Soda na praní

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
5724
8.2.12 20:23

Soda na praní

Ahoj maminky. Dneska jsem koupila sodu na praní. Mám miminkovské oblečení za první půlrok, vše bílé je zažloutlé (a na všech plínách žluté mapy). Je to nejspíš od prášku Lovela. Jaký mám zvolit postup, aby se vše pěkně vypralo? Mám to nechat odmočit v té sodě, nebo jí přidat do pračky, nebo jak to děláte? Děkuji za všechny rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4989
8.2.12 21:43

to je nejaka specialni? ja davam obyc sodu , proste ji prisypu k prasku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81477
8.2.12 21:48
lucie.t píše:
to je nejaka specialni? ja davam obyc sodu , proste ji prisypu k prasku.

je soda na praní uhličitan sodný . pak jedlá soda, hydrogenuhličitan sodný.
já měla za to, že prací soda je na změkčení vody při praní a bělící účiněk má jedlá soda

v každém případě bych ale na žluté skvrny spíš zkusila perkarbonát - sůl na skvrny, je také ekologický, vhodný i na dětské oblečení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5724
8.2.12 22:35

Je to prášková soda na praní, ne jedlá soda. Tak mám koupit něco jiného, jo, ten prekarbonát? Achjo. :roll: A co pak s tím, stačí tedy nasypat k prášku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81477
8.2.12 22:43

Perkarbonát, někde to nazývají sůl na skvrny (prodává třeba DM). je to sypké. buď se to přidává k přášku nebo je účinnější namočit do toho prádlo na delší dobu nebo aplikovat přímo na skvrnu. Pozor na barevné prádlo, může to odbarvit. Hodí se hlavně na stálebarevné a světlé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5724
9.2.12 08:46

Děkuji za radu, vyzkouším to! Ale až se někam dostanu, pokud to nebudou mít v Teta drogerii, nic jiného tu nemáme.
A ta prášková soda na změkčení vody se sype do prášku? Nepoškodí nějak to prádlo? Myslím, že bude dost agresivní, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
241
9.2.12 11:17

to ani nevím, že se prodává taková soda.
Já to peru v obyčejné.
Dávám to odmočit i s tou sodou a pak jí ještě přidám k pracímu prášku do pračky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81477
9.2.12 12:34

sODA na praní a soda jedlá jsou chemicky odlišné látky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
5.1.17 11:37

Soda

Holky ten perkarbonat v Dm neměli koukali na mě s údivem že jim tahle chemie nechodí tak nakonec v obyčejné drogerce ale v Dm jsem koupila sodu bikarbonu je též na praní na výrobu mýdlové slizu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
5.1.17 11:40

Bikarbona

Hlavně bylo měly sliz pomocí mýdla vody a díky sode by to měl být gel, a jako mám stále řídké… Víte nějakou radu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
5.1.17 11:56

@franziska Je rozdíl ve složení a tudíž i v chemické reakci a ph. Ale i když je to řídké, tak to brát bude, neboj :D Tys koupila jedlou sodu (takže hydrogen uhličitan sodný), pak ještě existuje prášková soda (uváděná jako soda na praní, ta je úplně bezvodá) a pak pentahydrát, což je soda tzv. krystalická.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
7.1.17 15:50

@Amys děkuji právě jsem z ní udělala mýdlovy sliz na praní a udělali se mi pucky s vodou akorát. A přitom jsem to dělala přesně podle postupu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
9.1.17 09:45

@franziska Jedlá soda se z těch tří rozpouští nejhůř. Zas na druhou stranu pokud tím něco čistíš a namáčíš si do sody třeba houbičku (hezky se tím čistí třeba sporák, vana apod.), tak na to je lepší jedlá soda, protože soda na praní během chvilky ztvrdne. Já si třeba odsypu trošku na sporák a postupně tím čistím, ale ta prací soda vytvoří po namočení tvrdý koláč a s tím nejde nic. Ale pokud myji povrchy, tak je lepší do kbelíku s vodou vhodit tu prací (nebo krystalickou), protože se rozpouští snadněji a nevytváří pucky jako jedlá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat