Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahojte maminy,
co davate tem svym prckum pri teplote, horecce. Co je podle vas nejlepsi? Paralen, panadol, ibalgin…sirupy, cipky.......
Pokud prcek dostane horecku a jiny problemy nema - pije, ji, spi…-, chodite k doktorce, nebo date neco na snizeni teploty a k doktorce ani nejdete?
diky moc za rady a krasnej den s prckama
Ahoj, kdyz ma mala teplotu a nic vic davam Paralen 100-cipky. K Dr. nechodim. Ale pokud by teplota trvala treba 2dny uz bych sla. Sany.
Ahoj, naše malá mněla taky teploty a nic jiného k tomu tak jsem šli k Dr, a po vyšetření moči se zjistil zánět močových cest takže vždy kyž má teplotu bez rýmy nebo kašle tak nosíme moč na kontrolu.
Hanka
Ahoj Baruch,
můj syn měl včera teplotu 39, nemá kašel, ani rýmu a k doktorce jsme šli. Jsem radši, když ho poslechne a podívá se na něj. Určitě je to lepší. Já dávám Panadol čípky a sirup Ibalgin. Doktoka mi doporučila dávat to na střídačku. A musím říct, že to malému pomohlo, teď už je zatím bez teplot
.
Pa Zůza
Ahoj Baruch,
když má malej teplotu víc jak 38 stupnu(po odecteni), dám paralen 100 čípky. Mám kamarádku lékárnici a ta mi řekla, že čípky jsou nejlepší. Sirupy dávat jen pokud nezabírá čípek. Např.: dítě má horečku dáš čípek, po 4hodinách je horečka stále vysoká, ale ty ještě nemůžeš dát čípek (až po 6hodinách) tak dáš sirup.
Měj se ahojky jana
Ahoj,
máme zrovna angínu a měli jsme horečky, v 11 měs a 85 cm a 12 kg (fakt tak velikej) dáváme 2 čípky Paralenu stovky (jeden nezabírá) a střídáme s Nurofenem 4 ml (Brufen je stejnej, levnější a malej ho nepožře, Nurofen jo) po 4 hodinách. Při teplotě nad 38 dáváme 1/2 Diazepanu. Jsme teď profíci na teploty, včera jsme se vrátili z Motola, kam jsme dorazili s podezřením na fibrilní křeče a s vysokou horečkou. Taková rada: do nemocnici jen, když na vysokou horečku nezabíraj zábaly a léky. Je to tam děsný a malej si tam horečky vyřval. Doma je nemá. My jsme se báli - první teplota a třásl se (zimnice, třesavka), nevěděla jsem, jak vypadají fibrilní křeče. Už to vím - při nic nekomunikuje - ztráta vědomí, záškuby atd.
Bylo nám doporučeno po 4 hodinách střídat Brufen - Paralen čípky, chladit hlavu a zápěstí, hodně tekutiny (1 l na 1 kg i víc, my měli na 12 kg pít 1,5 litru). Sirup se dává dle váhy a ne věku, jak píše výrobce, 2,5 ml Nurofenu vůbec nezabralo.
Brzké uzdravení
Piule + Honzík 11 měs
Ahojky ja mam dobre skusenosti so sirupom Panadol baby.Ked ma Tobias horucku a ziadne ine priznaky sa neobjavuju tak dam tento sirup a k lekarke idem len ked by teplota pretrvavala viac ako 24h.Zatial sme taku teplotku nemali lebo sirpcek vzdy zabral a bolo zas vsetko ok.Vela zdravicka vsetkym mimcam aby ziadne sirupceky a cipky nikdy nepotrebovali ![]()
Když měla Ela taploty poprvé,dávala jsem sirup Ibalgin,malá po něm ale dost zvracela.V lékárně mi řekli že to některé děti mívají,takže mi dáváme Panadol sirup.Je pravda že je dobré střídat sirup s čípky.Diazepam se dává jako prevence proti febrilním křečím,ale dává se jen pokud děti už febrilní křeče měli,né jako prevence každému dítěti.
Binky+Eliška
Tak přidám aktuální zkušenost. Horečka přes 39 a nic, ani rýma, ani kašel, tak 4× denně Panadol čípky, aplikace mu nevadí jen v noci je to otrava. No a třetí den průjem, tak návštěva dr. a změna na Nurofen sirup 3× denně, ten má takový aplikovátko, dávkovátko a to je prima. A pátý den bez teplot.
Přeji všem život bez chorob
Mia
Ahoj.
Taky používáme osvědčenou kombinaci sirupů, popř. čípků. Pokud se neblinká, tak Ibalgin sirup (malinový, mňam), za 3 hod. Panadol Baby (taky mňam ), za další 3 hod. Ibalgin … a tak dále. Pokud blinkáme Paralen 100 v čípcích. Když je teplota nad 39 stupňů, preventivně Diazepam proti febrilním křečím. Pokud má jen zvýšenou teplotu do 38, nedáváme nic. Jen hodně tekutin.
Beruška
Ahoj,
už tady bylo napsáno vše k sirupům a čípkům. Já přidám ještě další způsob jak srážím vysokou horečku. Do hrnku vlažné vody přiliju trochu jablečného octa, namočím dvoje ponožky, jedny na nožičky, druhé navléknu na ručičky a tak 15 minut nechám. Vždycky to spolehlivě zabere.
Katka
Ahoj,
teplota je obrannou reakcí organizmu, tak se snažíme, aby malý bojoval co nejvíce sám. Podle situace teplotu srážíme, pokud trvá dýl jak jeden den. K doktoru chodíme dle situace, spíš většinou už druhý den naklušeme,aby se podívala, poslechla, případně poslala na další vyšetření. Zatím vždy jen virózy…
Jinak se nám osvědčilo teplotu nechat, většinou ji potom má jen 1-2 dny. Jen nad 37,5 (dle naší Dr) dáváme Diazepam.
Také jsem četla teorii, že pokud se teplota zbytečně sráží, snižuje se dětem imunita v pozdějším věku. Co je na tom pravdy ať si posoudí každý sám.
Sendy
Sendy píše:
Ahoj,teplota je obrannou reakcí organizmu, tak se snažíme, aby malý bojoval co nejvíce sám. Podle situace teplotu srážíme, pokud trvá dýl jak jeden den. K doktoru chodíme dle situace, spíš většinou už druhý den naklušeme,aby se podívala, poslechla, případně poslala na další vyšetření. Zatím vždy jen virózy…
Jinak se nám osvědčilo teplotu nechat, většinou ji potom má jen 1-2 dny. Jen nad 37,5 (dle naší Dr) dáváme Diazepam.
Také jsem četla teorii, že pokud se teplota zbytečně sráží, snižuje se dětem imunita v pozdějším věku. Co je na tom pravdy ať si posoudí každý sám.
Sendy
Tedy Sendy na to jak je Váš přístup bezzásahový (také se k němu přikláním) tak Diazepam už při 37,5 mi příjde zbytečný, kdybys psala, že horečku tlumíte hned tak ani nepísnu, ale tohle je pro mě rozpor. Takže, prosím, napiš jak to dr. zdůvodňuje.
Max měl teď horečku prvně a to až ke 40 a náš dr. nic proti křečím nedoporučil a já ač mám zdravotnické vzdělání jsem se nedivila.
Dík za info Mia
Ahoj, mně dokorka doporučila, abych nesrážela teplotu do 38C. Nad 38C je už horečka, která není dobrá pro dítě. Já dávám panadol sirup, protože ten snáší nejlépe a srazí jí teplotu hned. Taky mi ještě poradila, pokud by nešla horečka srazit, tak léky střídat. Taky zábaly pokud možno ruce a nohy. Pokud by je mělo studené, tak co nějdříve na pohotovost mohlo by se jednat o meningitidu. Pokud má ale jen nevysvětlitelné teploty kolem 37,5 2 dny, tak taky šupajdit k obvoďákovi, protože to zase může značit nějaký zánět v těle.
Ahojky,
Dr. to vysvětluje tím, že ke křečím dochází při rychlém vzestupu teptoty, u citlivých jedinců může být křeč již při 37.1. Prý takové případy znají, kdy 6týdenní miminko mělo křeče při 37.1.
názory jsou různé. Nám syn onemocněl ve Španělsku na dovolené - 41st teploty a doktoři mají úplně jiný přístup. Srážejí horečku léky nad 39, zábaly až nad 40, pokud nezabere lék. Diazepam proti křečím vůbec nedávájí, prý co blázníme, když je ještě neměl, tak proč mu to dávat?? To jako v Československu
dáváte léky preventivně
Hrozně se divil. Stejně je to prý jen obrana organizmu, při vzestupu teploty. A hlavně říkal, ať mu prý nedáváme zábaly, že je to zbytečný šok pro organizmus. No tak si vyberte…😉
Sendy