Spaní v nebytovém prostoru

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2674
3.6.14 14:10

Spaní v nebytovém prostoru

Prosím někoho zkušeného o radu. V našem domě je nebytový prostor - jedná se o 2 místnosti. Má zájem si je pronajmout jedna dvojice mladých lidí, už měsíc tam jsou a dnes by měli přijít podepsat smlouvu o pronájmu. Přímo napojené na tento prostor je ještě kancelář, jejíž nájemce nesouhlasí s tím, že by zde tito mladí lidé měli pronájem, vadí mu zápach z těchto lidí, údajný nepořádek (při kontrolách ze strany bytového družstva ani jednou nepořádek nebyl), nejsou hluční, neopíjejí se. Občas tam přespí, to je pravda, mají tam matrace, natažené šňůry na usušení prádla (ale vše v místnosti, kterou si měli zájem pronajmout, nic není v prostoru společném s kanceláří). Jedná se o lidi kteří jsou na ulici, pronájem za první měsíc řádně uhradili. Večer nás čeká schůze bytového družstva (jehož jsem členem, proto se tu ptám). Já osobně nemám nic proti nim, nechci být nijak zaujatá, podle mého pokud platí nájem a nedělají bordel, tak je na nich, jestli tam budou či nebudou i přespávat. Nebo je nějaký předpis, podle kterého je zakázáno přespávat v nebytovém prostoru? Obě místnosti co by si pronajali jsou uzamykatelné, toaletu mají kancelář i tento pronajímaný prostor pro ně každý zvlášť (jsou tam 2 toalety), jediné společné je chodbička, přes kterou se na toaletu chodí.

Dál budu odpovídat z mobilu, tak se předem omlouvám že občas s chybama v textu :oops:. Děkuji všem za případné reakce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11565
3.6.14 14:13

@Evka73 Občanský zákoník nově umožňuje na bydlení pronajmout i prostory, které nejsou kolaudované pro bydlení (do loňska to nešlo). Zákonný důvod, proč by to nešlo, není: pokud je vůle, je možné prostory takto pronajmout. (Nejsem právník, ale byla jsem nedávno na školení, kde se tento příklad konkrétně probíral ;) )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2674
3.6.14 14:33

@Slečna Ferka - díky moc. A může jim bytové družstvo výslovně zakázat zde přespat, i když to bude pronajato jako nebytovy prostor? Ve smlouvě která je pripravena je napsáno - pronajato jako sklad. Jinak jsem zapomnela napsat - oba jsou české narodnosti, oba zamestnani na DPP (predkladali to u zžádosti o pronajem) a mají čistý trst. rejstřík (také predlozili)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup
3.6.14 14:40

@Evka73 lidi sjou hnusni furt by delali jen nekomu zle, je mi z toho spatne…proc bys mela byt proti kdyz jasne vidis ze je vse ok? kazdy ma dostat sanci zit..

• Citovat
  • Upravit
2674
3.6.14 14:49

@KackaDoup - nejsem vůbec proti, osobně jim fandím, chápu že zapojit se do běžného života mají lidi z ulice mnohem těžší. Před časem jsem pomahala jedné budoucí mamince ze squotu, dnes je spokojenou maminkou půlroční holčičky a její manžel zamestnany, mají bydlení… Zastavila mě ale mistopredsedkyne bytového družstva a řekla mi, že protože tam prespavaji tak jim asi družstvo dnes smlouvu nedá a budou se muset vystehovat. A dneska máme schůzi, kde se to bude projednavat. Tak sháním info, na co vlastně byt. družstvo má právo a na co ne. Bydlíme v Praze a podnajmy jsou drahé, tohle se mi zdá že pro ně bylo prijatelne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
3.6.14 14:51

@Evka73 Tak tohle už nevím. Jen vím, že je možné pronajmout nebytový prostor k bydlení.

Našla jsem toto http://www.bezplatnapravniporadna.cz/…nebo-ne.html: je to staré, ale přijde mi to celkem relevantní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup
3.6.14 14:52

@Evka73 jasny takze je zase vykopnou na ulici, bezvadny…

• Citovat
  • Upravit
2674
3.6.14 14:56

@Slečna Ferka - to je skvělé, hned opíšu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
3.6.14 16:56

Tak já bych taky nechtěla mít kanceláře, které by sousedily dveřmi s bytem. Tím méně s bytem bezdomovců. Ale vy jako družstvo je pronajmout můžete, on může jen odejít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2674
3.6.14 18:47

Za chvilku jdu na schůzi, tak jsem zvědavá, já jsem určitě pro jim prostor pronajmout.

@Bábrdl - můžu se zeptat proč? Není to otázka ve zlém, jen mě zajímá, co by ti konkrétně na tom vadilo, třeba díky tomu pochopím co vadí těm z kanceláře, kteří tam už prostor pronajatý mají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
3.6.14 19:36
@Evka73 píše:
Za chvilku jdu na schůzi, tak jsem zvědavá, já jsem určitě pro jim prostor pronajmout.@Bábrdl - můžu se zeptat proč? Není to otázka ve zlém, jen mě zajímá, co by ti konkrétně na tom vadilo, třeba díky tomu pochopím co vadí těm z kanceláře, kteří tam už prostor pronajatý mají.

No, obecně podle mě nepůsobí dobře, když ti třeba někdo přijde do kanceláře a vedle někdo bydlí v nebytovém prostoru. Navíc, byt se užívá přeci jen trochu jinak než kancl. Může tam docházet k hádkám, pouštět se tam nahlas hudba, slavit, co já vím, v kanceláři se obvykle lidi víc krotí, tam se pracuje.

A pak, mám prostě předsudky. Bála bych se, že až jim dojdou prachy, otevřou si ty dveře, odvezou můj pc do bazaru a co si na nich pak vezmu…

Ale, já opakuju. Vy můžete jako družstvo pronajmout druhé prostory komu chcete. já jenom říkám, že v takovém případě bych z té kanceláře prostě odešla. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2674
18.6.14 18:56

Požární předpisy

Tak opět nápad našeho byt. družstva, jak pronájem trochu ztížit. Prosím jestli někdo budete znát požární předpis, budu ráda za reakci, nějak se mi to nepodařilo najít, psala jsem i na hasiče, ale neodpověděli mi.

Je možné, aby v místnosti, která je pronajatá jako sklad a přípravna letáků (takže papírového materiálu) byli drobné spotřebiče jako je jednoplotýnkový elektrický vařič a varná konvice? Pan předseda tvrdí že je to proti požárním předpisům a nesmí to tam mít, já si myslím že se mýlí, chápala bych že by byl zakázaný plynový vařič (jako otevřený oheň, cigarety), ale toto si myslím že nemáme jako družstvo právo jim zakázat. Chápu že když se vrátí z doručování, nebo než na něj jdou, připravují si letáky, tak si udělají nějaké jídlo, uvaří kafe a tak. Jsem také doručovatelka letáků a neumím si představit, že bych si po návratu nesměla udělat ani čaj. Je tam zavedená elektrika a zrovna minulý týden tam proběhla revize elektřiny, která je v pořádku.

Jinak družstvo jim to pronajímá vždy jen na měsíc, prý pokud nebudou problémy tak to zase o další měsíc prodlouží. Jsem „jen“ členem kontrolní komise, tak moc výrazný hlas tam nemám, ale snažím se uhájit pro mladé možnost pronájmu (viz první úvodní příspěvek).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15225
18.6.14 19:04
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
18.6.14 19:45

@Evka73 No, tepelný spotřebič by měl být v bezpečné vzdálenosti od hořlavých hmot. U spotřebičů by to mělo být uvedené v dokumentaci (tj. někde v návodu).
Koukám do tabulky ve vyhlášce 23/2008 o technických podmínkách požární ochrany staveb a bezpečná vzdálenost pro el. spotřebič je 500 mm ve směru sálání a 100 mm v ostatních směrech.
Jeví se mi to tak, že když si nebudou papíry odkládat přímo na plotýnku nebo skladovat na poličce nad vařičem, což je rozumné, tak by neměl být problém.
Zkus se předsedy zeptat, kde to vzal. Je možné, že družstvo má nějakou odborně způsobilou osobu, co občas kontroluje hasičáky a průchodnost únikových cest. V tom případě je dobré to konzultovat s ní a pokud možno vyžadovat citace z příslušných vyhlášek a ČSN.
U ČSN je problém, že jsou zpoplatněné, takže se k nim nedá tak lehko dostat. Do většiny relevantních k požární bezpečnosti staveb se můžu kouknout, poslat bohužel ne.
Druhá věc je, že ty spotřebiče teoreticky podléhají pravidelné (majitelem placené) revizi.

Třetí věc je, že to, co si nájemce dá do svého prostoru, je čistě jeho věc - pokud vypálí barák od základů stoletou varnou konvicí (stává se), tak to jde na jeho triko. Mám dojem, že dům celkově (případně jednotlivé byty dle uvážení majetelů) by měl být proti požáru pojištěn a pojišťovna se pak bude hojit na zakladateli požáru. Z tohoto pohledu je zajímavější stanovisko pojišťovny než požární předpisy. Pojišťovna vás těžko může činit odpovědnými za to, že si nájemce (řekněme bez vašeho vědomí) v prostoru třeba zapálil svíčku a pak to chytlo. Ale zeptejte se pojišťováka.

Jako můžete si z toho udělat blbákov s předsedou navzájem - on může rajtovat po tomhle, ty se můžeš začít vyžívat třeba v tom, že lidi nesmí mít na chodbách skříňky na boty, aby byla dodržena patřičná šíře únikových cest… ale připadá mi to zbytečné.

Preventisti z HZS jsou většinou dost zavalení prací, tak se na ně prosím nezlob, když neodpoví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
18.6.14 19:46

@Ukulina Chceš mi něco naznačit?? Na PBS už se 14 dní učím! :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie