Solární panely

Napsat příspěvek
Velikost písma:
815
29.11.21 10:42
@kateka.1 píše:
@Kvestorka elektrinu na 1fazi v dome nema skoro nikdo (maximalne stare male byty). Ale solary muzes mit jenom na jednu fazi, i kdyz mas doma trifazovou soustavu.

Ano, to já vím. Jenom jsem chtěla doplnit tvou informaci, že si člověk vybere, jakou elektrárnu chce - záleží na spotřebě a na elektroinstalaci v domě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
815
29.11.21 12:41
@Ivan PPZ píše:
To řešení jistě možné je, ale prakticky se používá pomááálu. Technicky výrazně složitější, finančně taky. Enegreticky je to bez „meziskladu“ energie skoro nemyslitelné. Snad existují klimy na nižší napětí, než 230V, ale je to jen okrajová záležitost a tudíž opět nelevná. Přitom je to logicky jednoduché- hodně svítí slunce- je hodně teplo- krásně běží klima…

Pardon, psala jsem to brzo ráno ve spěchu a trochu blbě a všimla si toho až teď, to napájení ze sítě bylo myšleno nabíjení baterií ze sítě, jak tady zmiňoval @Zumpa
Jinak klima se z FVE dotuje celkem běžně. I z baterií, ale zvlášť když nejsou baterky ani virtuální úložiště, ukládá se nejčastěji do ohřevu vody nebo právě do klimy - aspoň takové mám info od muže, který se instalací FVE živí. Jestli je to výhodné nebo ne posoudit nedokážu, ale asi ano, když se to dává tak často

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
29.11.21 13:35

Nevím, jak by se energie ukládala do klimy. Bez hlubších propočtů- jako nejjednodušší řešení vidím tu virtuální baterii u dodavatele. S ohřevem vody je ten problém, že nejvíc energie do vody může jít v době, kdy to až tak nutné není- „v létě“. Navíc ohřev vody pomocí FVE je méně ekonomický, než mít přímo „vodní“ kolektroy. Každopádně- vlastní úložiště (baterie) ten systém výrazně prodražuje a od určité velikosti (počet hodin provozu domu) je to tak drahé, že začíná být problém v rentabilnosti i s dotacema.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
815
29.11.21 13:54

@Ivan PPZ To uložení není doslova, prostě se to používá pro označení využití té energie. Za mě zase nejsou moc výhodná virtuální úložiště. Poměr ceny dodané a odebrané energie nebývá extra výhodný, spíš naopak (aspoň ještě před pár lety to tak bylo). Baterie jsou sice dražší, ale životnost se pořád prodlužuje, teď je to cca 10 tisíc cyklů, pak ztrácí zhruba 20% kapacity. Navíc s bateriemi je možnost backupu v případě výpadku proudu. Nevýhoda baterek je hlavně v likvidaci. Taky zabírají dost místa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11135
29.11.21 14:37

Já to tady sleduju a pořád nechápu, proč nemá fungovat ta fotovoltaika na napájení klimatizace?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
29.11.21 14:56

Ona funguje, ale klimošek na stejnosměrný proud je málo (Dražice mají nějaký projekt) a jak je něčeho málo, dost se to platí. Nebo se použije skoro normální klimoška, ale k tomu zase musí být okolo daleko více „elektrostřev“. Protože systém slunce- panel- klimoska (takhle jednoduše propojený) prostě nejde. A pokud se na něco má hledět i z hlediska nějaké ekonomiky provozu, tak za současné situace nedostatku komponentů a v kombinaci s extrémním zájmem (díky růstu ceny energií) je to pořízení jedna výrazně drahé a druhak třeba až 10/2022 termín (např.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
815
29.11.21 15:21
@Ivan PPZ píše:
Ona funguje, ale klimošek na stejnosměrný proud je málo (Dražice mají nějaký projekt) a jak je něčeho málo, dost se to platí. Nebo se použije skoro normální klimoška, ale k tomu zase musí být okolo daleko více „elektrostřev“. Protože systém slunce- panel- klimoska (takhle jednoduše propojený) prostě nejde. A pokud se na něco má hledět i z hlediska nějaké ekonomiky provozu, tak za současné situace nedostatku komponentů a v kombinaci s extrémním zájmem (díky růstu ceny energií) je to pořízení jedna výrazně drahé a druhak třeba až 10/2022 termín (např.)

Proč by musela být klima na stejnosměrný?, Z panelů jde přece proud (stejnosměrný) do střídače a ten ho mění na střídavý. Ta cesta je tedy slunce-panel-střídač-klimoška (nebo třeba něco jiného)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15800
29.11.21 16:21

Já také nechápu, proč by nemohla být klima napájená FVE, spíš naopak - klima je žádaná v době, kdy nejvíc svítí slunce. Jestli mi panely dají 4kW, tak proč by nemohla klima s 2,5kW příkonu běžet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
29.11.21 18:31

Ale vždyť píšu, že pro normální klimu už musí být kolem „více elektrostřev“. Pro klimu na DC není až tak moc věcí potřeba. Ale těch je málo. A solidní střídání a mezisklad pro klimu už prostě stojí dost peněz a jsou to další věci, které aktuálně nejsou moc na trhu a za „rozumné“ peníze už vůbec. Navíc to má výrazně vyšší ztráty než DC/DC.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
815
29.11.21 18:58
@Ivan PPZ píše:
Ale vždyť píšu, že pro normální klimu už musí být kolem „více elektrostřev“. Pro klimu na DC není až tak moc věcí potřeba. Ale těch je málo. A solidní střídání a mezisklad pro klimu už prostě stojí dost peněz a jsou to další věci, které aktuálně nejsou moc na trhu a za „rozumné“ peníze už vůbec. Navíc to má výrazně vyšší ztráty než DC/DC.

Standardní FVE s DC výstupem zas musí mít nabíječ a baterie :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
1.12.21 00:18

A proto se snažím naznačit, že to propojení (tak či tak) není zase až tak triviální a laciné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2790
10.8.22 12:07

Obnovuji. Nyní aktuálně u nás :roll:. Všichni známí kolem nás se zbláznili a neřeší se nic jiného než kalkulace firem nabízejících FVE, propočet nákladů versus návratnost x spotřeba…jde mi z toho hlava kolem a jsem dost vyděšená z té davové hysterie kolem mě 8o. Situace u nás - řadový dům, vytápění a ohřev vody na plyn, vaření na indukci + běžné domácí spotřebiče. Manžel je na vážkách, já jsem proti, všichni kolem nás do toho tlačí. Prosím vás, řekněte mi někdo znalejší, že mám pravdu a je to v tuto chvíli blbost. Já si prostě myslím (doufám), že situace je nyní napjatá a časem povolí, elektřina půjde trochu dolů, plyn snad taky, reklamní masáž firem poskytujících montáž FVE jen využívá nynější zoufalé situace a strachu lidí. Já myslím, že konkrétně u nás je ta instalace nevýhodná vzhledem k nynější ceně, nedostatku komponentů a naší spotřebě. Do budoucna by nám FVE mělo utáhnout alespoň ohřev vody a klimatizaci (ta je zatím ale hudbou budoucnosti). Ale je to takové věštění z křišťálové koule :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
815
10.8.22 12:50

@baracudas Zkus si na YouTube najít Ajťáček Tesláček, má tam ohledně FVE dost videí a poměrně pěkně vysvětlené. Tady má video už instalované elektrárny, jak by to mělo ideálně vypadat: https://m.youtube.com/watch?…
Tak třeba ti to pomůže si to ujasnit ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6993
10.8.22 14:45
@baracudas píše:
Obnovuji. Nyní aktuálně u nás :roll:. Všichni známí kolem nás se zbláznili a neřeší se nic jiného než kalkulace firem nabízejících FVE, propočet nákladů versus návratnost x spotřeba…jde mi z toho hlava kolem a jsem dost vyděšená z té davové hysterie kolem mě 8o. Situace u nás - řadový dům, vytápění a ohřev vody na plyn, vaření na indukci + běžné domácí spotřebiče. Manžel je na vážkách, já jsem proti, všichni kolem nás do toho tlačí. Prosím vás, řekněte mi někdo znalejší, že mám pravdu a je to v tuto chvíli blbost. Já si prostě myslím (doufám), že situace je nyní napjatá a časem povolí, elektřina půjde trochu dolů, plyn snad taky, reklamní masáž firem poskytujících montáž FVE jen využívá nynější zoufalé situace a strachu lidí. Já myslím, že konkrétně u nás je ta instalace nevýhodná vzhledem k nynější ceně, nedostatku komponentů a naší spotřebě. Do budoucna by nám FVE mělo utáhnout alespoň ohřev vody a klimatizaci (ta je zatím ale hudbou budoucnosti). Ale je to takové věštění z křišťálové koule :nevim:.

To se tezko rekne, je potreba vedet vasi spotrebu, orientaci a pripadne zastineni strechy a samo jeji velikost. Jestli na strechu nedate aspon 10 panelu tak to nejspis smysl nema.
Současná cena elektrarny je asi 500t, spis vic. Dotace max 205t.
Na realizaci se ceka dlouho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
10.8.22 14:47

FVE jako takové smysl dává. Ale hrozně moc záleží, za jakých podmínek se pořídí a za jakých se provozuje. Tedy na ceně elektřiny od dodavatele, případně ceně za výkup. Byly i případy, kdy ne zcela optimálním způsobem vymyšlená FVE naopak peníze ubírala- nevhodný tarif a pod.
O ceně pořízení a montáže za aktuálních podmínek ani není třeba moc mluvit- je to poněkud nabobtnalé.
Navíc montážní firmy ne vždy udělají tu kalkulaci zcela reálnou, uvedou vyšší příjmy z „zpětného prodeje“, než lze dosáhnout. Použijí předimenzované komponenty, které se nedají využít- výrazně dražší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová