Spánková opilost

Anonymní
29.7.22 09:43

Spánková opilost

Dobrý den, trpím spánkovou opilostí. Nemám to diagnostikované (nikdy jsem s tím u lékaře nebyla), ale splňuji všechny příznaky. Ráno mi trvá hodinu až dvě hodiny, než se z toho dostanu. Jsem vzhůru, ale cítím, že vlastně spím a funguji ve spánkovém rytmu. Máme dvě děti a ráda bych od rána dobře fungovala, ale funguji jako ve snu. Trpím tím od mala. Je úplně jedno, kdy jdu spát, i kdy ráno vstávám. Má to tu někdo také? Dá se s tím vůbec něco dělat? Raději anonymně, ještě teď v podstatě spím, i když jsem vzhůru a to jsem vstávala před osmou.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
758
29.7.22 09:58

Existuje Institut spánkové medicíny, spánkové poradny a spánkové laboratoře. Až se probudíš, vyhledej na internetu, je to velmi jednoduché, například vyhledávač Google ti pomůže (pozor neplést s diagnostikem MUDr. Googlem)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.7.22 10:21
@Aletta80 píše:
Existuje Institut spánkové medicíny, spánkové poradny a spánkové laboratoře. Až se probudíš, vyhledej na internetu, je to velmi jednoduché, například vyhledávač Google ti pomůže (pozor neplést s diagnostikem MUDr. Googlem)

Už jsem o tom několikrát uvažovala. Jenže se bojím, aby mi nelípli diagnózu narkolepsie. To by mi mohlo značně zkomplikovat život, proto hledám někoho se stejným problémem a zajímají mě jeho zkušenosti.

• Citovat
  • Upravit
758
29.7.22 10:29

Tak když se bojíš, tak nezmůžes nic. A proč ti to zkomplikuje život? Každé onemocnění (prosím nechytejte mě za slovo) se dá nějak modifikovat, léčit, zmírnit a nemusí tě to odstavit z běžného života, navíc dle tvého popisu se pravděpodobně ani o narkolepsii nejedná. A navíc když říkáš, že to máš od dětství a poprvé v životě to řešíš v dospělosti po dětech na anonymnim fóru pro matky, tak to zas tak žhavý asi nebude. Tak si dej kávu, kofein, guaranu maté… Ano dá se s tim něco dělat, ale musíš pro to něco udělat, viz první příspěvek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4731
29.7.22 10:53

Promin, ale ja to asi moc nechapu…mas problem, omezuje te, trapi te..a bojis se konkretni diagnozi?..v cem je rozdil nemoc mit a nemoc mit a mit ji diagnostikovanou? To je, jak kdybych mela cerne znamenko a bala se jit na kozni, ze mi reknou, ze je to melanom :nevim: Proste se objednej do spankove laboratore a sver se co mas za problem…pokud si myslis, ze mas narkolepsii, zkousela jsi dodrzovat doporuceni u teto poruchy? Pomohlo to? Manzel mel podobne stavy, u nej to je apnoe, od te doby, co spis s pristrojem, tak uz to nema, je mu mnohem lip a kvalitnejsi zivot tak mame vsichni…drzim palce, at se ti podari situaci nejak zlepsit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.7.22 10:54
@Aletta80 píše:
Tak když se bojíš, tak nezmůžes nic. A proč ti to zkomplikuje život? Každé onemocnění (prosím nechytejte mě za slovo) se dá nějak modifikovat, léčit, zmírnit a nemusí tě to odstavit z běžného života, navíc dle tvého popisu se pravděpodobně ani o narkolepsii nejedná. A navíc když říkáš, že to máš od dětství a poprvé v životě to řešíš v dospělosti po dětech na anonymnim fóru pro matky, tak to zas tak žhavý asi nebude. Tak si dej kávu, kofein, guaranu maté… Ano dá se s tim něco dělat, ale musíš pro to něco udělat, viz první příspěvek.
Žhavé to není, protože s tím žiju celý život a naučila jsem se překonat a mechanicky ráno fungovat. Teď jsem s dětmi doma, ale časem chci zase jít do práce. Budu si něco hledat a jak by to v papírech vypadalo. Krom toho plánuji, že si udělám řidičák. Já v tomto stavu určitě nikam nepojedu, ale to nikomu nevysvětlím. Hledám prostě způsob, jestli se s tím dá něco dělat. Je možné, že to mám po mámě, která od mládí, kam si sedne, tam usne a to i na návštěvě.
  • Citovat
  • Upravit
4648
29.7.22 11:03

Určitě to řeš. Nebo chceš celý život prožít jako zombie? Známý byl ve spánkové kvůli chrápání a dalším problémům, zjistili závažné apnoe a ve 40 letech vyfasoval „akvalung“ na spaní. Pochvaluje si, že tak po dvaceti letech má zase pocit, že se konečně normálně vyspal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.7.22 11:03
@Melodie91 píše:
Promin, ale ja to asi moc nechapu…mas problem, omezuje te, trapi te..a bojis se konkretni diagnozi?..v cem je rozdil nemoc mit a nemoc mit a mit ji diagnostikovanou? To je, jak kdybych mela cerne znamenko a bala se jit na kozni, ze mi reknou, ze je to melanom :nevim: Proste se objednej do spankove laboratore a sver se co mas za problem…pokud si myslis, ze mas narkolepsii, zkousela jsi dodrzovat doporuceni u teto poruchy? Pomohlo to? Manzel mel podobne stavy, u nej to je apnoe, od te doby, co spis s pristrojem, tak uz to nema, je mu mnohem lip a kvalitnejsi zivot tak mame vsichni…drzim palce, at se ti podari situaci nejak zlepsit

Manžel mi několikrát říkal, že má podezření na apnoi. Že v noci najednou nedýchám a pak zalapám po dechu. Souvislost mě nenapadla. Díky za upozornění.

• Citovat
  • Upravit
2221
29.7.22 11:21
@Anonymní píše:
Už jsem o tom několikrát uvažovala. Jenže se bojím, aby mi nelípli diagnózu narkolepsie. To by mi mohlo značně zkomplikovat život, proto hledám někoho se stejným problémem a zajímají mě jeho zkušenosti.

Narkolepsie je něco jiného, má jiné příznaky, pravděpodobně ti tuhle diagnózu nedají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4731
29.7.22 11:23
@Anonymní píše:
Manžel mi několikrát říkal, že má podezření na apnoi. Že v noci najednou nedýchám a pak zalapám po dechu. Souvislost mě nenapadla. Díky za upozornění.

Nejsem si uplne jista, jestli bys to mohla mit takhle od detstvi…i kdyz i deti mohou mit apnoe…no rozhodne to res s odbornikem, uz jen kvuli detem aspon

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.7.22 11:25
@Primat17780 píše:
Narkolepsie je něco jiného, má jiné příznaky, pravděpodobně ti tuhle diagnózu nedají.
??? Spánková opilost je jedním z příznaků narkolepsie.
  • Citovat
  • Upravit
2221
29.7.22 11:37
@Anonymní píše: ??? Spánková opilost je jedním z příznaků narkolepsie.

Jedním z příznaků, ale obvykle je narkolepsie trvalejsi stav ( myslím v průběhu dne). Vzhledem k tomu, ze v původním příspěvku jsou zmíněny pouze ranni obtíže, bych řekla spis, ze problém bude v nekvalitním spánku, například v důsledku te apnoe. Narkolepsie mi nepřijde moc pravděpodobná, myslím, ze byste pociťovala problémy i během dne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.7.22 11:42
@Anonymní píše: ??? Spánková opilost je jedním z příznaků narkolepsie.

Já se to také dočetla. Právě proto se bojím, aby mi tu diagnózu nedali. Večer, když děti usnou a vše udělám a sednu si s manželem k televizi, často usnu i v sedě, klidně do minuty spím. Dřív se mě snažil manžel probudit, že jsme se spolu chtěli kouknout na zprávy, udělat si hezký večer a já spím. Nedávno jsem to samé předvedla u tchýně a to u ní nic dělat nemusím. Ona vždy říká, ať si odpočinu, že uvaří a o děti se postará. A já stejně, jak jsem si s nimi sedla na gauč, tak jsem vytuhla. Manžel je zlatý, nevyčítá mi to. Bere to tak, že to tak je. Když vytuhnu, už mě prý nebudí, prý je to zbytečné, jde se věnovat svým koníčkům.

• Citovat
  • Upravit
2221
29.7.22 11:46
@Anonymní píše:
Já se to také dočetla. Právě proto se bojím, aby mi tu diagnózu nedali. Večer, když děti usnou a vše udělám a sednu si s manželem k televizi, často usnu i v sedě, klidně do minuty spím. Dřív se mě snažil manžel probudit, že jsme se spolu chtěli kouknout na zprávy, udělat si hezký večer a já spím. Nedávno jsem to samé předvedla u tchýně a to u ní nic dělat nemusím. Ona vždy říká, ať si odpočinu, že uvaří a o děti se postará. A já stejně, jak jsem si s nimi sedla na gauč, tak jsem vytuhla. Manžel je zlatý, nevyčítá mi to. Bere to tak, že to tak je. Když vytuhnu, už mě prý nebudí, prý je to zbytečné, jde se věnovat svým koníčkům.

Fakt si myslím, že je to v pohodě, usnout večer u televize je úplně normální. Problém to je, když člověk usíná/nejradši by usnul během dne, když se třeba posadí nebo dělá nějakou stereotypní práci. Spánková opilost může být jedním z příznaků, ale rozhodně to není to jediné, podle čeho by byla narkolepsie diagnostikovaná. Pokud jsi během dne v pohodě, pravděpodobně to nebude tvůj problém :) V případě, že jde opravdu jenom o to ráno, vážně si myslím, že je to spíš nekvalitním nočním spánkem. A spánkovou apnoe máme doma, věřte, že to vyčerpá neskutečně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21905
29.7.22 11:48
@Anonymní píše:

Jaky je rozdil mit nemoc a mit nemoc potvrzenou lekarem? I kdybys narkolepsii mela, v cem se ti zmeni zivot, kdyz ji budes mit potvrzenou lekarem? Nechapu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí