu rada za cokoliv🙏🏿 Nejlepší by byl vecernicek, nebo krátká epizoda nějaké pohádky.
Děkuji moc za pomoc![]()
![]()
A vy se doma o smrti nebavíte?
Neumím si představit, že bych téma smrt s dítětem řešila stylem, že mu pustím pohádku, kde někdo umře a budu čekat, že to děcko z toho pochopí.
Naše šestiletá řeší i způsoby smrti, bavíme se o tom, co se stane s tělem po smrti (zastaví se srdce, přestane téct krev atd.)
Na co jsem ji neuměla odpovědět, byl dotaz, za jak dlouho z nebožtíka v hrobě začne odpadávat maso a kdy má úplně holé kosti jako klasický kostlivec.
Děti mají tohle téma rády, obávám se, že Broučkama to neodbydeš ![]()
@free333 odborník z rodiny mi tu říká že prý cca po 20 letech zůstávají jen kosterní pozůstatky, zaleží prý to ovšem na mnoha faktorech, my tu prý máme podzemní vodu která rozpad urychluje.