Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Helis88 57493506
To chapu, ale pokud mas jinak deti ty, tak at se z toho po… on, ne
Prostě bud se bude chtit dohodnout vcas, nebo dohoda nebude.
@j.a.n.i1 57494088
Máme stridavku a prázdniny na dohodě ale dohoda bohužel neprobíhá. On s manželkou naplanuji jak jim se hodí a mě jen oznámí bez možnosti nějakého protestu, že takhle ne.
Příspěvek upraven 26.03.25 v 23:08
@Helis88 57494107
To by me zajimalo, kdybys proste odjela a deti nepredala, ze k dohode nedoslo ![]()
@Helis88 57494107
Tak si nechte stanovit i prázdniny, když dohoda nefunguje.
Čo právníka? Matka si nemůže o všem rozhodovat neboj, soud rozhodne aby to bylo co nejvíc v prospěch dítěte..jestli mu to vyhovovalo doteď, není důvod to měnit jen z pleziru matky..neumím si představit že by sme si s ex nevyšli s ohledem na práci vstříc, ještě když má zájem se starat…se furt matky stezujou, jak otcové nemají zájem, ale oni chtějí aby se starali podle jejich rozhodnutí tvl ![]()
Můžeš dát k soudu ty ji..je to stejné tvoje dítě jako její..zaplatila bych si právníka…
@Pamaro 57494176
To, ze si nekdo po x tydnech přijede a pak ma pocit, ja tu ted jsem tak se ted chci „starat“, to fakt neni starani se… A jak se on prizpusobil matce ![]()
@Helis88 57494141
No, tak evidentně jemu to prochází, tak proc by to nedelal.
Já jsem dostala doporučení na změnu role, pracovní náplně. Protože jsem bývala pravidelně 2 celé pracovní týdny z měsíce na zahraničních pracovních cestách. Teď už to není nutný, funguje nám to.
Nicméně to bylo jen doporučení, aby mi někdo nařizoval změnu zaměstnání, to by byl fakt vrchol.
Připíchnu se s doplňující otázkou: bude soud zohledňovat, že jedna strana má nízký výdělek, ale vzhledem ke svým zkušenostem a kvalifikaci by mohl mít mnohem vyšší (dříve měl)? Jde o to, že jsem odešla od manžela, styk s dítětem jede v režimu střídavé péče, od začátku jasně dávám najevo, že mu nebudu nijak bránit ve styku. Manžel zůstal v domě, který spadá do SJM a je na něm hypotéka, já šla do nájmu. Žiju sama (respektive napůl s dítětem). On má již nějakou dobu novou partnerku, ale nežijí spolu, podle mě čeká jakmile budeme mít po soudech, aby si ji mohl nastěhovat do domu (ze kterého mě pochopitelně odmítá vyplatit). Já beru aktuálně 38 tis hrubého, on tak 25. Po odečtení nutných nákladů to vychází tak, že mně zbývá o 3000 více (díky hypotéce, která je výrazně nižší než nájem má výdaje na bydlení celkem nízké). Zároveň jeho nová partnerka je jeho přímá nadřízená, takže kdoví co tam případně je ohledně mzdy za čachry.
Navrhovala jsem, abychom si případně nechali vyměřit výživné a další náklady (takové ty věci jako skolkovne, kroužky, rovnátka atd) platili napůl. On s tím zásadně nesouhlasí a chce abych platila víc. Mně přijde naprosto absurdní aby se se mnou handrkoval o pár tisíc. Kdybychom měli rozdíl v příjmech opravdu výrazný, neřeknu ani popel, ale když ještě vezmu v úvahu, že po návratu z RD jsem táhla půl roku domácnost já, protože byl nezaměstnaný a zrovna moc intenzivně se hledat práci nesnažil, docela mi to zvedá mandle.
Nemá někdo podobnou zkušenost? Právníka už mám domluveného, ale zatím jsme neřešili detaily, pouze že budu potřebovat pomoc se sepsáním návrhů.
@Pamaro píše: Více
Jestli jsi přečetla / přečetl diskuzi, tak tady je to nějak naopak, matky se starají podle toho jak otec rozkazuje a jak jemu se to hodí. ![]()
@Anonymní píše: Více
Soud může všechno. Ale bylo by to protiústavní. Pokud je potřeba pomoci, napiš SZ.
@Anonymní píše: Víceřešení existuje, ale není jednoduché. Pokud je otec v režimu styku, nemusí platit nic nad výživné. Takže by asi bylo pro tebe výhodnější ho přehodit do režimu střídavé péče, protože pak už platí náklady na půl.