Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
1- peníze nevraceli, to se nedělá ani ve státních.
2- psycholožka tam nechodila.
3- možná živnostenský úřad a hygiena, ale nevím.
4- platili jsme vždy plnou částku, i když tam třeba měsíc nebyla, obědy ve školce neměli, jestli máte tak když je to řádně odhlášeno tak to by snad měli, ale školkovné jako takové se nevrací, platíš vlastně místo.
hmm 1. peníze nikdy nevraceli a je jedno jak bylo dítě dlouho nemocné
2.psycholožka nedocházela, ale pokud mělo dítě problém, tak se naopak s dítětem k psycholožce došlo, aby se ten problém nějak vyřešil, či na poradu. K psycjholožce se museli dostavit rodiče i s dítětem( psycholožka byla přímo součástí školky a školy)na základě ústní dohody, nebo žádosti učitelů ve školce či škole.
3.Pokud je školka S.r.o. kontroluje živnostenský úřad v souladu se školským úřadem, jinak kontroluje školská rada a akcionáři které školka patří,ti pak musí na stížnost reagovat- nevím jaký typ školky máte
4. školkovné se platí ne za dny školky, ale za měsíc jako celek, my měli půl ročně, nebo dokonce ročně. Za dny kdy dítě nebylo ve školce se nevracelo nic, dle smlouvy na to ani nebyl nárok.
Radím pročíst si podrobně smlouvu se školkou kterou jste uzavřeli a podepsali.
1/u nás se nevracelo, jen se nějaký den mohl nahradit příští měsíc
2/nechodila
3/soukromé školky nemají tak přísné podmínky jako státní, ale taky myslím, že živnosťák, možná hygiena…
4/u nás se platilo podle počtu hodin, takže pokud by školka nebyla přes prázdniny, platilo by se míň, ale ta naše fungovala i o prázdninách.
Taky tak jak píší holky, a popravdě řečeno, ani mě nenapadlo, že by se vůbec mohlo vracet školné za dobu nepřítomnosti.
Tvůj příspěvek má název „KONFLIKT“, jsem zvědavá
, mělas nějaký konflikt s ředitelkou ![]()
Z tvého příspěvku jde hodně cítit, že nejsi spokojená s touto školkou ![]()
Lowel, Hodaka, děkuju za odpověď, netýká se to přímo mě, ale „osoby blízké“
Potřebuju získat „odstup“, sama školkové dítě nemám. Tedy, to školkovné ale může pěkně zabolet - on je rozdíl platit do tisíce ve státní a dvacet tisíc v soukromé a jakoby nic nedostat ![]()
K té psycholožce - mluvilo se o ní při onom ústním konfliktu. Když byla situace vypjatá, tak majitelka školky začala tvrdit, že dítě je nezvladatelné a že to říkala i psycholožka. Přitom matka dítěte až dosud nebyla informovaná, že dítě je nezvladatelné, z chování dítěte si musela myslet, že ho školka baví a prospívá tam (učí se básničky, písničky…), a o tom, že do školky dochází psycholožka a co tam s dětmi dělá, o tom nevěděla.
Katrinka píše:
Z tvého příspěvku jde hodně cítit, že nejsi spokojená s touto školkou
Katrinka, až do teď bylo vše naprosto ok, proto je to teď takový šok. Ke konfliktu došlo mezi matkou a majitelkou proto, že dítě je „zase“ nemocné a peněz není nazbyt - měla představu vrátit aspoň peníze za jídlo, protože to se nesní a pro nemocné dítě není třeba objednávat. Bohužel se to tematicky přeneslo i jinam - viz psycholožka v mém předchozím příspěvku.
Ještě doplním otázku, jak dál. Když hlavy vychladnou, na něčem se dohodnou, dali byste dítě dál do takové školky? Nebo každý konflikt (jinak to napsat neumím, byla to hádka a slzy) v soukromé školce končí odchodem dítěte ze školky?
Anonymní píše:
Lowel, Hodaka, děkuju za odpověď, netýká se to přímo mě, ale „osoby blízké“Potřebuju získat „odstup“, sama školkové dítě nemám. Tedy, to školkovné ale může pěkně zabolet - on je rozdíl platit do tisíce ve státní a dvacet tisíc v soukromé a jakoby nic nedostat
K té psycholožce - mluvilo se o ní při onom ústním konfliktu. Když byla situace vypjatá, tak majitelka školky začala tvrdit, že dítě je nezvladatelné a že to říkala i psycholožka. Přitom matka dítěte až dosud nebyla informovaná, že dítě je nezvladatelné, z chování dítěte si musela myslet, že ho školka baví a prospívá tam (učí se básničky, písničky…), a o tom, že do školky dochází psycholožka a co tam s dětmi dělá, o tom nevěděla.
No tak hlavně si myslím že psycholožka by s dítětem měla mluvit jen za přitomnosti rodičů, vždyť ani policajti nesmí s dítětem mluvit bez rodičů, to bych se teda zeptala, jakto že mě nikdo neinformoval o tom že tam ta psyholožka je.Vždyť přeci za dítě zodpovídá rodič, a bez jeho svolení mají smůlu.
Hele já teď musela na SŠ podepsat papír jestli souhlasím nebo nesouhlasím s testováním na drogy, prostě klukoj není 18 tak rozhoduju já.
my měli dceru v deutsch schulle Prag, tam psycholožka docházela jen a pouze k dětem, které byly třeba plačtivé, nebo jak říkáš nezvladatelné, pak se ale informovali rodiče hned a chtěli s nimi pohovor. To jen vím od jiných maminek, nás se netýkalo, dcera byla andílek hodnej. Jo a na školkovné se raději neptej, šla by jsi do kolen ta suma byla daleko vyšší
bylo to pouze z toho důvodu, že se dcera potřebovala naučit oba dva jazyky stejně dobře. Někdy máme doma úlety do počeštěné němčiny a naopak, takže aby ty jazyky byly nejen správné, ale oba vlastně mateřské. jinak nic víc neporadím. Ale tu smlouvu ať pročte, někdy v ní bývají pěkné kličky
Syn navštěvuje soukr.školku, stravné platí jen coskutečně projí, když je nemocen vybírá se jen za dny, kdy je ve školce.
A ta „osoba blízká“ neodhlašuje stravné, když je dítě nemocné ![]()
Anonymní píše:
Ještě doplním otázku, jak dál. Když hlavy vychladnou, na něčem se dohodnou, dali byste dítě dál do takové školky? Nebo každý konflikt (jinak to napsat neumím, byla to hádka a slzy) v soukromé školce končí odchodem dítěte ze školky?
Zkusila bych za majitelkou dojít a tam si o všem pohovořit, s tím že nejdřív bych si pořádně přečetla smlouvu.Když by se mi dál chování nelíbilo, dala bych dítě jinam.
pokud to tak maminka cítí, je lepší dát dítě ze školky. My jsme po létech vycítili, že škola na které dcera je nefunguje jak má a stáhli ji taky, kamarádi jí zůstali, a musím říct, že jsme udělali včas to co jsme vycítili a bylo to jen dobře. Dcera je klidnější a vyrovnanější, v nové škole je i lepší atmosféra. stejně tak si myslím, že funguje i u malých školkových dětí, pokud je averze učitele na dítě, může to hodně ublížit.Tam pak nejde o oprestiž, ale o to dítě
Ještě jednou moc díky za reakce, pomohlo to utřídit myšlenky ![]()
Matka samozřejmě hlásí, když dítě nejde do školky, to vrácení stravnýho zmínila i ta majitelka, takže na tom budeme trvat… K té psycholožce ještě zjistím podrobnosti a podle toho zareagujeme…
S tím vzetím ze školky to bude ještě oříšek, dítě to tam fakt bavilo / baví… a znalo se s dětmi. Měnit v takovémhle věku (3) po třech měsících kolektiv kvůli (z mého pohledu teď už jen nedorozumění), mi přijde z jedné strany škoda, ale kdyby si tam na ně měli kvůli tomu takzvaně „zasednout“…achjo…
Lowel, školkovné v Deutsche Schule Prag je z tohoto pohledu skutečně astronomické… ![]()
1. Ne a ani mi to nepřijde logické, protože když to vezmu z jejich strany, tak oni mají nějak nastavený rozpočet, platí z toho nájem, učitelky, prostě provoz. Samozřejmě odhlašuji jídlo, za což se nám pak peníze vrací.
2. Nejsem si vědoma, že by tam za ty tři roky byl psycholog.
3. Řekla bych, že ten stejný, jako nad státními (školský úřad), pokud mají status školky (jsou jiná zařízení pro hlídání dětí a mají rozdílné podmínky). Ale nikdy jsem to nemusela zjišťovat.
Pak samozřejmě majitel.
4. Ano, to je totéž jako u prvního bodu, nevidím v tom rozdíl. ![]()
Dobrý den,
prosím maminky dítek v soukromých školkách o radu a odpověď na otázky:
1. Když je dítě nemocné, dostáváte nějaké peníze zpět? Za jakých podmínek? (V té „naší“ by „něco“ vraceli až při dvoutýdenní nemoci - v kuse.)
2. Navštěvuje děti ve Vaší školce psycholožka? Jakým způsobem jste o tom byli informováni? Co je účelem / výsledkem takové návštěvy?
3. Existuje nějaký „kontrolní orgán“ nad soukromými školkami? Nejedná se o školku z registru, která by dostávala dotace, je to „normální“ školkové podnikání.
4. Platíte v prosinci stejně vysoké školkovné, i když děti končí ve školce 23. 12.?
Možná mě napadne ještě nějaká další otázka, za Vaše zkušenosti budu moc vděčná, věřím, že mě navedou, jak řešit „náš“ problém.