Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mám měsíčního chlapečka a přes den mi moc nechce spát v postýlce. Zvykl si na houpání v autosedačce ze které se nechce hnout
Nevíte jak dlouho v ní může tak malé mimi být aby se mu třeba nekřivila páteř ![]()
V autosedačce bych nechávala miminko pouze na dobu nezbytně nutnou k přepravě autem.
O Hacce jsi neslyšela? ![]()
Emička v ní jako miminko taky vyjímečně doma spala,ale to třeba,když jsem ji měla v kuchyni,ona pozorovala a usnula.Nevytahovala jsem ji,protože by se probudila.Probudila se asi po půlhodince,rozhodně v ní nebyla ani nespala každý den.Měli jsme koš na kolečkách..Byla z těc hodných dětí,co si pohrají sami v postýlce.
Teď čtu pořádně,Tvému malému je měsíc.To by u mě nepřipadalo v úvahu.Malá v ní začala poprvé pobývat tak ve 3 měsících,když už jí nestačilo chrastítko v koši a chtěla komunikovat,vidět.Navíc,my jsme v jejím prvním půlroce nikam nejezdili.Cesty autem bychom spočítali na prstech jedné ruky,takže já jsem jí páteř nekřivila.Mnoho rodin projezdí autem daleko víc hodin,než strávila Emča doma v autosedačce..
Četla jsem názor pediatrů a ortopedů.Sedačka je skutečně skonstruovaná do auta.Bezpečnost dítěte je hlavní kritérium,přes to nejede vlak.Ortopedické hledisko je až druhé a rozhodně není vhodná na dlouhodobý pobyt ani na pravidelné převážení po městě na podvozku.
Prý je vhodnější pořídit si na doma prostornější polohovací lehátko,když už to musí být.
Mikky, nezvykala bych dítě na to.
Jednak jak už tady psaly holky výše, je to nápor na páteř. Sedačka na to není konstruovaná, tam je priorita bezpečnost dítěte v autě.
Mě malý taky v postýlce spinkat jako miminko přes den nechtěl. Zkus kočárek - uhoupat a postavit ven na zahradu, na balkon nebo kdekoliv v bytě.
Mysli dopředu, pokud teď naučíš dítě uspávat v autosedačce houpáním, jak to budeš dělat, až bude větší? Budeš mít problémy s usínáním, ono potom třeba nosit i šestikilové dítě a houpat je zabíračka na záda…
Ze života - kámoška taky měla od narození autosedačkofila a pro klid ho tam nechávala … ve 3. měsíci jsem začaly chodit spolu s miminama na cvičení a její drobek byl naprosto „vláčnej“ - neměl vůbec břišní svaly … pořád tejden co tejden na ní lektorka ukazovala jako na příklad, jak by to vypadat nemělo (neudržel zadeček v rovině při „letadlu“ apod.), její chlapeček byl jinak naprosto OK, jen prostě byl takovej vláčnej pytel ještě i v 5. měsíci. Tak to začala řešit a pak se na to záhy přišlo - jak je malej furt v autosedačce (resp. v lehátku taky), tak tam krásně pohodlně hačinká, ale vlastně nemá žádnej prostor se „ošívat“ rukama nohama, zvedat nožičky nahoru (posiluje tím bříško) … v sedačce prostě nemá prostor se pohybovat, i kdyby chtěl.
Malýho (teď 5. měsíc) ho nechávám v lehátku (ne autosedačce) spíš naležato a fakt třeba 2 hoďky dopo a 2 hoďky odpo, když něco dělám a potřebuju ho s sebou po bytě přesunovat ssebou. Jinak je prostě na dečce - chvíli na zádech, chvíli dám na bříško (pokud to teda vydrží - moc se mu to nelíbí) … a spinkat vždycky jen do postýlky (nebo mojí postele, pokud si s ním jdu na minutku schrupnout, když usne tak ho nepřendavám a zdrhnu mu
).
tak jednou denně 2 hodinky bych ho klidně nechala spinkat v sedačce
Neříkám že je to správně, ale dělám to tak taky a pokud má dost možností se „narovnat“ jinde a prokopat tak na tom nevidím nic špatnýho. Osobně v sedačce a lehátku nevidím velký rozdíl, obojí dělá miminka pohodlný, neb krásně vidí bez sebemenší námahy ![]()
Taky jsem občas nechala třeba koukat na mně jak vařím - v lehátku byla ještě taková ztracená, ale nikdy v sedačce nespala (když náhodou usla přenesla jsem)a byla tam dohromady max. hodinku denně. Od 2 měsíců už v lehátku. Jinak košík na kolečkách byl geniální věc a většinou jí vyhovovalo být tam ![]()
Matyho jsem dávala do autosedačky pouze na cesty (dohromady maximálně 2 hodiny týdně), lehátko jsem pro něj neměla, později jsem v autosedačce krmila. Takže mi ležel věčně na rovném - v postýlce nebo na zemi, ale vláčnej byl hodně dlouho. Pořád jsem se podivovala, jak kluk kamarádky hezky drží hlavičku a ten můj flákač furt nic. No proč by se namáhal, že? ![]()
Kamarádka svoji dcerku dává hodně do lehátka. Holčička odmítá ležet na bříšku nebo s jinak snažit, protože je zvyklá na lehátko a z něho přece pohodlně všechno vidí. Má hodně vyvinuté břišní svaly, jak se neustále zatíná, aby se vytáhla víc jakoby do sedu.
Myslím, že všeho moc škodí a naopak, občasné zhřešení bych neřešila. A zároveň každá maminka má svou vlastní hranici, přes kterou by nešla. Mě osobně by dvě hodiny denně v lehátku nebo v autosedačce asi nevadily, předpokládám, že u druhého dítěte to tak nějak praktikovat budu.
A jestli ti dítě spí jen v autosedačce, věř, že každá maminka používá nějakou berličku - třeba já do 4 měsíců uspávala v náručí hopsáním na míči
(O dramatickým odnaučování raději pomlčím.) A co je lepší na dětská záda, dlachnit dítě v náručí nebo ho šoupnout do autosedačky?
Taky občas uspávám v autosedačce, ale po usnutí přenáším do postýlky. I na míči je uspávání super.
Tak to ti závidim Nikča autosedačku nenávidí a jen jí vidí řve jak tur.Myslela jsem že je to autosedačkou že je třeba nekvalitní a nepohodlná ale není to tak . On řve ve všech. Miluje když se může hybat a všeljak přetáčet takže já mám zase opačný problém. ![]()