Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, jdu se opět poradit. Dcera (2,5 roku) chodí už skoro dva měsíce do soukromé školky od půl osmé do půl jedné (dělám zatím na 4 hodiny). V práci na mě začínají tlačit, že je to málo, což je pravda. Nestíhám to a jsem pak nervózní. Domluvily jsme se s učitelkou, že dcera si aspoň poslechne pohádku a uvidíme jak bude reagovat. Poprvé včera. Dorazila jsem v jednu a dcera ubrečená, nešťastná…Učitelka řekla, že je to na ní ještě brzo aby tam spala
6e jí to úplně vykolejilo, když jsem nedorazila hned po obědě jako vždy. Nevím, jak to teď vyřešit. Od února mám dělat od osmi do půl třetí, jinak mám asi smůlu. Je to jen pohodlnost učitelky, nebo jak to mám chápat? Jsou tam mnohem menší děti
Krom toho neplatíme malou částku…Poradíte jak dál postupovat? díky ![]()
Pohodlnost učitelky, že tvoje malinké dítě pláče ve školce při spinkání? Hm, na učitelku bych to jako extra neházela. Malá bude potřebovat čas, chudák učitelka, že se to hned hodí na její pohodlnost.
@terinka4444 Ředitelka měla jiný názor, říkala, že jí tam mám nechat spávát co nejdříve. Spousta dětí tam pláče při usínání.
Ale každý dítě je jiný přeci
prostě dcerka byla zvykla ze po o prijdes a ty si neprisla…ucitelka rekla to co si mysli a myslim si to teda i ja z toho co pises… ![]()
No hlavne bys na to mela dcerku pripravit, mluvit s ni o tom, ze budes v praci dyl a ze bude ve skolce spinkat, dat ji s sebou na spani oblibenou plysovou hracku, pokud ma, vysvetlit ji, ze po spinkani si bude s detma zase hrat, mozna i slibit nejakou odmenu, kdyz to zvladne.
Syn chodi jednou tydne do skolicky, nejprve chodil s plenou, pak jsme odplenkovali a poprve v pohode, podruhe se tam pocural, priste jsem slibila, ze prinesu lipo, kdyz se nepocura a zbladl to a od te doby pohoda. Tak zkus nejakou motivaci.
To fakt záleží. Starší k tomu nebyl ani ve 3,5. Mladší je to fuk, spí ráda a spí ráda i ve školce. Klidně to tam zalomí ikdyž jsme domluvené po obědě, prostě rovnou od stolu zaleze do postele a spí.
Asi si zvykne, mě by spíš bylo líto mít takle malé dítě většinu času ve školce, celotýdenně. Ale asi nic nenaděláš. Z domova pracovat nemůžeš?
@renule2 Hele, holku jsem měla starší, měla 3 roky v září nastoupila do školky a ředitelka nám řekla že je pro ty děti lepší když jsou tam třeba 14dní-měsíc jen po obědě, a pak tam začnou spát. NIKDY VÍCE! Dcera chodila celé září do školky v pohodě, od října kdy tam teda začala spávat tak není dne kdy není nějaký problém. Důvod - maminko musím tam spát.
Dcera je ten typ, že když jí ukážeme něco jednoduššího, lepšího tak to vyžaduje pořád. Dnes šla po obědě a i ráno se do školky těšila jak sluníčko, nebyl s ní jediný problém za celý den (problém myslím počůrávání se - je u ní na denním pořádku).
S druhou dcerou tuto chybu neudělám (ona druhá chodí do soukromé od 16m, já do práce) a byla tam i první den celých 8h, to byla poprvé ve školce a hned na plný den. Plakala asi 14 dní, a od té doby chodí do školky v pohodě a těší se tam.
Takže bych chtěla mít vaší ředitelku u nás ve školce
- ztotoˇžnuju se z názorem že od začátku spát.
Příspěvek upraven 16.01.14 v 15:24
Pohodlnost - jakože je pro ni jednodušší, aby tam malou neměla na spaní?
Já bych to viděla tak jako ostatní. Dcerka si musí zvyknout.
@Lama Lama Jak jsem psala, jsou tam mnohem menší děti. Myslím, že 2,5 roku už není tak málo. Z domova dělat můžu, jenže s dcerou si to neumím představit…Nenechala by mě pracovat.
@renule2 píše:
Ahoj holky, jdu se opět poradit. Dcera (2,5 roku) chodí už skoro dva měsíce do soukromé školky od půl osmé do půl jedné (dělám zatím na 4 hodiny). V práci na mě začínají tlačit, že je to málo, což je pravda. Nestíhám to a jsem pak nervózní. Domluvily jsme se s učitelkou, že dcera si aspoň poslechne pohádku a uvidíme jak bude reagovat. Poprvé včera. Dorazila jsem v jednu a dcera ubrečená, nešťastná…Učitelka řekla, že je to na ní ještě brzo aby tam spala6e jí to úplně vykolejilo, když jsem nedorazila hned po obědě jako vždy. Nevím, jak to teď vyřešit. Od února mám dělat od osmi do půl třetí, jinak mám asi smůlu. Je to jen pohodlnost učitelky, nebo jak to mám chápat? Jsou tam mnohem menší děti
Krom toho neplatíme malou částku…Poradíte jak dál postupovat? díky
Že jsou tam menší děti, není podstatné - každé dítě je jiné a je možné, že na to Tvoje dcera ještě zkrátka není zralá. Je to dost dlouhá doba a každé dítě na to není stavěné.
Ale nemá smysl řešit, zda to je nebo není pohodlnost učitelky. Pokud tam dítě opravdu potřebuješ nechávat, protože musíš do práce - a víš, že prostě jinou možnost nemáš - tak se nedá nic dělat a malá si bude muset zvyknout. Bez ohledu na to, co říká učitelka.
Bez pláče to nepůjde, s tím počítej. Osobně bych už nepostupovala stylem „pomalu otužovat“ - ve školce už je zvyklá, tj. zavedla bych to nyní tak, jak to bude - nemá smysl jí plést hlavu tím, že to bude za chvíli zase jinak. Maminka přijde ve tři (třeba)… a důsledně dodržovat. Chválit, mazlit, věnovat jí co nejvíc volného času.
@Ukulina Pohodlnost jako to, že dcera neusne vůbec a budou jí muset mít na dohled v herně. Tak to myslím. Protože kdyby spala, můžou mít volno.
@renule2 píše:
@Ukulina Pohodlnost jako to, že dcera neusne vůbec a budou jí muset mít na dohled v herně. Tak to myslím. Protože kdyby spala, můžou mít volno.
Aha. Tak to bych neřešila. Ty si školku platíš, tak ať se starají. Jestli opravdu plakala, ti malá už řekne.
No tak jsou ty menší děti v tomto směru schopnější než tvoje dcera.
Vysvětlilas jí, že tam bude mít jiný režim?
A co mají se situací společného peníze? To myslíš tak, že když platíte hodně, tak by vám měli říkat jen to, co se vám líbí?
Pokud to v práci potřebuješ, tak bych ji tam nechala déle, i když pláče. Jen bych se jí to pokusila nějak lépe vysvětlit.
Pokud to v práci ještě počká, dala bych tomu delší dobu.
@Ukulina Nevyžaduju, aby tam dcera spala. Prostě bych si jí vyzvedla ve tři a pokud neusne, nevadí mi to. Vyspí se doma. Ať si tam klidně hraje místo spaní. Nikdy nebyla velký spáč, takže na to netrvám.