Smrt ve večerníčcích

Napsat příspěvek
Velikost písma:
122330
27.11.21 09:08
@FlorenceF Jenkins píše:
Jinak stacej klasicke pohadky, vzdyt smrt je zakladem vetsiny zapletek: ‚detem umrela matka a otec si privedl novou ženu…‘ (popelka, pernikova chaloupka, Čertuv švagr, sul nad zlato… ) :lol:

Vdova mela dceru (Hrnečku vař)

Jen moderni pohadky se tvarej, ze svet je dokonaly a zlo a smutek ma tendenci mit komickou, priblblou podobu

Loupežník Taraba. Jenom si nemohu vzpomenout na název pohádky. Tam mu žena zemřela přímo při porodu. Taky se mě Anička ptá, jak dlouho budu žít. Odpovídám po pravdě- že nikdo neví, kolika let se dožije…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40410
27.11.21 09:09
@Anna766 píše:
@free333 odborník z rodiny mi tu říká že prý cca po 20 letech zůstávají jen kosterní pozůstatky, zaleží prý to ovšem na mnoha faktorech, my tu prý máme podzemní vodu která rozpad urychluje.

Až za dvacet let?

To by mě ve snu nenapadlo, nějak jsem si naivně myslela, že hotová kostra může být do 5 let… :nevim:

Ale opravdu nemám z téhle oblasti žádné přesné informace… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148647
27.11.21 09:15
@free333 píše:
Až za dvacet let?

To by mě ve snu nenapadlo, nějak jsem si naivně myslela, že hotová kostra může být do 5 let… :nevim:

Ale opravdu nemám z téhle oblasti žádné přesné informace… :nevim:

Proto se nesmí pohřbívat do hrobu na stejné místo dřív jak dvacet let, ta lhůta tam je, my jsme třeba kvůli tomu dávali na kraj do hrobu nahoru urny mých rodičů, protože předchozí nebožtíci tam nebyli pohřbeni ještě tu určenou dobu, kdy se tam nesmí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148647
27.11.21 09:16
@mrav píše:
Loupežník Taraba. Jenom si nemohu vzpomenout na název pohádky. Tam mu žena zemřela přímo při porodu. Taky se mě Anička ptá, jak dlouho budu žít. Odpovídám po pravdě- že nikdo neví, kolika let se dožije…

A v Loupežnické pohádce umírá loupežnický tatík.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80033
27.11.21 09:42
@Anna766 píše:
Ano Lví král a hodně smutná pohádka je Bambi a taky Andersenova Holčička se zápalkami.I tady máš diskuze jestli vzít na pohřeb děti nebo ne, dokonce jsem se tu setkala s názorem že mít doma nemocného nebo nemohoucího člověka je pro děti špatně a že by to neměli vidět.

To je naprosto běžný pohled na věc. Zažila jsem, když jsme dělali penzion pro důchodce, že lidi kolem sepsali petici, že nesouhlasí se stavbou, protože jejich děti by se na ty staré a třeba na vozíku musely dívat a potkávat je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148647
27.11.21 09:44
@inkakřivák píše:
To je naprosto běžný pohled na věc. Zažila jsem, když jsme dělali penzion pro důchodce, že lidi kolem sepsali petici, že nesouhlasí se stavbou, protože jejich děti by se na ty staré a třeba na vozíku musely dívat a potkávat je.

Smutný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80033
27.11.21 09:49

Přitom někde dokonce funguje v jednom domě takový penzion a školka, a chválí to obě strany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6439
27.11.21 10:02

Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic
Tu moje tehdy šestiletá vnučka milovala. ;) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7923
27.11.21 10:35
@mrav píše:

To je Tajemství staré bambitky. Loupežník Karaba.  ;)

Na lviho krále jsem si nevzpomnela, ale je supr, možná vůbec nejlepší na toto téma pro menší dítě. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80033
27.11.21 10:37

Film Karla Zemana Pohádka o Jeníčkovi a Mařence. To byl solidní animovaný horor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2031
27.11.21 12:08
@inkakřivák píše:
To je naprosto běžný pohled na věc. Zažila jsem, když jsme dělali penzion pro důchodce, že lidi kolem sepsali petici, že nesouhlasí se stavbou, protože jejich děti by se na ty staré a třeba na vozíku musely dívat a potkávat je.

To je hrozný :,( :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2031
27.11.21 12:17
@Scara píše:
Lví král, tam jsem já osobně jako dítě smrt nějakým způsobem pochopila. Pak dál Coco, Maya a tři bojovníci.. a je toho víc, ale vše se vždycky bude otáčet na tom, jak to hlavně ty sama dítku vysvětlíš :-)
Jen za sebe říkám, že je lepší to probírát společně než pouštět pohádky, kde umírají třeba zvířata, já z toho mám sama docela slušné „trauma“ do dnes.

No tak to je pravda. Ty děti k tomu potřebují rodiče.

Asi hlavní je, aby to měl ale rodič srovnané v sobě. Pokud budu já jak dospělý mít úzkost ze smrti a umírání, tak tomu dítěti jen předám úzkost :nevim: Pamatuju se úplně jasně, že táta by tyhle otázky nejspíš zahrál do autu, zasmál se nebo tak. A máma si to řešila tak, že o smrti mluvila trochu vulgárně. Jako ve stylu „tak už skapal“ nebo „mohla tu být dýl, kdyby nebyla lína a hejbala se“. Asi bych se netvářila úplně stylem, ze umírání patří k životu, takže o co jde - jo patří, ale pořád je to hrozně smutné a těžké. Neříkám, dělat z toho tragédii. Ale povolit sobě i těm dětem i ty negativní pocity okolo umírání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148647
27.11.21 12:34

Když jde o smrt v pohádkách nemůžu nevzpomenout na Krabata-Čarodějova učně…mlýn už zase mele, nebo to skřípavé Moučkovo K. R.A. B.A. T.E, to není ani pohádka, ale animovaný horor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2978
27.11.21 13:22

Když si vzpomenu, na co koukal můj syn, tak ještě Mrtvá nevěsta Tima Burtona nebo Frankenweenie. Má to sice lehce hororové prvky, ale obojí je loutkové, a druhý zmínění film je o tom, jak se kluk vyrovnával se ztrátou psa, mně to přišlo hodně dojemné. Z knížek jsou dost hustí Bratři lví srdce od Lindgrenové, tam ten starší umře hned v první kapitole. Když jsem to četla jako dítě, byla jsem z toho hodně hotová.
Nu a co třeba Dařbuján a Pandrhola? :)

To samozřejmě uvádím jen filmy a knihy, kde je smrt nějak přítomná. Určitě bych to dítě nenechala jen pasivně sledovat, vždy je dobrý nějaký komentář a výklad dospělého, vysvětlení. Můj syn koukal hodně i na film Norman a duchové, kde jsou zombies, a byl pak solidně zblblej. Když ho děda vzal na pradědův hrob, syn tam chtěl zůstat přes noc, počkat, až pradědeček vyleze, že si s ním popovídá a budou spolu tančit nad hroby :mrgreen:. Děda z toho byl hotovej, protože nevěděl, že tohle téma doma řešíme a probíráme, koukáme na různé pohádky, bavíme se i o tom, že zombies jsou vymyšlené, že duchové možná jsou, ale nevidíme je apod. Synovi to vcelku pomohlo překlenout ztrátu pradědy, ale myslím, že ztráta někoho z rodiny je pro něj ještě dost abstraktní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
27.11.21 23:51

Děkuji moc všem za tipy! :D Jinak abych to uvedla na pravou míru - o smrti si s dcerou samozřejmě často i povídáme, jenom jsem zastáncem názoru, ze animované filmy mohou být v komunikaci s dítětem o určitých tématech dobrou pomocí. Pokud je téma zpracováno autenticky a my dáme dítěti možnost si ty emoce prožít s hlavní postavou, tak to pro nej může být do budoucna prospěšné :srdce: :hug: :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí