Sourozenci a školka

Anonymní
26.2.24 00:31

Sourozenci a školka

Ahoj, bylo tu asi dost otázek.. Dcera 4roky chodí do školky od září.. Syn 2,5..na konci září mu budou tři a půjde do školky 🙈, teď přemýšlím, zda je dát společně.. Třídy jsou smíšené a potkávali by se venku, při společném výletu atd.. Dcerka je dost často nemocná, do školky moc chodit nechce a když už jde, tak ráno s pláčem a nechce do školky i ve školce to zkouší, ať s ní zůstanu.. Syn je dost mamanek 😬, a i hodně fixovan na ségru, je to takový malý opicak a nevím.. Jesrli je dát společně do třídy, třeba na ten rok a pak je oddělit.. Aby měli to svoje a nebo jen to zkusit na pár týdnů, zda to bude vyhovovat a nebo lepší oddělit.. Byla bych, aby byly spolu, přeci jen, ještě se neumí oblékat, je to takový mamanek, sestru má rád a když je bez ní, ptá se na ní.. Dcera když ví, že bráška taky půjde do školky, tak se těší.. Že budou chodit společně.. Ale taky mají ty svoje nálady, někdy je musím oddělit, jak se perou o hračku, ale to k tomu patří.. Jaký na to máte názor? Budu vlastně chodit i do práce a představa.. Dcera než se odlouci.. Pak s klukem do jiné třídy.. Dalších minimálně 15minut navíc, než dojdeme do třídy, svlekne se.. Loučení 😣.. Takhle bych je dala společně a žádné zdržování, ale to už mylsim na sebe, jde mi hlavně o děti.. Teď budou ve školce hrátky, ale bohužel dcera teď začala mít neštovice, takze pak to chytí syn.. No, než se dostaneme budou hrátky v tahu ve skolce 😖. Šla by s námi i dcera a taky bych uviděla, jak budou spolupracovat.. No, máte zkušenosti? Takhle s malým dítětem..? Obávám se i toho, když se budou venku vídat, aby syn neplakal, že chce za ségrou či opak.. Dcera je dost taky… Uplakana..

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14719
26.2.24 01:08

Určitě oba do stejné třídy. Vidíš snad v různých třídách nějakou výhodu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
26.2.24 01:59

Spolu, jednoznacne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
26.2.24 02:21

A proč se pořád točíš na tom, že je chceš oddělovat? Dej je spolu a máš to vyřešené.
Já jsem děti dala do stejně třídy ani by mě nenapadlo je dělit, když jsem věděla, že chtějí být spolu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2096
26.2.24 05:55

U nás sami dávají sourozence do stejné třídy. Nejspíš bych nechtěla. at je rozdělují. Dcera pujde snad od zari do skolky, v srpnu ma 3. Syn uz chodi. A doufam, ze dceru vezmou do stejne skolky jako jd syn. Dcera už teď učitelky zná, ony znají ji i jménem. Zná i některé děti, tak by adaptace neměl být problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
539
26.2.24 06:07

Já mám holky 3 roky od sebe, tak je ve skolce nedali do stejné třídy, ale i tak mladší hrozně pomohlo, když šly spolu do školky a potom si vždy mohly hrát spolu na zahradě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
329
26.2.24 06:08

A co navrhují učitelky? Kamarádka má děti ve stejné třídě, nemůže si to vynachválit. My je (i po konzultaci s učitelkou, ale konečné rozhodnutí bylo na nás) dali do různých tříd a myslím, že to bylo dobře. Starší dcera je hodně pečující, doma už to i synovi občas lezlo na nervy a takhle je vidět, že si oba občas hrají s někým jiným a o to míň se pak doma hádají. Syn je nucen víc k samostatnosti, zároveň nemá pořád u sebe někoho, kdo mu říká, jak si hrát. Třídy ale mají i některé činnosti společné, takže nejsou zcela bez sebe. Ale vzhledem k jejich docházce opravdu nemají málo času spolu (syn byl od září tak dvacetkrát, dcera třicetkrát).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24265
26.2.24 06:17

Já mám děti každé v jiné třídě-3 a 5 let. Za mě je to fajn. Ano pro adaptaci mladšího by bylo lepší být s bratrem. Ale on by těm starším dětem nestačil. Starší už tam má kamarády, hrají si jinak. Myslím, že brácha by ho spíš otravoval. Jsem ráda, že si mladší vytvoří svůj kolektiv. Chodí do školky letos oba rádi. Po školce se na sebe těší a hodně hezky si spolu hrají.

Já jsem byla ta starší a měla jsem ve školce mladší ségru. Byla na mě pořád nalepená. Fakt to bylo otravné se o ní „starat“. Tak jsem ráda, že to děti mají jinak. Ale je to pro mě náročnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
26.2.24 06:18

Mladší šla v necelých třech letech, tak byla ve třídě pro netříleté, starší ve smíšené. Na jaře se někdo odstěhoval, tak byly spolu. Jasně, že lepší pro mladší, u nás se dalo projít školkou, takže úspora času nebyla tak zásadní. Trochu nevýhoda pro starší, která je hodně na mladší fixovaná, takže se věnovala jen jí a moc si nechtěla hrát s kamarády. To bych viděla jako jedinou nevýhodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
26.2.24 06:21
@Anonymní píše:
Ahoj, bylo tu asi dost otázek.. Dcera 4roky chodí do školky od září.. Syn 2,5..na konci září mu budou tři a půjde do školky 🙈, teď přemýšlím, zda je dát společně.. Třídy jsou smíšené a potkávali by se venku, při společném výletu atd.. Dcerka je dost často nemocná, do školky moc chodit nechce a když už jde, tak ráno s pláčem a nechce do školky i ve školce to zkouší, ať s ní zůstanu.. Syn je dost mamanek 😬, a i hodně fixovan na ségru, je to takový malý opicak a nevím.. Jesrli je dát společně do třídy, třeba na ten rok a pak je oddělit.. Aby měli to svoje a nebo jen to zkusit na pár týdnů, zda to bude vyhovovat a nebo lepší oddělit.. Byla bych, aby byly spolu, přeci jen, ještě se neumí oblékat, je to takový mamanek, sestru má rád a když je bez ní, ptá se na ní.. Dcera když ví, že bráška taky půjde do školky, tak se těší.. Že budou chodit společně.. Ale taky mají ty svoje nálady, někdy je musím oddělit, jak se perou o hračku, ale to k tomu patří.. Jaký na to máte názor? Budu vlastně chodit i do práce a představa.. Dcera než se odlouci.. Pak s klukem do jiné třídy.. Dalších minimálně 15minut navíc, než dojdeme do třídy, svlekne se.. Loučení 😣.. Takhle bych je dala společně a žádné zdržování, ale to už mylsim na sebe, jde mi hlavně o děti.. Teď budou ve školce hrátky, ale bohužel dcera teď začala mít neštovice, takze pak to chytí syn.. No, než se dostaneme budou hrátky v tahu ve skolce 😖. Šla by s námi i dcera a taky bych uviděla, jak budou spolupracovat.. No, máte zkušenosti? Takhle s malým dítětem..? Obávám se i toho, když se budou venku vídat, aby syn neplakal, že chce za ségrou či opak.. Dcera je dost taky… Uplakana..

Dcera bude od září předškolák? Vy nemáte předškolní třídy ve školkách?
Moje děti se ve školce nikdy nepotkaly(mám sice taky děti s méně než tříletým rozdílem, ale všechny šly do školky později, vyšlo to prostě tak, že při nástupu to starší vyfičelo do školy), ale kamarádky, které mají dvě a více dětí školkového věku dávají odděleně. Jednak proto, že u nás jsou předškolní třídy a potom třídy pro dvou a tříleté děti, nikdo se ani neptal. Třídy jsou homogenní jen částečně a je to super a taky v rámci určité autonomie, aby každé dítě mělo šanci být samo sebou. Najít si kamarády a navázat vztahy bez vlivu svého sourozence.

To, jaký je syn, co umí a neumí, není problém dcery. Zároveň on nemůže za to, že ona ještě úplně nezvládá předávání a odloučení.
Spíš bys měla zapracovat na jejich připravenosti a tak velkou holku bych se snažila dostat mezi předškoláky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30964
26.2.24 06:22

My jsme děti oddělili. Ano, byli by to pro mě jednodušší, aby byly spolu, bylo by to lepší i pro mladší dítě, ale pro starší ne. To je hodně pečující a cítí se za mladší zodpovedne, chtěla jsem, aby bylo přes den v klidu a nehlidalo, co triletak potřebuje a co zase vyvádí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
26.2.24 06:56

Měla jsem děti v jedné školce. Jsou blízko po sobě. Tohle si organizovala školka, jak si děti rozdělila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15231
26.2.24 07:03
@Anonymní píše:

Dej je do jedné třídy, očividně to bude prospěšné pro oba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
26.2.24 07:22

U nás si teda vybírat nemůžeš, děti do tříd rozděluje ředitelka… ale podle mě pokud budou ve stejné školce, tak je to asi jedno… oni se na hřišti občas najdou ;) poradilabych se s učitelkou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.2.24 07:31

@Hoa Mai pár lidí mi to spíše doporučili, že budou na sebe moc zvyklé a až půjde dcera do školy, tak tam syn bude sám… Tak jsem si říkala že bych zkusila spolu a když to nebude dělat doprotu, tak by se oddělily..

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin