Sociální práce - VŠ vs Kurz
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Sociální práce - VŠ vs Kurz
Ahoj,
chci se zeptat zda je tady někdo, kdo má s tímto studium zkušenost? Konkrétně mě zajímá, jaký je rozdíl (co se týká v uplatnění) mezi absolvování VŠ a jen rekvalifikačním kurzem? Může rekvalifikační kurz stačit k získání práce v oboru?
Vím, že co se týká služeb (kadeřník, kosmetička, apod.) tyto rekvalifikace stačí, ale zde můžete pracovat jako OSVČ. Jak se ale staví stát a zaměstnavatelé k absolventům kurzů?
Ptám se, protože mě to samotnou zajímá, nejsem zcela mimo obor. Ale zase si říkám, než bych šla do něčeho co by pak nemělo smysl…
Děkuji za názory.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@chs.jasmin tak jde o to co bys pak chtěla dělat. Po rekvalifikačním kurzu asi myslíš pracovník v sociálních službách na tom budeš platově asi dost bídně a uplatnění je spíš jen taková „pomocná síla“ těžko můžeš pracovat někde na úřadě…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Po absolvování VŠ můžeš získat práci jako odborný sociální pracovník, rekvalifikací budeš jen pracovník v sociálních službách. Tzn. většinou nižší platová třída a také do určité míry omezené pracovní uplatnění, protože bys nemohla pracovat na všech pozicích - byla bys jen ten pracovník v sociálních službách
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přesně jak píšou holky. Třeba v mém oboru sociální terenní pracovnice, by si sice mohla do terénu, ale nikdy bys nedosáhla platu jako já. Ono ve finále to u nás vypadá tak, že pracovníci v sociálních službách můžou dělat totožnou práci jako soc. pracovníci, ale nemaj stejné ohodnocení. Jinak myslím, že pokud máš „jen“ maturitu, tak třeba na klasickou socku (péče o dítě) tě nevezmou. Podle mě je v oboru sociální pracovník (pokud teda nechceš dělat ředitelku) nejlepší vyšší odborná, je tam hodně praxe a připraví leckdy lépe, než škola vysoká.
Příspěvek upraven 22.10.14 v 14:37
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, a jsi si jistá, že se jedná o rekvalifikační kurz sociální práce? Nemáš na mysli spíše kurz pracovníka v sociálních službách? Mezi tím je totiž velký rozdíl. Sociální pracovník pracuje samostatně, dělá třeba poradenství v různých oblastech, na úřadě atd., kdežto PSS je v podstatě něco jako pečovatelka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak už psaly holky výše, rozdíl je především ve finančním ohodnocení a rozsahu uplatnění. Sociální pracovník (absolvent VŠ nebo VOŠ) smí pracovat samostatně (rozuměj bez dohledu dalšího pracovníka), vede dokumentaci uživatelů, provádí plánování a hodnocení služby, poskytuje odborné sociální poradenství. Pracovník v sociálních službách (absolvent kurzu) poskytuje sociální službu zpravidla pod dohledem sociálního pracovníka, nesmí poskytovat odborné sociální poradenství, neplánuje a nehodnotí službu. Laicky řečeno vykonává hlavně přímou obslužnou péči.
Uplatnění pracovníka s kurzem je široké hlavně v pobytových službách, kde bývá na směně většinou jeden sociální pracovník a zbytek jsou pracovníci v soc. službách, nebo potom v terénních službách jako řadoví terénní pracovníci.
Legislativně upraveno je to v zákoně o soc. službách (108/2006) v § 115 a 116.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak už jste to koukám napsali přede mnou.. Já mám sice VŠ, ale jelikož se mi nedařilo sehnat práci jako sociální pracovník, tak jsem nastoupila na místo PSS a můžu říct, že jednak plat bída a v podstatě kompetence téměř nulové, můžu dělat jen to, co mi řekne sociální pracovnice (takže taková pozice je pro mě osobně opravdu spíše jako za trest, jen pro ty bídné peníze- ale záleží, co člověk očekává)
Příspěvek upraven 22.10.14 v 19:44
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak díky za názory. No já jsem prevetista kriminality a chtěla jsem si dodělat vzdělání, ale pokud bych měla dělat pečovatelku, tak to děkuji nechci. Zase nechci daleko dojíždět a u nás nic takového dálkově není. Tak nic…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jen ještě dodám, že od standardizace sociálních služeb v roce 2006 se ze sociálních pracovníků stali především administrativní pracovníci s požadavkem na VŠ, přímá práce s klienty zbyla na pracovníky v sociálních službách.
A co se týče platových a mzdových podmínek - pracovníci v soc. službách dělají za almužnu často nejhorší práci, sociální pracovníci ovšem na průměrnou mzdu vysokoškoláků v jiných oborech taky zdaleka nedosáhnou. ![]()
Podtrženo sečteno - abys byla v sociální práci spokojená, musí to být především tvůj životní cíl, potřeba pomáhat. Protože docenění finančního a často i lidského v sociální službě nedojdeš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@chs.jasmin A co máš za vzdělání? Upřimně v naší organizaci je i vedoucí pracovník co má obchodku (maturitu), kurz pracovníka v sociálních službách. A nikdo s tím nemá problém. Znám takových víc. Ale samozřejmě šanci na umístění na takové pozici budeš mít nižší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bohužel sociální služby v ČR jsou nedohodnocené, setkala jsem se i se zařízením, kde ředitel měl pouze maturitu, která nebyla ani v oboru, pod ním přímou péči s klienty na pozicích prac. v přímé péči dělali lidé s VŠ, těm to dával náležitě sežrat
- Citovat
- Upravit
Přesně tak, musím anonymně. Je opravdu pravda, že i v tom sociálu jde především o známosti a také sympatie. Vždy se to dá nějak zařídit, aby na dané pozici, byl ten koho tam chtěj.
@Anonymní píše:Bohužel sociální služby v ČR jsou nedohodnocené, setkala jsem se i se zařízením, kde ředitel měl pouze maturitu, která nebyla ani v oboru, pod ním přímou péči s klienty na pozicích prac. v přímé péči dělali lidé s VŠ, těm to dával náležitě sežrat
- Citovat
- Upravit
@chs.jasmin ted dělám kurz, který myslíš- nejsi sociální pracovník, jsi jen,,ošetřovatelka,,. Zároveň ale studuje sociální práci, protže jednou chci být sociální pracovník- ráda bych dělala kurátora pro děti a mládež, ale uvidíme.
S kurzem jsi porstě jen v přímé péči, dělám si ho proto, abych mohla pracovat v sociálních službách a mohla někde dělat závěrečnou praxi a napsat diplomku. Celý život bych to asi dělat nechtěla
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Přesně tak, musím anonymně. Je opravdu pravda, že i v tom sociálu jde především o známosti a také sympatie. Vždy se to dá nějak zařídit, aby na dané pozici, byl ten koho tam chtěj.je zajímavé, že na pozice pracovníků v přímé péči bylo dvoukolové výběrové řízení a na ředitele se nekonalo žádné, nastoupil po svém předchůdci, pokud člověk měl byť adekvátní připomínku, tak se to stejně neřešilo, všichni byli s prominutím blbci a neschopní ignoranti.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:@Anonymní píše:
Přesně tak, musím anonymně. Je opravdu pravda, že i v tom sociálu jde především o známosti a také sympatie. Vždy se to dá nějak zařídit, aby na dané pozici, byl ten koho tam chtěj.je zajímavé, že na pozice pracovníků v přímé péči bylo dvoukolové výběrové řízení a na ředitele se nekonalo žádné, nastoupil po svém předchůdci, pokud člověk měl byť adekvátní připomínku, tak se to stejně neřešilo, všichni byli s prominutím blbci a neschopní ignoranti.nějaká neziskovka? Kdo je zřizovatel?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit