Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý večer, prosím, můžete mi poradit? Z ničeho nic teplota 38,5 a bolavý krk, tipuji angínu, ale nevím proč ty tečky jsou červené. Dítě 2,5 roku. Zítra jdu k Dr.
Syn měl od pátku teplotu 24 hod, sražená od 38,5, od včera bolavý krk, dnes pár bílých teček i na patře, už bez teploty.
Co by to mohlo být?
Fleky jen dle fotky, nikde jinde ne, ani na vnitřní tváří ne.
Děkuji.
To vypadá na afty. Zkuste fialovou vodičku nevím genciálka se jí říká? Asi… A utlumovat teplotu. A hlavně musí pít. Dcera to měla v roce a půl.. ji se to rozjelo hodně tehdy a na pohotovosti dali atb… nyní zpětně jsem četla že atb jsouu tohoto zbytečné, že stačí snižovat teplotu. Dceru tehdy zachránilo UM, nechtěla nic jiného..pila UM co dvě hodiny. Hodně děti s afty končí na kapačkách pro bolest odmítají pít.
@bedrunkav dobry den, prosim pekne co to nakonec bylo? Vcera synovi zacali horecky a dnes se objevili presne takove tecky v krku. Dnes ma teploty i dcerka. Nas doktor ma dovolenou, takze doufam ze si alepson do ctvrtka vystacime se srazenim teplot doma. Decka normalne jedi i piji. Synovi jsou 4 a rika ze ho nic neboli, ani v krku.
Zdravím, můj čtyřletý naprosto stejné tečky v krku. Od včera vysoké horecky, stěžuje si na pálení v krku od rána a i rano jsem si vsimla tech teček. CRP negativni. Dr ho viděla dnes ráno, prý herpangina asi. Každopádně ho svedi plošky na nohách (vyrazka zadna). Horecka se sráží hůře, než při jiných nemocech. Jinak pije, ji, ale jídla méně. Tak jsem sama zvědavá, co z toho nakonec bude. Ať je u Vás brzy lepe.
Tak byla to sedmá nemoc. 3 dny horečky, pak pupínky cca 30, veliká bolest v krku, nejedlá, jen pila. Předtím to měl i syn, ten měl 1 den horečku, 4 dny bolest krku, asi 2 pupínky. Ale že to byla sedmá nemoc jsme zjistili až u dcery. Chytil to i manžel, veliká bolest krku, svědění dlaní, pár pupínků.
A 18 dní po této sedmé nemoci dcera chytila jiný kmen sedmé nemoci (prý je jich asi 65, dle Dr) ale jiný průběh. Normálně jí i pije, bez teplot, hodně velké boláky a všude, jako neštovice, bolelo jí chodit, už se hojí. A dostal to syn, tomu se to vrazilo převážně do 1 místa, kde má cca 50 pupínků, ale na začátku ho hodně svědily a bolely plosky noh i dlaní.
Dr říkala, že ještě nezná nikoho, kdo to chytil tak brzo po sobě.
Hnus fialový.
@bedrunkav Diky moc za odpoved..tak to potes!!! Nedavno jsme meli streptokovou anginu a dcera s tim soubezne 6 nemoc… vse je mozne, uz se nedivim nicemu. Ale stejne je toho letos nejak moc. Nemuzeme se z nemoci vyhrabat. Cely skolkovy rok jsem se tesila na prazdniny a i ty jsme zacali s horeckama. ![]()
@Jana Kos Herpaangina? Tak to jsme jeste nemeli, uvidime co z toho vyleze - od horecky muze chvilku trvat nez senemoc projevi, ale uz se modlim at je to jen letni virozka. My se k Dr. nedostaneme, leda by se deti zhorsovali to bychom si zajeli na pohotovost 40 km od nas. Mate na to antibiotika?
Ne, nedostali jsme vůbec nic. Prý koupit tantum Verde a stříkat. Ale on na sebe už nenechá šáhnout. Už nechce nic polykat, řve, ty nohy si neustále snaží s brekem škrábat. Dr říkala, že to musí odeznít samo, že se to nelečí. Je to virová angína. Ale bůh ví, co mu vlastně je. Třeba to nakonec bude sedmá nemoc, hledám pořád pupinky a nic…jako při ničem takhle netrpěl a že už jsme toho měli. Nevím, jak mu ulevit. Dostal auerius, nohy namazané fenistilem a stejně pořád křičí, že to svědí.
@Jana Kos tak to je sedmá nemoc, ruce nohy, pusa jak vyšitá.
Taky ji teď máme. Dítě puchýřky, já jako herpaanginu. Už jsme to tak kdysi měli… ![]()
Je to tak, máte pravdu, už se mu osypaly nohy, ruce trošku, kolem pusy skoro nic. Horecky odezněly, ale byl to očistec. Dvě noci nespal a dostat do něho nurofen bylo šílené. V puse toho měl asi nejvíc. Ufff nejhorší za námi. Každý vykládal, jaká je to pohodička, no u nás to zase tak v klidu nebylo ![]()