Snižování rodičáku?

420
6.3.07 10:37

Snižování rodičáku?

Tak RP nám zřejmě vydrží jen do září… :roll: Kdo je překvapený? :evil:

http://www.novinky.cz/…3_rvvq0.html

Tipla bych si, že 7500 to bude pro ty, co budou doma dva roky… a ty ostatní maminky budou mít zase zpátky svých 3500. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Pavlička
6.3.07 10:44

a pochopitelně s tím zase přišel kreténskej chlap!!!! Sem se zase rozčílila. Copak můžu jít do práce ve dvou letech dítětě? Některé dítě ještě nosí plenky a je absolutně nesamostatný - a já nemám žádnou babičku, teda máme babičky, ale ty chodí do práce!!! A v tomhle státě ještě hodně dlouho budou. Hlavně ty odpovědi toho idiota vlastně ani nebyly odpovědi, prostě politický žvásty. A já si říkala, jak se ta rodinná politika zlepšila! No to jsem se hodně spletla!!!!

• Citovat
  • Upravit
Vvv
1364
6.3.07 10:53

Uff, tolik silných slov…

Možná by bylo prima, kdyby se vyjádřily maminky, které žijí v zahraničí, abychom si uvědomily, že naše rodičovské dovolené jsou ve světě nevídaný luxus.. i bez ohledu na výši příspěvku…

kopíruji z jiného webu:

V České republice je mateřská a rodičovská dovolená mnohem delší než v ostatních evropských zemích - pro srovnání - ve Španělsku trvá mateřská dovolená 16 týdnů a rodičovská dovolená neexistuje, v Itálii trvá mateřská dovolená 22 týdnů a následná rodičovská 10 měsíců, V Británii je mateřská dovolená stanovena na 18 týdnů, následná rodičovská dovolená trvá 13 týdnů.

A za přečtení jistě stojí třeba i toto:
http://www.feminismus.cz/fulltext.shtml?…

Verča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28414
6.3.07 10:56

Ahoj holky, taky jsem to teď četla a chtěla jsem to sem dát, ale Bebatko mě předběhla :wink:
Kdyby byl dostatek školek, jeslí nebo chův a soukromých jeslí za rozumné ceny, tak bych v tom problém neviděla. Ale to by musel stát zařídit, jdou na to podle mě obráceně. Nejdřív to hlídání nebo školky a pak změna rodičáku. Toť můj názor 8O

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
6.3.07 10:57

odpověd

ˇAhoj všem a doufám, že se k nám přidají další.taky jsem si dneska na internetu přečetla, že se chce snížit rodičák, který platí teprve od 1.1.2007.Musí to těm politikům ležet hodně v žaludku.Je mi 33, čekám první miminko a celou dobu jsem chodila do práce a nedovedu si představit, že dvouleté dítě by někam šlo.navíc nejsou jesle a zaplatit paní na hlídání, to bychom museli mít jiný příjem.
Jen doufám, že ve vládě nezapomněli na sliby, co dávali před volbama a taky, že snad alespoň tímhle trochu pomůžou, že to nechají tak, jak to je!
Hlavně, že mohli zaplatit právníkovi přes 90 mil a podobné nesmysly, to nikoho netrápí.
Fakt jsem naštvaná!A některé skupiny nikdy nepracovaly a mají se stále dobře!
Kanito :!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pavlička
6.3.07 11:09

Vvv , já vím, jak je to v zahraničí, kdysi jsem četla dost dlouhý článek a mám kamarádku ze zkušenostmi z USA a Řecka a tam nemají nic, to je fakt a že se tedy de facto máme jak prasátka v žitě. Ale my žijeme v ČR! Takže se musím rozčílit, i kdybych nechtěla.

• Citovat
  • Upravit
3496
6.3.07 11:21

ahojky, už jsem o tom slyšela a pěkně mě to vytočilo. My totiž žijeme jen z rodičáku, tak nevím, co budeme pak jíst......

Chtěla bych vidět ty politiky, jak by vyžili s tím málem......

VVV: to je sice pěkné, ale zkus taky porovnat jejich příjmy, s těmi našimi. Na to už nikdo neupozorňuje. To jsou všechno země, kde je chlap schopný tu rodinu uživit sám. Ovšem v to jsme tady 100let za opicemi. Ale to už nikdo nevidí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1234
6.3.07 11:22

Jenže tady hlavně o to, že v naší úžasné zemi není absolutně možné umístit dítko ve dvou letech někam do školky, leckde ho nevezmou ani ve třech, jak je plno. Leda za tučný poplatek, ale to v mém případě klidně pokryje celý plat :oops:
To chtějí zkrátit mateřskou zrovna v době, kdy jsou narvané školky a třeba u nás by mi Matýska vzali nejdřív ve čtyřech letech!!!
Tak nejdřív sakra umožním maminkám nějaké možnosti hlídání dítěte (kromě agentury nebo soukromých školek) a pak něco krátím.
O ty prachy ani nejde, těch nám přidali fakt dost.
 M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2239
6.3.07 11:30

Me prijde normalni byt doma treba jen dva roky, ale nejak pani poslanci zapomneli, ze uz ted ve spouste skolek berou jen predskolaky. Treba ve Zline jsou jen dvoje jesle. Kam mam tedy deti umistit????

U nas problem v detech neni. Jsou to samostatne jednotky a jsou zvykle na hlidaci tety, ale je jasne, ze nekteri zavislacci by to asi nezvladali a matka predem nikdy nevi jake bude mit ditko povahu.

Terik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vvv
1364
6.3.07 11:40

Meduzo, souhlasím, nedostatek předškolních zařízení je opravdu v daném kontextu největší problém - stejně jako nedostatek možností pracovat na zkrácený úvazek - to je třeba to, co trápí mě: hrozně ráda bych se vrátila do práce už v cca roce věku syna, ale pro zaměstnavatele jsem prostě jako člověk na zkrácený úvazek nebyla zajímavá.. buď na plný nebo nazdar…takže já chci pracovat, ale nemůžu. A to je špatně!
Místo poskytování štědrých dávek, na které stát nemá, by bylo vhodné podporovat rodiče třeba daňovým zvýhodněním zaměstnavatelů při tvorbě částečných úvazků, daňovými slevami pro rodiče s dětmi atd. Vysoké dávky nic neřeší, je to populismus ve stylu: po nás potopa a jediný, kdo na to v budoucnu doplatí, jsou právě naše děti.

Jinak školky v zahraničí, podle toho, co jsem slyšela, také nejsou levná záležitost: hodně maminek z ciziny píše, že školky jsou drahé (ceny odrážejí zřejmě tu vyšší životní úroveň) a v málokterých třeba existuje celodenní péče: na oběd musí děti domů např.

Zari, respektuji, že to není lehké, ale určitě nežijete jen z rodičovského příspěvku: vždyť v ČR funguje systém sociálních dávek pro lidi, kteří nedosahují ŽM…

Verča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
6.3.07 11:46

Překvapená nejsem ale myslela sem že zvýšený RP bude do konce roku a od ledna by nastala změna. Ale co jsem četla v odkazu tak mě to vyhovuje, to že by byla možnost pobírat RP 2, 3 nebo 4 roky samozřejmě pak s rozlišnými výšemi, já bych si pak vybrala do 4l těch třeba 3 500,–. Ale do 2l si to nedovedu moc představit páč malá je ještě na plínách čili bych jí do školky umístit nemohla, jesle tu široko daleko nejsou, je tu jen mateřské centrum ale to by mi dalo tak max. na zkrácený pracovní úvazek který už sem tu scháněla čili vím že to je na 99% zde nemožné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1403
6.3.07 12:04

Puvodne jsem ani nechtela reagovat, protoze se vzdycky rozcilim, ale proste te musim VVV podporit. Je pravda, ze dat dite do skolky je temer nemozne, ale je taky jasne, ze pokud ted budeme brat vysoke materske, tak treba za 20 let nebudeme brat zadne duchody, protoze stat na to proste nema. Me prijde rozumne, ze si muzes vybrat, jak dlouho chces byt doma a podle toho pak i vysi podpory. Navic si spocitejte, kolik stat opravdu plati, kdyz k podpore pripoctete socialni a zdravotni za matku i deti, tak se to vysplha pekne vysoko a navic treba prave rodici matky maji docela drahou peci. Tim nerikam, ze byste nemely rodit, jen si proste spocitejte, co to vsechno stoji a z ceho se ty penize berou
Krasny den
 Kacica

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2239
6.3.07 12:12

Souhlasim s vvv a Kacicou…manzel studuje v britanii a jednu dobu jsme uvazovali, ze prejdeme na jejich system a prestehujeme se. Materska podstatne kratsi, i kdyz tam docela funguji aupairky, takze problem se skolkou vyresen maji trosku jinak.

ad duchody - pochybuju, ze ja nebo manzel se dozijeme nejakeho duchodu. Co si nenasetrime, to mit nebudeme.

Terik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
6.3.07 12:14

No tak to je sice pravda, že to stojí neskutečný peníze, ale je spousta dalších věcí, na kterých by se dalo ušetřit, stačí si zajít na pracák a sociálku a rozhlédnout se, komu že se to taky tolik platí.ušetřit by se dalo určitě taky nejen v sociální oblasti, je milión věcí, kde se zbytečně rozhazuje a pokud stát chce zvýšit porodnost, musí prostě jít i tou cestou, že rodiče podpoří finančně. když rostou průměrné platy a životní minimum, ceny atd. tak se taký musí zvyšovat i tohle. na druhou stranu ale souhlasím, že čtyři roky jsou zbytečně dlouhá doba a řešení, že si člověk bude moci vybrat a úměrně tomu dostane peníze je fajn. akorát teda budou muset vyřešit ten nedostatek jeslí a školek, protože jinak je to naprd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1234
6.3.07 12:30

Jo jo, taky jsem radši, že nabízejí možnost vybrat si délku mateřské, než aby ji rovnou zkrátili na ty tři roky, jak uvažovali. To by pak koukali, kolik dětí by se jim nevešlo do školek :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat