Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Helis88 píše: Více
pokud nefungují dohody, je lepší mít soudní úpravu vykonatelnou a určitou.
@j.a.n.i1 píše: Více
On ale nemá pocit, oni to takhle měli domluvené…důležité je, že dítě s ním bude mít kontakt, matka si může odpočinout a mít třeba nějaké koníčky…jde o to co je pro dítě důležité a to je kontakt s obouma rodičema nejlíp na půl..
@Pamaro píše: Více
Jak napůl, když je několik týdnů pryč? A pak přijede a myslí si že se z toho všichni zblázní, všechno odsunou a budou skákat jak on potřebuje?
@KovaJana píše: Více„…Jinak k potenciálnímu příjmu řada soudců přihlíží. Není to úplně právně košer (zatím), ale dělají to.“
Teď jsme řešili nějaké věci s různými řemeslníky a firmami a dělili se na tři skupiny:
1. Dali účtenku, ať už jsme chtěli, či nechtěli.
2. Nabídli, že dají účtenku/pošlou fakturu. Rozhodnutí bylo na nás.
3. Vůbec se s žádným dokladem neobtěžovali (ani slovně).
Když pak ti řemeslníci hlavně z té třetí skupiny budou mít vyživovací povinnost a doloží daňová přiznání, jejich základ daně může být dost „směšný“. I přes to, že reálně jsou jejich výdělky úplně někde jinde. A i přes to, že mají plno práce a vůbec se „nezastaví“.
Stejně tak zaměstnanci. Setkala jsem se už před mnoha lety v práci (jak jsem Ti psala), že otcové měli příjem na úrovni minimální mzdy nebo o trochu vyšší (aby se neřeklo, pracovali třeba u kamaráda, známého, zaměstnavatel to tak chtěl…), ale ve skutečnosti měli plat na úplně jiné úrovni (bokem). Byla celkem sranda, když jim soudkyně spočítala příjmy a výdaje a oni byli dost v mínusu. S čeho tedy žili a platili třeba dojíždění do práce? Byl to hnus takto okrádat vlastní děti. Ještě, když kolikrát o ně neměli ani zájem. (Toto se může týkat i matek, jen jsem se s tím setkala u otců).
I my jsme měli v návrhu potenciální příjmy, akorát teda byly nakonec spíš nižší než poslední daňové přiznání. ![]()
Zajímavé je, že pečující/zodpovědnější rodič ty peníze sežene, i kdyby mu měla pomoct např. rodina, ale ten druhý řekne, že nemá a nazdar (i když třeba má a někdy i dost).
Neumím si představit, že by za mnou dcera přišla, že potřebuje peníze např. na autobus do školy a já bych jí řekla, promiň nemám, tak prostě do školy nechoď. Ale těm tatínkům (maminkám) je to jedno. ![]()
Takže u SP, když jeden nechce nic platit, tak ho nikdo nedonutí? Ani soud? I když to jsou výdaje skutečně potřebné? To je taky dobrý. ![]()
@Pamaro píše: Více
No, to, ze to tak meli domluvené tu tvrdi next, což neni úplně důvěryhodný zdroj.
@KovaJana píše: Více
Tady jde právě o to, že jsme se domluvili na střídavé péči (kterou praktikujeme už teď a neměla jsem s ní problém ani do budoucna) a otec chce abych mu platila výživné a ty další platby se nedělily napůl, ale abych já platila víc. Nepochybuju o tom, že kdyby byla situace opačná, bude argumentovat přesně tím, že si přece můžu najít lepší práci.
@Prelesta Vzhledem k tomu, že v tady je to ještě okořeníme tím, že nová partnerka otce je jeho přímá nadřízená, bojím se právě i toho, že budou s tím příjmem kouzlit. Ex je skvělý manipulátor a nepochybuju o tom, že má svou další oběť natolik zpracovanou, že mu bude ochotná pomoct…
A i kdyby..prostě mi přijde absurdní aby takový požadavek zakládal na rozdílu pouhých 3 000.
@Anonymní píše: Více
No, co na to říct. Další tatínek, kterému jde především o blaho dětí. ![]()
Je dobře, že máš právníka. Pokud měl otec dříve dobrý příjem a kvůli rozvodu a alimentům si ho účelově snížil, snad by se s tím dalo něco dělat. Stejně tak dát do návrhu ten potencionální příjem. Bude záležet na soudci, jak to vyhodnotí.
A pokud Tě nechce vyplatit z toho domu, tak se holt bude muset prodat, doplatit hypo a zbytek rozdělit, nebo jak si to jako představuje? Kdyby alespoň byla jistota, že dům bude jednou vašich dětí, ale to není. On může mít další dítě/děti, novou manželku a dědit po něm budou i oni (teda manželka by nemusela, ale zařídí to tak (on)?). Chtělo by to ten majetek vypořádat.
Držím Ti pěsti, ať to pro Tebe a Tvé děti dopadne dobře. ![]()
@Prelesta píše: Více
A teď si představ řemeslníka, co vystavuje všechny faktury, účtuje skutečné náklady, ale prostě je to moula, co si nedokáže říct o větší peníze, a soud mu vyměří z potenciálu, protože si bude myslet, že taky šidí.
A zlaté pravidlo zní, raději 10 lumpům aby to prošlo, než poškodit jednoho nevinného. A přesně proto by se k potenciálnímu příjmu mělo přistupovat až v situaci, kdy výživné vyměřené z prokazatelného příjmu spolu s plněním vyživovací povinností péčí a naturálně, spolu s plněním pečujícího rodiče nepostačuje k zajištění životní úrovně nezbytné pro vývoj dítěte.
@Anonymní píše: Více
no ono záleží na poměru příjmů a majetkových poměrů a poměru péče. Dovedu si představit konstelaci, kdy jeden z rodičů pečuje méně, ještě dostává výživné od druhého a ten druhý platí více ty další platby. Zákon říká, že podílet by se rodiče měli v poměru svých možností, nikoliv napůl. A z druhé strany, nutit najít si lepší práci nelze vždy, opět je to ústavní právo si zvolit práci, takže do tohoto práva by mělo být zasahováno jen pokud jinak by dítě nemělo dost, co potřebuje. Ne proto, aby vydělával stejně, jako druhý rodič.
@KovaJana píše: Více
Tohle je těžké, no. Ale co jsem se teď setkala s řemeslníkama, tak byli šikovní a nevěděli, kam dřív „skočit“, takže mi k tomu úplně nízký příjem neštymuje. A klidně by mohl něco dát i v naturáliích, to ano. A hlavně by měl mít zájem o dítě. Pokud by zájem neměl, klidně bych mu to „napařila“. Matky se taky nikdo neptá, zda má na důležité potřeby pro dítě.
@Prelesta píše: Více
Pokud se rodič nechce starat, měl by vedle výživného platit i výchovné jako kompenzaci za práci, kterou za něj druhý rodič odvádí a ještě mu to snižuje příležitost výdělku.
@KáťaKašpi píše: Více
Ze se nekdo zivi sexem neznamena automaticky, ze bude spatny rodič.
Kolik psychickych násilníků je mezi manazery, lekari a právníky.