Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Anonymní píše:
Dobrý den maminky. Chci se zeptat. Před 2 měsíci jsem si u soudu zažádala o svěření do výhradní péče své 4 měsíční dceři, vzhledem k tomu, že s bývalým se nedalo na ničem dohodnout. Jsme pozvaní na sociálku, ale bývalý se vzpamatoval, a nechce to přes soudy tahat. Chce se domluvit a já ten návrh na soudu stáhla. Tak mě zajímá, jestli na tu sociálku musíme, či jestli tam stačí zavolat a sdělit tyto skutečnosti. Děkuji
Vy jste se domluvili k oboustranné spokojenosti a dodržujete to? Nebo je to systém slibem nezarmoutiš? Alimenty fungují?
Byla blbost to stáhnout. Ty si teď nemůžeš zažádat o žádnej příspěvek, dokud nebudeš mít určené alimenty od soudu. Jak dlouho bude fungovat? Jak se chcete rozumě domluvit na tom kolik bude na dítě přispívat?
Já bych nic nestahovala. V drtivé většině případů je lepší mít svěření do péče, a alimenty soudně. Kromě výživného na dítě máš nárok i na výživné na sebe do 2 let věku dítěte. Návrh můžete pozměnit na žádost o schválení dohody rodičů. Nevěřila bych, že by se najednou dalo s ex zázračně domluvit a že by to dodržoval. Co vlastně nabízí za dohodu?
Hele, pokud někdy dělal problémy, tak se domluvte a nechte si to soudně posvětit. Sociálka může řešit, i když je vše od začátku domluveno.
@Uslava ano, ze začátku jsem se bála, jestli to bude fungovat, ale za malou jezdí a každých 14 dní ji nakoupí plíny, ubrousky, sunar a kosmetiku. Domluvili jsme se, že jí bude kupovat, ne mi dávat peníze. Pro mě je to výhoda, protože momentálně bydlím na vesnici a nemám auto. On se o malou zajímá, jen my jsme ji chtěli do výhradní péče oba. A když jsem mu řekla, že tak malé dítě mu nikdo do péče nesvěří, pokud matka funguje jak má. Na to on že to tak nenechá a bude chtít alespoň střídavou. Nakonec jsme se na všem rozumně domluvili.
@andelka83 On ji chtěl do péče taky. Na to jsem mu řekla, že pokud matka funguje jak má, tak mu tak malé dítě nikdo do péče nesvěří. Nakonec jsme se dohodli, za malou může jezdit kdykoli. Jezdí několikrát týdně a každých 14 dní ji nakoupí plíny, sunar, kosmetiku. Tak zněla dohoda a je oboustranně dodržovaná.
@Anonymní píše:
Dobrý den maminky. Chci se zeptat. Před 2 měsíci jsem si u soudu zažádala o svěření do výhradní péče své 4 měsíční dceři, vzhledem k tomu, že s bývalým se nedalo na ničem dohodnout. Jsme pozvaní na sociálku, ale bývalý se vzpamatoval, a nechce to přes soudy tahat. Chce se domluvit a já ten návrh na soudu stáhla. Tak mě zajímá, jestli na tu sociálku musíme, či jestli tam stačí zavolat a sdělit tyto skutečnosti. Děkuji
Nic nestahuj. Soud může do rozsudku dát - styk dle dohody rodičů a určit výživné.
Bez alimentů nemůžeš čerpat nějaké dávky.
@Pears206 píše:
Nic nestahuj. Soud může do rozsudku dát - styk dle dohody rodičů a určit výživné.Bez alimentů nemůžeš čerpat nějaké dávky.
Oni se dohodli na tom, ze ji bude nakupovat. Nejhorší možná varianta.
@vokishka píše:
Oni se dohodli na tom, ze ji bude nakupovat. Nejhorší možná varianta.
Přesně tak. Jakoby jí ten chlap nechtěl svěřit peníze. Toto soud podle mě neposvětí. Částka výživného je důležitá a započítává se do případných dalších dávek. Co vím z okolí, na mimino je to tak 2 až 3 tisíce, podle možností otce a jestli má další děti jinde.
Podle mě s tím souhlasila, aby dal pokoj a nechtěl mimino do péče. Aby dal aspoň chvíli klid ![]()
@Anonymní píše:
@andelka83 On ji chtěl do péče taky. Na to jsem mu řekla, že pokud matka funguje jak má, tak mu tak malé dítě nikdo do péče nesvěří. Nakonec jsme se dohodli, za malou může jezdit kdykoli. Jezdí několikrát týdně a každých 14 dní ji nakoupí plíny, sunar, kosmetiku. Tak zněla dohoda a je oboustranně dodržovaná.
A za rok jí bude kupovat co?
Hele.. nevím. Je to na vás. Až někde narazis, že to, že nemáte žádný oficiální papír je problém, tak pak to budete muset nějak vyřešit. Zatím to funguje příliš krátce, aby se dalo soudit jestli je to vhodné a trvale funkční.
@Pears206 píše:
Přesně tak. Jakoby jí ten chlap nechtěl svěřit peníze. Toto soud podle mě neposvětí. Částka výživného je důležitá a započítává se do případných dalších dávek. Co vím z okolí, na mimino je to tak 2 až 3 tisíce, podle možností otce a jestli má další děti jinde.Podle mě s tím souhlasila, aby dal pokoj a nechtěl mimino do péče. Aby dal aspoň chvíli klid
Tak pokud každých 14 dní kupuje plenky, ubrousky, um ( kosmetika nevím jaká, my nepoužívali skoro nic a co bylo vydrželo měsíce) tak to měsíčně několik tisíc dá. A pokud se domluví na značce.. ![]()
Akorát na dítě a matku by měl platit spíš tak 5-6 tis, minimálně, podle platu i víc. Plus podílet se na dalších výdajích.
Jasne, tatka se poinformoval, jak to u miminek chodi, tak na chvili stahnul ocas. A nakupuje pliny za tisice? A tobe taky nakupuje? Ty mas taky narok na vyzivne. Jestli vystacis s materskou a rodicakem, tak bys mohla to vyzivne vrazet do splatek nejakeho auticka, at nejses zavisla na chlapovi, kterymu neni blby rvat male miminko od matky ![]()
Podej to znovu. Tohle je fakt pitomy
@Anonymní píše:
Kolik ma plat?
A co alimenty na tebe do dvou let veku ditete?
Dohodu byste meli sepsat a nechat si potvrdit soudem.
Potreby pro malou si spocitej (fakt vsechny vcetne teple vody, podilu na elektrine, benzinu na cesty atd atd) a napis tam podle toho castku.
Takhle ti to muze kdykoliv svevolne zrusit, zmenit.(a to si pis, ze to udela)
Jéje, nebuď trubka. Neměla jsi to stahovat - i dohodu je lepší posvětit soudem. A v případě, že chlap se snaží dělat nějaké potíže (vyhrožování střídavkou a svěřením do jeho péče), je to víc než nutné. Nemůžeš vědět, jestli mu za měsíc nerupne v kouli a když tě předběhne s návrhem na soud, bude to pro něj polepšující okolnost ![]()
Nákupy jsou fajn věc, ale upřímně působí to spíš tak, že ti nevěří a proto ti peníze nechce dávat přímo. Navíc máš nárok na výživné na sebe do 2 let věku dítěte, takže i kdyby sis za to zaplatila kadeřníka, nic mu po tom není. A tak trochu okrádáš své dítě..
Máš právníka?