Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. Kolik hodin přes den (a v kolika intervalech) a kolik hodin v noci vám spí 5měsíční miminko? A jak jej uspavate? Já uspavam jen u prsa a nevím jestli to není v 5 měsících špatně. Jsem si zas něco přečetla 🙈 že v tomhle věku už má dítě usnout pomalu samo v postýlce ![]()
Naše 4m druhorozená postýlku nemá, chvíli měla košík s monitorem, postýlku máme zatím jako úložný prostor, nepotřebuje ji…nejčastěji spí ve vajíčku na cestách, venku v kočárku nebo opravdu tam, kde odpadne od prsa, není na tom nic špatného 😊 😊 😊 a spí jak kdy, někdy více a někdy skoro vůbec…na kojení vstává asi 4× za noc, ob jedno kojení přebaluju, vse v posteli v přítmí, bez větší manipulace…
Mam tedy uz skoro osmimesicniho, ale doma usne jedině u prsa (v podstatě od narození), pak jedině v kočárku venku. Ja v tom problém nevidím ![]()
Mám pulrocniho syna, je tedy na UM, ale sám v postýlce rozhodně neusne. Přes den spí 2krat a musím vždy uspat v kočárku a odpoledne musím navíc jezdit po venku, aby spal déle. Doma nespí.
Za týden bude synovi 6m a uspavam buď v kočárku nebo v postýlce, ale ta má kolečka, takže taky jezdím. Občas usne sám jen položením do postýlky, ALE musí být opravdu hodně unavený, nemocný, nebo v noci rozespalý, i tak občas musím jezdit. Nečti co by dítě mělo a nemělo, zrovna tohle je individuální hodně. Syn vydrží tak hodinu a půl až dvě hodiny vzhůru přes den a pak si jde dachnout. Občas spí 2o minut někdy i hodinu a půl, to prostě záleží co dělá, jak mu je a i to jak spal večer. A takhle se to točí do.te doby, než má noční spánek, to spí klidně i od 19h do z do rána, když je klidná noc. Ale co většinu času tráví na bříšku, tak spí líp, hodně ho to unavuje. Což je samozřejmě lepší pro mě. ![]()
Samo v postýlce? Kdo to psal? Snad už se v dnešní době ví, že miminko potřebuje být v kontaktu s matkou ![]()
Takhle- každé dítě je jiné a taky každé dítě jinak spí. Uspávat kojením je normální. Některé děti zase mají rády nošení, houpání a tak. Některé usnou samy. Já to u první pořád sledovala, řešila a víš co? Režim se mi u ní povedl nastavit až po 3 letech. Usínala jedině u prsu, jinak nikdy. Takže jsem se rozhodla to u druhé neřešit a dobře jsem udělala. Je to zbytečný stres. Stejně se to pořád mění, dítě spí, jak se mu to hodí.
Já mám necelých 5 měsíců staré mimi, začíná dávat 1 dopolední a 1 odpolední spánek a krátký podvečerní šlofík. Ale třeba včera byl dopoledne program, takže spala jen krátce v autě a pak celé odpoledne.
Uspávám ji kojením, to jsem ji naučila já, občas usne sama nebo při houpání, u starší nemyslitelné. Hoď se do klidu, užij si chvíle, kdy spí, tedy já vše dělám s ní vzhůru - dám do lehátka a vařím, peru, atd., vždycky chvilku, co vydrží koukat. A když spí, vezmu si kafe a odpočívám. Kdy jindy taky
doporučuju.
Jinak já mám štěstí, že mi v noci spaly děti vždy dobře, tedy straší usnula ve 21, mladší chodí v 19:30, to je velký rozdíl. A vstávání na kojení řeším tak, že mám kojence v posteli a tím se vyspime všichni. U starší to byla nutnost, teď je to moje lenost. Skoro mám pocit, že dát ji do postýlky, tolik by se nebudila
prostě každé dítě to má jinak. Přizpůsob se ty jemu a budeš víc v pohodě.