Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky, prosím poraďte nějakou buchtu nebo koláč ve zdravé variantě ![]()
Dneska jsem si v pekárně koupila špald. koláč s kokosem a byl výborný, ale je v ceklu drahej, tak bych rada něco upekla sama.
Díky
Jestli Ti jde o tu špaldu, tak můžeš normálně nahradit pšeničnou mouku špaldovou, případně třeba pšeničnou celozrnnou a přidat i trochu např. pohankové, jáhlové nebo ovesné mouky. Já ještě místo mléka dávám rýžové nebo ovesné mléko nebo vodu, prášek do pečiva mám bez fosfátů (např. z dm nebo ze zdravé výživy), přidávám do těsta oříšky nebo mandle (namleté najemno nebo nahrubo) nebo třeba mák, kokos a dávám míň cukru. Nedávám moc oleje a používám kvalitní kokosový olej a olivový. Takhle si můžeš upravit skoro každý recept ![]()
Moje oblíbená: http://www.babinet.cz/…z-vajec.html dělám jí i s hruškami a vlašskými ořechy.
Holky díky moc, ja měla strach aby mi to vyšlo, jestli třeba ta mouka není moc „hutná“ tak jestli máte nějaké osvědčené ![]()
Za odkaz díky ![]()
@Stune píše:
Holky díky moc, ja měla strach aby mi to vyšlo, jestli třeba ta mouka není moc „hutná“ tak jestli máte nějaké osvědčenéZa odkaz díky
Já dělám nejraději takovou tu klasickou hrnkovou buchtu, dám několik vajíček, tři lžíce oleje (např. jednu lžíci slunečnicového a dvě kokosového), cukr - v základním receptu je hrnek, to se mi ale zdá moc, nejsem zvyklá sladit, dávám tak max. půl hrnku třtinového, pak hrnek vody nebo rostlinného mléka, dva hrnky mouky (dám různé druhy, co zrovna mám, dávám vždycky alespoň jeden hrnek špaldové nebo celozrnné pšeničné, aby těsto lepilo a nerozpadalo se, a zbytek pak nakombinuju z různých jiných), prášek do pečiva. To je základní recept, přidávám většinou oříšky nebo mandle nebo kokos nebo mák (pak dám o něco míň mouky), nebo třeba dám místo hrnku vody hrnek jablek se skořicí a rozinkami a trochu vody. Nebo dochutím kakaem, karobem, nastrouhanou hořkou čokoládou…prostě co je zrovna po ruce.
Jako vypadá a chutná to jinak než klasické buchty z bílé mouky, takže nejdřív asi začni tím, že ponecháš třeba hrnek bílé mouky a dáš k tomu hrnek třeba smíchané špaldové s pohankovou, a nahraď bílý cukr třtinovým, je trochu míň sladký…no a pak postupně ubírej cukru a pšeničné bílé mouky a pak za nějakou dobu Ti už nebudou ty klasické buchty chutnat ![]()
Ja pecu jen ze spaldovy mouky, rozdil v tom neni, obsahuje min lepku, ale porad dost na to, aby se to nerozpadalo. Pozor si dej u celozrnny a hlavne pak u bezlepkovych, cim vic celozrnny nebo bezlepkovy mouky, tim vetsi drobivost, ale nekdy to nevadi
Jiny cukr, nez trtinovy nepouzivame, ma i lepsi chut.
Hm, tak uz je mi jasny, co budu dneska delat ![]()