Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, prosím o pomoc. Už začínám panikařit.
Syn 4r v pátek 39 bolest v krku…teplota jeden den + pupínky dnes a množí se + krk
Dcera 9l dnes 40,1 a obsypaný celý podbřišek a bolest hlavy, očí, pálení stehen. Krk taky bolí ale nic tam nemá..
Volala jsem na pohotovost tam mi řekly jen srážet a jít k dětské ale mě se to nezda.
Jsem dost nervózní. Dcera má 40st co 4h a syn ten krk má hroznej. Nevim jestli jet nebo fakt vyčkat.
U dcery mám podezření na spálu a syn asi angínu a neštovice.
![]()
Díky
Nejsem doktor, ale angínu nevidim.Zato tam má pár puchýřků, možná neštovic. Někdy bolestí v krku začínají. Zavolala bych zítra doktorce, nahlásila neštovice a ona poradí co vzít v lékárně. A pokud funguje i přes mail, můžete jí poslat fotky.
Netahala bych je na pohotovost v tuhle večerní dobu, šla bych ráno k doktorce poté, co bych s ní telefonicky probrala příznaky. Taky se mi to jako spála nezdá, vyrážka se objevuje spíš déle, když se bakterie pomnoží. Vyrážka může být i virového původu a nebo z horečky.
@Aduš8 píše:
Netahala bych je na pohotovost v tuhle večerní dobu, šla bych ráno k doktorce poté, co bych s ní telefonicky probrala příznaky. Taky se mi to jako spála nezdá, vyrážka se objevuje spíš déle, když se bakterie pomnoží. Vyrážka může být i virového původu a nebo z horečky.
Já bych před návštěvou doktorky jí zavolala, přecí jen jít tam s něčím infekčním do čekárny plné dětí není uplně ideální.
Nevím která fotka patří komu. Krk dle mě angína je (možná spálová - pokud k tomu patří ty drobné pupínky). Ty větší pupínky dle fotky těžko soudit..
@xeva kluk má krk a pár pupenů a holka drobnou vyrážku.
@Doctus
Už má zase 40st ![]()
Kluk je ok až na ty povlaky na mandlích… Mám obavy, protože můj otec měl tenkrát absces na mandlích a musel okamžitě na sál kvůli dušení. A ten hnědý jazyk má z bronchovaxonu… Co bere už 3mes. Jinak to nikdy neměl.
Kluk má 20kg holka 27
@Fiveone doktorka už má odemě email bude volat. Já už jsem ji informovala v pátek…dcera až dnes s problémy
Aha, v tom případě spálová angína asi ne. Já myslela, že k tomu patří i ten povlak (takový bývá u spály než se jazyk zvarví do malinové). Nicméně stejně bych řekla, že má čepy na mandlích, ale ty teda můžou mít různý původ. U dcery, pokud opravdu nemá nic v krku (čepy, silně zarudlé či petechie) bych nijak moc nepanikařila. Ta vyrážka může být i z teploty..Sice spála může být i bez angíny, ale pokud syn nemá spálu, tak není důvod se domnívat, že ji má dcera. Každopádně doktorka zítra mrkne, udělá streptest a budete vědět..Držím palce, ať je dět brzy lépe.
K tem horeckam nazen ji do vany/sprchy a osprchuj co nejvic studenou vodou, kterou zvladne, na co nejdelsi dobu. Pak pripadne davat studany na hlavu, za krk a nohy/zapesti. Menit podle potreby. A stridat paralen a ibalgin.
Na ty nohy klidne mokry ponozky a dat na postel nejaky iglit a nechat ji pak spat. A at hodne pije.
@lampicka11
Proti horečce 1,5 tbl. Ibalginu 200 mg nebo 3/4 tbl. Paralenu 500 mg.
Absces v oblasti tonsil není zase tak častý, troufnu si říci, že je vcelku raritní.
@Leenvecka píše:
K tem horeckam nazen ji do vany/sprchy a osprchuj co nejvic studenou vodou, kterou zvladne, na co nejdelsi dobu. Pak pripadne davat studany na hlavu, za krk a nohy/zapesti. Menit podle potreby. A stridat paralen a ibalgin.
Na ty nohy klidne mokry ponozky a dat na postel nejaky iglit a nechat ji pak spat. A at hodne pije.
Ty jo, studenou ne. Staci vlazna, proste nizsi nez je ta horecka.
Nakonec syn angina a holka spalova angina. Plus dva dny na to syn laryngitida a nemocnice. Uz jsou ok