Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, prosím zkušenější chovatele o radu. Máme kočku (7) a kocoura (4), oba jsou kastrovaní. Jsou to obyčejné venkovní kočky, mohou však chodit do kuchyně, pokud jsme doma. Jinak spí v garáži, kde mají i misku. Trávily s námi čas na zahradě, ležely na terase, kde měly i škrabadlo. Po dlouhém uvažování jsme koupili synovi fenu německého ovčáka. Pes je z chovatelské stanice a nebyl zrovna levný- předpoklad, že bude po rodičích lehce vycvičitelný a chytrý. Pes má kotec na zahradě, volný pohyb po zahradě+ všichni se tak nějak střídáme ve venčení, proběhl i cvičák. A teď k věci, pes zvládl výcvik, poslouchá a je hodný. Až na jednu věc-kočky. Určitě by jim nic neudělal, ovšem jakmile je zmerčí rozběhne se za nimi jako tank, číhá na ně, čumí zpoza plotu. No a kočky se bojí. Už chodí jen v noci na krmení-klepou na okno z parapetu, abych je pustila. Velmi podivné je, že v garáži si pes na kočky nedovolí, když tam vběhne, chce je očuchat, kočky prskají, ale neutíkají. Pokud jsou všichni v garáži zavření je klid. Ovšem jinde na pozemku se je snaží prohánět. Myslím, že by stačilo, kdyby se kočky zastavily a prskly, ony se však bojí a peláší. Je mi to líto, psa máme rok a půl a kočky se prostě odstěhovaly. Přijdou jen někdy na noc na krmení. Pes za nimi neběží jen když má el. obojek, jinak se zkrátka neudrží. Jinak poslouchá. Co s tím? Vím, slohovka, ale kratší to nešlo. Díky za tipy.
Dela to hodne psu, taky mame podobne situace v rodine.Chce to, pokud tohle uvidis psa pokarat, aby vedel, ze je nesmi nahanet.Zkus je nejak sblizovat, aby se ho kocky prestaly bat, casem se nauci, ze nemusi utikat.
@aknadar No je hlídač
my měli na zahradě 2 a to byli likvidátoři. Ale kočky byly teda dost hloupé když jim samy skákaly do kotce a do jejich misek
Psi tohle mají v krvi a kočky jsou chytré a moc nevychází
El. obojek to je teda výcvik ![]()
Vychovany pes ale pozna domaci kocky od cizich. Pokud je spravne socializovany, domacim nic neudela, jsou to clenove smecky.
@aknadar prosím Vás, věta „je předpoklad, že bude po rodičích lehce vycvicitelny“ je naprostý nesmysl. Stejně jako děti, jsou i psi osobnosti. Znala jsem fenu, co byla palicata jak blázen, nic se nechtěla učit, nic ji nebavilo, ale její děti byly OK, ale znám i opačné případy.
Jinak vztahy mezi psama a kočkama jsou dost složité, ale za mě nepovažuji za úplně nestandardní, že pes kočky honí. Spíš naopak, znám málo psů, kteří je nechávají být. Myslím, že už to psa těžko odnaučite. To šlo asi spíš ve stenecim období, teď máte psa pubertaka.
Tok jsem Vám moc neporadila no.. Pardon
ale elektrický obojek není úplně to správné řešení. Sama ho mám taky a v polích a lesích na něj nedám dopustit, ale v domácím prostředí mi to přijde divné.
Hodně štěstí ve vašem soužití, třeba si to časem sedne ![]()
@Markéta80 tento obojek zkoušíme kvůli koček. Pes velmi rychle pochopil, kočky však za plot nevlezou, když vidí psa.
@jannina1 mám tři teriéry a vyrůstali s kocourem od mala. Ač jsou vychování a dovolím si říct, že kocoura poznají, tak ho neustále honí. Může to být pud (norovali lišky) nebo i zábava.
@aknadar chudák pes a jednoho dne mu i ten obojek bude jedno
To vám mohlo být jasné že takový pes a kočky nebude ideál. Kočky jsou rychlé a málokdy je pes uloví
Možná si chce jen hrát ![]()
@aknadar Podle mě to je i plemenem. Německý ovčák je prostě hlídač, má to v krvi a ani výcvikem ty jeho pudy úplně neodstraníš. Co znám z okolí, tak vesměs všichni NO měli s kočkami menší či větší konflikty. My zas měli doma většinou lovecká plemena, soužití s kočkami bylo bez potíží, dokázali spolu žrát i z jedné misky nebo spát pohromadě. Problém zas ale nastával při procházce kolem lesa, když pes zavětři zajíce nebo srnku. I přes výcvik byli neudržitelní, prostě zatměno před očima a i kdyby se měli na vodítku uškrtit, museli za nimi. No a kamarádčin pastevecký pes zas měl tendence nahánět vše do stáda, bez toho aniž by to někde viděl nebo ho to někdo učil. Také to v něm bylo silně zakódované. Nemohla s ním nikdy projít v klidu kolem elektrického ohradníku s dobytkem.
Mam 3 psy a 2 kocky vsechny uvnitr a nestalo se mi aby na jakykoliv zvire nekdy neco nektery z nich zkusil. Od malicka je beru mezi vsechny mozny zvirata, a tak jsou naprosto klidny ikdyby sel okolo velbloud. ![]()
@Markéta80 mrzí mě, že si myslíte, že náš pes je chudák. Jsem přesvědčená, že se staráme dobře.
@modravlocka asi to tak bude. Přitom jsem přesvědčená, že pes by našim kočkám neublížil. Jen ony to prostě nemají chuť zkusit ![]()
S tím nic neuděláte. Kočka sama si vyhodnotí, s kým se bude „bavit“ a s kým ne. Psa prostě vyhodnotily jako nežádoucího
.
A pes, i když jim nic nechce udělat, si neodpustí je občas prohnat, je to pro něj zábava.
Měla jsem doma podobnou situaci, pes by cizí kočku bez milosti zakousl, ale naše bral za svoje, jen si občas neodpustil na ně bafnout. Mladší kocour, ranař a drzoun, to neřešil a producíroval se mu pod čumákem, ten starší na to ale neměl nervy se „odstěhoval“, u nás ale měl možnost trávit čas na oplocené části zahrady (záhonky), kam pes nemohl.
Doporučuji i u vás vyhradit část zahrady, kam pes nebude moci, ať mají kočky svůj bezpečný prostor.
Jako proč jste ale nezvykli od štěněte?
Můj pes si hlídá misku, když mu králík nebo kocour vyběhnou k misce, tak je vyžene. Jinak si sebe nevsimají. Jsou ale v bytě, to je taky jiné. A mám původně lovecké plemena.
Kočka jsou venku, tvoje, mají kam utéct. Soužití se psem bývá jednodušší než s jinou kočkou.
Když se kočkám něco dlouhodobě nelíbí, můžou se rozhodnout jít bydlet jinam.