Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím chtel bych se zeptat jestli muže 9 měsíční miminko náš tadeašek spát na bříšku.
Asi to myslíš ve vztahu k SIDS.
Obecně se říká, že když se miminko dostane na bříško samo, může na něm spát a už to není „nebezpečné“.
Píšu v uvozovkách, protože vše o SIDS jsou jen domněnky a dohady, nejen mezi maminkami, ale hlavně mezi odborníky. Příčina smrti je neznámá a ani vyhnutí se rizikovým faktorům nezaručí, že se to nemůže stát.
Moje děti se začaly přetáčet na bříško ve spánku už kolem 4 měsíců. Staršího mi lékařka v té době doporučila obracet. Vždy se mi při tom vzbudil, byl vzteklý on i já. Tak jsem toho nechala a byli jsme spokojeni oba. Můj názor na to je, že mi doporučila to, co „musela“, co je doporučená prevence SIDS.
Devítiměsíční dítě má už to nejrizikovější období za sebou. Nebála bych se. Přesto jsem ještě v tomto věku dětí používala trvale monitor.
Hodně dětí v tomto věku spí na bříšku s pokrčenými kolínky pod zadečkem. Nejde tomu zabránit.
Ahoj,
nas Tadeas
, spal na brise v podstate od narozeni. Jakmile lezel na zadech, tak sebou mrskal a budil se. A se zadkem nahore spi do ted.
Strach jsem nemela.
j
náš se začal otáčet asi po tom 7 měsíci,taky jsem se bála SIDS,ale nakonec jsem to vzdala,protože jsem ho otočila a on za 10minut byl znova tak. ![]()
Někde jsem čelta,že děti občas usnou v krkolomných polohách,ale nikdy se nemají rovnat,jim to tak vyhovuje spinká se jim tak dobře.A stejně to k ničemu nevede-lehne si jak on bude chtít… ![]()
Našemu je 10 měsíců a na břiše spí pořád,takže bych se ničeho nebála. ![]()
Náš mladý začal kolem 7 měsíce putovat po postýlce a měnit polohy takovým stylem, že bych musela být celou noc vzhůru. Když se dítě už samo přetáčí, tak klidně spát může. ![]()