Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, zrovna premyslim nad tím, jestli musí mít děti na Sněžce ( česká/polska strana ) OP/pas? Vim, ze na cestě českopolskeho přátelství pas nebýval potřeba, ale jak je to ted? Jinak děti OP maji, ale budu je menit a při žádosti je musím odevzdat
a chtěla jsem na Sněžku v červnu a to zrovna budou děti bez OP
.
@kaja00 : co já vim, jestli tam náhodou nebude pohraniční policie? Sice jsem je tam nikdy nepotkala a to jsem na Sněžce byla už asi 10×, ale nikdy s detma a asi resim blbosti, ale přeci jenom je to už Polsko
a chtěla jsem to sejít polskou stranou ke Slezské boudě, tak právě nevím, jestli ještě porad platí ten režim jako býval na cestě česko polského přátelství nebo ne.
Nevím, jak je to správně, ale byli jsme na sněžce bez dokladu pro děti
faktem ale je, že jsme jeli lanovkou na české straně nahoru i dolu, takže jsme se vůbec na polskou stranu nedostali a taky nahoře bylo zrovna takový počasí, že i kdyby tam byl někdo, kdo by chtěl něco kontrolovat, tak by si to asi v tu chvíli rozmyslel
![]()
ale vážně - na takových místech - sněžka, cesta čeeskopolského přátelství bych se nebála a šla klidně i bez pasu či OP, i když se fakticky překročí hranice - jen bych z té cesty nikam do Polska neodbočovala.
a když už je tu tohle téma - jaký je rozdíl mezi pasem a OP pro děti - myslím, třeba doba na kterou se vystavují a tak. jde mi o to, co je lepší pořídit, když chceme cestovat jen v rámci EU..
@myskalucka a když odevzdáš OP, který mají, tak nedostanou náhradní doklad jako dospělý? vím, že se s náhradním dokladem nedá cestovat, ale v tomhle případě by třeba i při kontrole stačit mohl… nicméně na sněžku bych lanovkou klidně vyjela, míň klidná bych byla při tom sestupu po polské straně, ale popravdě - v létě pojedeme do krkonoš, nejspíš budeme chodit i po hřebenech a nejspíš jen kvůli tomu ty doklady dětem pořizovat nebudeme.. ![]()
@myskalucka jo tak to pak jo…heleď nevím jestli to jde, ale nešlo by nějak na úřadě poprosit o potvrzení, že tedy OP mají?
Jinak bych se nebála, jsou to děti…
Tak proč už jim pro svůj klid nenechas udělat nový doklad teď?
@Kauree : pro cesty po EU stačí dětem OP, stejně se musí měnit vždy, když se mění podoba. Pas i OP maji platnost 5 let, pas stoji 100 Kč a OP 50 Kč.
@lucenka : chtěla jsem už včera udělat nové, poprvé, když jsem dceři dělala novou OP, tak mi tu starou nechali, ale to je prý špatně, a musí se odevzdat pri žádosti jako neplatné. Chci jet příští týden do Německa, tak proto je nejdříve mužů udělat 19.5. a maji na to 3 týdny - 30 dni a to ne skoro pres cely červen.
Pokud budeš na Polské straně tak musíte mít všichni doklad.. narazíš na blbce a je to průser hned
@myskalucka a jak staré ty obcanky děti mají? Že bys to nechala až na potom, když stejně s nimi jedeš do německa.
Nebo nech udělat pas.
@JaneDoe : přesně tak, narazis na blbce a je to. No kdyby jsme neměli kočárek, tak bych šla na slezskou boudu po české straně, ale tam jsou/ byly desky kameny a to s kočárkem nedame, i když jsem slyšela ze tam prý udělali cestu pro vozíčkáře ![]()
@lucenka : ono je to komplikovanejsi. V létě se nebudeme moc vyskytovat doma a v září s dětmi Adi Poletíme, tak proto OP s aktuální formou, a Sněžku jsem chtěla řešit podle počasí, tam zatím žádný pevný termín nemáme.
@Bejbyy : já právě přechody hranic s dětmi strašně řešim a nikdy bych nepřekročila hranici bez dokladu ( děti, za ty problémy to nestojí ). Ale asi jsme to vyřešili. Pokud budeme mít velké bobky, tak chlap půjde s dětmi dolu po české straně ( jedno dítě v krosne a druhé za ruku ) a já s kočárkem po polské straně. A vy pokud pojedete jen lanovkou a budete chodit jen po vršku, tak je to v pohodě. I když do správně když překročís hranice, tak by všichni měli mít doklady ![]()
@myskalucka Já běžně jezdim do Německa, Belgie nebo Francii a často si zapomenu sebou vzít doklad kor pro syna doklad nemam nikdy
@annaei píše:
@myskalucka Já běžně jezdim do Německa, Belgie nebo Francii a často si zapomenu sebou vzít doklad kor pro syna doklad nemam nikdy
To jsi teda docela,, frajerka,,
Že tě nikdo nikdy zatím nekontroloval neznamená, že se to stát nemůže. Nevím, jak pak budeš dokazovat, že dítě které máš v autě je Tvé a ne nějaký unesený Pierre z jižní Francie ![]()