Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky,
nemáte někdo zkušenost s touto věcičkou proti chrápání (viz odkaz níže)? Zdá se mi to jako blbost, ale zase bych dala cokoliv za to, aby manža už konečně nechrápal a já nemusela spát se špuntama v uších. Je to otrava, ale jinak bych se nevyspala vůbec. Vadí mi to kvůli malé, kterou potom přes ty špunty taky neslyším ![]()
A zna se duvod proc chrape? Ja bych nejprve vykoumala, jestli neni nejaka zdravotni prekazka a pak zkousela vsemozne protichrapaci zazraky. Muj manzel chrape, ale neni to tak hrozne. Staci, kdyz jdu spat driv a pak mi to nevadi. V noci do neho obcas dloubnu nebo seberu polstar a pomuze to.
No nevím jestli bych tomu věřila ![]()
Každopádně, jestli se někdo ozve, že to funguje, kupuju hned
![]()
Ahoj dievcata, som zdr. sestra, ktora sa nejaku dobu zaoberala spankovou apnoi (zastava dychania v spanku). Z vlastnej skusenosti viem, ze na chrapanie nezaberaju ziadne taketo komercne „blbosti“, to len tahaju peniaze z ludi. Dokonca ani operacny zakrok na ORL nema ziadne vysledky, ba dokonca naopak, velakrat sa syndrom zhorsi. Pokial vasi partneri (manzelia) chrapu kazdu noc a vy sledujete aj urcite zastavy dychu pocas chrapania, tak nech sa co najskor objedna do najblizsej spankovej laboratore na skontrolovanie stavu, lebo tento syndrom ma za nasledky dost vazne zdravotne problemy, ktore sa prejavia az v neskorsom veku, ale vyrazne skracuju a znekvalitnuju zivot. V pokrocilejsom stadiu tejto choroby su ludia nevyspati, rano sa budia viac uneveni nez idu vecer spat, zaspavaju pocas dna a dokonca sa moze objavit mikrospanok pocas soferovania auta. Deje sa to preto, ze mozog si pocas noci neodpocinie, nakolko musi byt v strehu kvoli tomu dychaniu a musi dodavat „impulz“ na nadych (to je ten velky hlboky chrapajuci zvuk) a preto je mozog cez den „odrovnany“ a nefunguje ako ma a snazi sa odpocinut pocas dna aspon malym spankom.
Toto je len velmi strucny popis, ale vo finale tento syndrom posobi na cele telo, vcetne kardiovaskularneho systemu a ked to zhrniem, tak mozog, pluca aj srdce su permanentne pretazovane a preto to skracuje zivot.
Nechcem vas zbytocne plasit, ale pokial chcete mat istotu, tak sa obratte radsej na odbornikov. Vacsina centier prevadza monitorovanie spankovej apnoe v ramci klasickeho zdr. poistenia, niekde sa za to plati (presne neviem sumu, ale cca 400-500 korun?). V CR co viem, tak urcite v mestach: Plzen, Olomouc, Brno, Hradec Kralove maju spankovu laborator. Mozno ich bude aj viac, ale tieto na 100%
PS: pokial este mate nejaky dotaz, rada odpoviem, pokial budem vediet
Bejbisko, děkuju za odborný názor. Do operace bych ho určitě nehnala ikdyž už to navrhoval i sám. Určitě tu spánkovou laboratoř zkusím doma nadhodit. U manžela hraje asi velkou roli nadváha, ale s tou se už úspěšně snažíme něco dělat a alergie na pyly. Ale chrápe i v zimě, když žádný pyly nelítají ![]()
@Dagee píše:
Bejbisko, děkuju za odborný názor. Do operace bych ho určitě nehnala ikdyž už to navrhoval i sám. Určitě tu spánkovou laboratoř zkusím doma nadhodit. U manžela hraje asi velkou roli nadváha, ale s tou se už úspěšně snažíme něco dělat a alergie na pyly. Ale chrápe i v zimě, když žádný pyly nelítají
To je dost casty jav u pacientov, co presli nasou laboratori, ta nadvaha. To sme samozrejme tiez doporucovali, ze je lepsie trochu zhodit, neviem nakolko je manzel aktivny co sa sportu tyka. Ale pamatam si jedneho pacienta, ktory mal strasne vysledky (bol uz starsi a dlhsiu dobu sa mu vyvijala porucha dychania) a ked prespal u nas uz s pristrojom, ktory pomaha na dychanie aj chrapanie, tak rano poskakoval okolo postele a ze pojde plavat, a kym mu doktor napisal spravu, tak obchodit cely velky areal nemocnice a pred tym nezvladol 15 m chodze. ![]()
Na tomto odkaze je celkom slusny clanok pre laikov, vsetko suhlasi, okrem teda tej chirurgickej liecby. Videla som na vlastne oci, ze sa vysledky po operacii vo vsetkych pripadoch zhorsili, aj kamoska, co pracovala priamo na ORL JIP, tak vravela, ze ziadne uspechy pri tomto type operacie nemali. Takze v clanku vsetko sedi, len ten odsek o chir. liecbe by som ignorovala ![]()