Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Kolik hod vám naspí dvouleté děti? V noci a odpoledne…já jsem z toho zničená..v noci se budí, odpoledne ne a ne zabrat..a když zabere, tak nejde vzbudit…V kolik je dáváte spát?
Maty chodí spát tak o půl deváté večer, vstává po sedmé. Po obědě chodí spát na 1,5 hodiny.
Kamarádky kluk v poledne už nespí vůbec.
Když malou odpoledne nedáš spát, bude večer hodně protivná?
já už o tom přemýšlela..ale manžel mi říkal,že prostě spát musí…tak ani mrzutá, protivná není..ale dýl jak do půl 7hod nevydrží..a pak odpadne fakt únavou..když jde spát dýl..tak zas ponocuje do půlnoci..Do ted spala celkem bezproblémově..ale jak vysvitlo sluníčko, tak prostě spát nechce…
M spal odpoledne tak od 12.30-15.00 v noci od 20.00-7.00 ,ale o půlnoci musel dostat mlíko,protože měl hlad,jinak by se vzbudil.
No když o tom přemýšlím, u nás v okolí je to tak půl na půl, když porovnám dvouletý děti. Kamarádky kluk po obědě nespí už snad od roka.
Podle mě není důležitý, jestli dítě po obědě spí, ale aspoň nahnat třeba k pohádce nebo tak nějak, aby se sklidnilo a odpočalo - jako trénink na školku.
Aspon na tu hodinku ji po obědě dávej ,spát nemusí ,ale at je v pokojíčku v postýlce -at ví ,že je polední klid-jinak pak nebude chápat spaní ve školce.
Filípek chodí spát ve 20:30, spí do 7:30 i do 8:00. V 13:00 jde spát po obědě, spí cca 2 hodiny, někdy déle. Asi 3× v poledne neusnul, ale ve tři odpoledne už byl protivný, takže jsme zavedli zase spaní a zatím je pravidlem, že spí. Ale ze svého okolí vím, že spoustu dětí už po obědě nespí.
Ještě dodám k tomu sluníčku - museli jsme v pokojíčku vyměnit žaluzie za rolety, to světlo ho budilo.
Mladší spí v noci 9 hodin (od 9 do 6). Přes den 1,5 hodiny.
Podle záznamů spal starší ve dvou letech o hodinu méně, v noci od 9 do 5
a přes den taky 1,5 hodiny.
Starší byl vždy nespavec, o mladším si myslím, že spí úměrně věku.
Co se odpoledního spánku týče, u staršího jsme ho později vyměnili za odpolední klid u pohádky. Pokud ti dcerka odpo spát nechce a tobě to nevadí, nenutila bych ji. Starší syn taky ve školce nikdy neusne a nemyslím si, že je to nějaký velký problém.
Já bych třeba nedávala spát, ale naučila na „polední klid“ - prostě aspoň hodinku v postýlce, ať si tam hraje, povídá, když usne, usne, když ne, nevadí… U nás to tak funguje prakticky od půldruhého roku a i když nespí, odpočine si…
Tak uvidíme, jak se to vyvrbí..u pohádky vydrží..takže by jí to stačilo jenom se sklidnit a odpočinout
Třeba fakt odzvonilo odpolednímu spánku…podlední dobou fakt jde nerada do postýlky..ale večer už není problém..tak to bude asi opravdu tak..díky všem..a dám na vaše rady..
mi spává malý (má rok) do 7-8, po obědě tak hoďku-hoďku a půl a spát chodí ve 20. švagrová přestala dcerku dávat po obědě spát asi okolo těch dvou let a pak měli problém ve školce a teď zase je na to navyklá, takže si po obědě jde sama lehnout. třeba neusne, ale aspoň poleží, odpočine…a večer ji dávají už od mimina spávat v 19 a vstává jim tak 5,30 ![]()
Ahoj,
naše malá nespí po obědě od 1,5roka.
A večer usíná po 20h a vstává ráno mezi 7.30-9h.
K.