Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Zdravím, potřebovala bych radu, kamarádka vede mateřské censtrum a zve mě s prckem at přijdu mezi maminky a syn mezi děti, podotýkám je mu 8 měsíců. Mě se moc nechce, především kvůli tomu že je období chřipek a malej má těžkou hypotonii, takže neleze, nesedí, neplazí..na úrovni v motorice je 2 měsíčního miminka, co jsem včera slyšela od rehabilitační na vojtovce. Máme co dohánět a bojím se že když dostane chřipku a onemocní, tak tam logicky jezdit nemužeme. Ale zase nechci aby ho to nějak v budnocnu nepoznamenalo, že ted není v kolektivu..Možná vám to přijde blbé, já nevím..jeto moje první dítě a fakt netuším..
@Malike tak počkej po chřipkách a pak se přidejte.. pokud s ním cvičíš doma, je to ok
do MC můžete kdykoliv potom. Jinak teď ho to nepoznamená.. to dítko to tak nevnímá, v 8mi měsících nepotřebuje kolektiv ![]()
8m kojence to fakt nepoznamená
začala bych chodit až příští rok, to už si i on užije, takhle bys tam šla spíš kvůli sobě
@Malike píše:
Zdravím, potřebovala bych radu, kamarádka vede mateřské censtrum a zve mě s prckem at přijdu mezi maminky a syn mezi děti, podotýkám je mu 8 měsíců. Mě se moc nechce, především kvůli tomu že je období chřipek a malej má těžkou hypotonii, takže neleze, nesedí, neplazí..na úrovni v motorice je 2 měsíčního miminka, co jsem včera slyšela od rehabilitační na vojtovce. Máme co dohánět a bojím se že když dostane chřipku a onemocní, tak tam logicky jezdit nemužeme. Ale zase nechci aby ho to nějak v budnocnu nepoznamenalo, že ted není v kolektivu..Možná vám to přijde blbé, já nevím..jeto moje první dítě a fakt netuším..
Na „socializaci“ má snad osmiměsíční dítě dost času, co to je za nápad?
![]()
Pokud je potřeba dítě udržet zdravé, protože je akutně potřeba pravidelně navštěvovat rehabilitace, tak mi není jasné, v čem máš dilema. ![]()
Já už mám druhé dítě, s prvním jsem pořád někde běhala po cvičeních, malá byla furt nemocná, má slabší imunitu, teď mám druhou 8 měsíční a nikam nechodím, spíš si k nám zvu návštěvy s dětma, a jsme všichni spokojený a nejsme nemocný.
Rozhodne to dite nijak nepoznamena ![]()
Ale z vlastni zkusenosti, mame tady partu holek, se kteryma se schazime a pro deti je to vzdy hnaci motor, vzdy to nekteremu ditku prinese novy pokrok, v tomhle smeru si myslim, ze by to pro nej bylo prospesne
@Malike vůbec se nestresuj, malé miminko nepotřebuje žádnou socializaci. To je masírka dnešní doby, plavání, MC, kroužky. Kraviny!!!
Ještě když tvůj synek má zdravotní problémy tak ho nikam netahej, do MC chodí maminy si pokecat a tahají sebou nemocné a uchrchlané děti, jen aby nemusely sedět doma ![]()
@Malike pokud máš o malého strach tak nikam do kolektivu nechoď. Malý v tomto věku taky nesměl mezi děti a žádné následky to na něm nenechalo. Do mateřského centra jsem s ním zašla až někdy v roce a půl a s dětma vychází dobře. V té době tam bylo dítko, co teprve lezlo a já osobně jsem o něj měla hrozný strach, jak jsem viděla ostatní děti kolem něj lítat. Pak tam začali lítat 4 leté dětí a to jsem měla strach i to mé. Takže dle mě nic nezanedbáš a radši prvně vyřešit to opoždění a pak řešit další.
Myslím, že má ještě dost času na to, potkávat se s jinýma prckama. Já bych radši nešla. Myslím, že pro něj bude lepší zdokonalovat svou motoriku než se v tomhle věku socializovat.
Rozhodně ho to nepoznamená. V tomhle věku v žádném případě. A i později - věřím tomu, že se s tím člověk rodí. Buď je společenský, nebo ne. Můžeš to trochu formovat a pracovat s tím, ale ten základ zůstává.
Starší syn si nikdy nikoho nevšímal, jednu dobu se dětí i bál (pak si zvykl, ale až cca ve 2,5 letech jsme začali chodit cvičit, šlo to postupně). Teď si ve školce s dětma hraje, mluví o nich - i když ještě v srpnu říkal, že do školky se těší, ale ne na ty děti
Ale v základu je prostě spíš samotář, rád si hraje sám, nepotřebuje k tomu žádné dítě, aby mu to tam přeorganizovávalo ![]()
Dcera je od malinka jiná, od roka, když vidí dítě, tak nadšeně volá „dětiii, dětiiii“, hned je s každým kamarád, ráda si hraje s dětma.
My jsme byli s bráchou stejní - on se hned s každým bavil, já až po chvíli a jen s těma, co se mi fakt líbili a přišlo mi, že to stojí za to. Chodila jsem od roka do jeslí, od miminka jsem měla dva kamarády miminka (děti mamčiných kamarádek ze stejného baráku) a zjevně to nepomohlo ![]()
@Malike nas maly byl take hypotonicky a cvicili jsme. Od 8 mesicu jsme zacali chodit na plavani, byl duben, a tak uz jsem chripky moc neresila. I tak tam mivali na satnach otevrene ventilacky a mimina se susila o oblekala jen na karimatkach na podlaze
Malicky nikdy nic nechytl.
Chtela jsem ti ale hlavne napsat, abys tu myslenku nezavrhovala. Po plavani jsme se synem zustavali v herne na hodinu az dve. Vsechny jeho nejvetsi motoricke pokroky pripisuji prave temto „pobytum v kolektivu“. S muzem jsme doslova videli, jak pozoroval deti, co lezly po kolinkach a doma to jakoby zkousel. Jasne, ne hned, ale po mesici (coz byly jen 4 plavani), ale jsme presvedceni, ze lezeni okoukal, ze vojtovka v tom byla zanedbatelna. Uplne stejne podle me to bylo se stoupanim a i s posazovanim. Videli jsme, ze kazdy pohyb deti sleduje uplne fascinovane. Stejne tak pozdeji okoukal jizdu na odrazedle u kamaradky… a mozna i curani do nocniku.
@K-Black píše:
@Malike vůbec se nestresuj, malé miminko nepotřebuje žádnou socializaci. To je masírka dnešní doby, plavání, MC, kroužky. Kraviny!!!
Ještě když tvůj synek má zdravotní problémy tak ho nikam netahej, do MC chodí maminy si pokecat a tahají sebou nemocné a uchrchlané děti, jen aby nemusely sedět doma
s timto ale take naprosto souhlasim.
@K-Black píše:
Ještě když tvůj synek má zdravotní problémy tak ho nikam netahej, do MC chodí maminy si pokecat a tahají sebou nemocné a uchrchlané děti, jen aby nemusely sedět doma
@rachel55 Dřív jsem měla ten pocit při prvním, že musím být všude, chodili jsem na cvičení od 4 měsíců a byli jsme furt na hromádce, jak jsme všude všechno pochytali