Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahojky děvčata, nemáte stímhle některá zkušenost? chtěla bych poradit. mám doma dvouleteho chlapečka a termín porodu jsem u něho měla dle ultrazvuku 4.11.2008 a narodil se 30.10.2008, takže o necelej týden dřív s váhou pouze 2520g a 47cm a teď mám za měsíc termín pro narození druhého dítka a mám strach, aby nebyl taky takovej malinkej, protože mám nějaké tušení, že budud rodit ještě před termínem a až dneska jsem se nějak více dozvěděla, že když se v termínu anrodí miminko s menší porodní váhou, tak většinou jde o špatnou funkci placenty. myslíte si, že se u prvního těhotenství o tohle mohlo jednat, když byl tak malinký, jinak byl vpořádku. třetí den jak nás pouštěli domů měl už nad svou porodní váhu, takže přibral více než shodil. u druhého těhu mám už dlouho poslíčky,.. prostě cítím, že porod už tu bude coby dub, ale mám starch aby nebylo miminko moc malinkaté a já byla třeba 14dní v porodnici(bylo by to horší s hlídáním prvního synka) a tak můžete poradit zda se mohlo jedna o tu špatnou funkci placenty,popř. jestli mám nějak donutit svého lékaře, aby mimi zkontroloval zda dobře roste,… děkuji moc za rady
Kamarádka porodila dvě holčiny ve 38tt. První myslím 2600g a druhá 2120g. Obě dvě jsou zdravé. Podle mě je to geneticky dáno. Vůbec se tím nezabývej. Váha není rozhodující, hlavně že je miminko dovyvinuté. Držímě pěsti, aby bylo všechno v pořádku ![]()
ahojky já jsem měla termin 5.12. a roila jsem 30.11 a tobik mel 2350g a 47 cm,pry jsem mela spatnou placentu,ale na to prisli az po porodu kdyz jsem ji odrodila.Pousteli me paty den a to jen protoze si mysleli ze bude mit zloutenku a ja mela spatne jaterni testy a vysoky tlak.neboj to bude dobry.
a to je ono, že dr. na to také nepřišel před porodem. práveže ja jsem se dočetla že dítka do toho 33tt můžou růst.. normálně a pak se můžou seknout a můžou zůstat na velikosti a váze stejné a nebo mohou na váze ubírat. a tak bych chtěla tomu nějak zabránit, prý je to risk a může miminko i zemřít
Já jsem rodila 37+6 a malá měla jen 2300g a 47 cm, přitom do 32.týdne odpovídala tabulkově a odhad byl, že bude mít cca 3,5 kg.Doktoři pak zjistili, že mi ke konci špatně fungovala placenta, říkali tomu infarkty na placentě…jako že předčasně stárně…proto byla naše dcera tak malinká. Prý se to může u druhého porodu opakovat, tak já jen doufám, že ne, protože o tak malé miminko má člověk větší strach.
Zanulinek Vítek se narodil v 39.tt a to s váhou POUHÝCH 1940g. V propouštěcí zprávě má napsanou diagnózu IUGR(intrauterinní růstová retardace) jinak se to také nazývá hypotrofický plod.
U nás tuhle retardaci způsobila zhoršená funkce placenty, příliš dlouhá pupeční šňůra několikrát omotaná kolem krčku a nožičky, abnormální tvar dělohy.
Takže odpověď na tvojí otázku ANO nízkou porodní váhu mohla způsobit špatná funkce placenty.
Já u dalšího těhotenstí budu žádat třeba kontrolu průtoků pupeční šňůrou, která se u nás nedělá.
Pokud máš strach určitě požádej doktora o nějaký vyšetření.
Já porodil jen o 5 dní dřív miminko mělo porodní váhu 2280 gr a 42 cm.....po porodu mi doktorka řekla, že jsem měla špatnou placentu. V nemocnici jsem byla 11 dní, protože jsme čekali na porodní váhu 2500 gr. V 35. týdnu jsme byla ještě na genetice n kontrole funkce placenty a funkce byla v poho jen mi doktorka řekla ať nečekám žádného obra.
Zkus se zeptat doktorky jestli by Ti zkontrolovala funkci placenty…
jj…taky mám napsaný hypotrofický novorozenec a měl 2× omotanou pupečníkovou šňůru kolem krku.
ahojky a když jsi byla v tom 35tt, tak nevíš kolik měla váhu??
tady jde o to, že když už máš dítka nad 2500g a je v termínu a nebo přenášíš, tak už je to moc nezajímá. to ti řeknou, že je vše vpořádku. takže jsem to prostě neřešila, jsem si říkala, že nemá po kom být? já 165cm a 60kg před těhu a manžílek 167cm a 52kg), takže jsem to brala s tím, že nemůžu mít třeba o kilo těžší miminko, ale najednou mám známé i na internetu jsem četla že páry co jsou tak jako my mají i skoror čtyřkylového prdolku, tak jsem se už zamyslela, v čem to asi bude, protože není možné, aby měl tolik málo, když hned třetí den po propouštění měl váhu ještě vyšší než při porodu, přitom dítka hodně shodí a synek se přisál až v sobotu a v neděli nás pouštěli domů.takže si myslím, že kdyby bylo vše ok, tak by byl větší a vážil víc. jinak ve vývoji je ještě dopředu proti dětem v jeho věku. začal nám sám chodit v 9ti měsících ale od necelýchsedmi už si sám stoupal a chodil kolem nábytku, ale měl strach se sám pustit, takže byl takový hodně dopředu na to že je to chlapeček.a teď si říkám, když ve 32 nebo 33tt při ultrazvuku bylo vše ok, rostl jak měl tak bych asi raději nechala porod třeba v 38tt vyvolat což v něm jsem za týden a kousek a než aby byl v termínu a měl zase tak malinko a bylo tam nějaké riziko.určitě se na gyndě poptám. řeknu že první syn byl v termínu a že měl pouze 2520g a 47cm a že jsem se dozvěděla, že tak nízkou váhu a délku má nasvědomí špatná placenta a že se bojím o druhé, tak jestli by to nemohl prověřit a uvidíme co řekne.na netu jsem hodně četla, že dítko může krásně prospívat do 35-36tt a pak zničeho nic může už pomalinku strádat a tím i ubírat na váze, takže když jsme byli v tom 32tt na ultrazvuku a dr. říkal, že je vývojově a růstově v normě a když jsem se ho ptala jestli nebude malinký tak mě řekl, že by mu to naskočilo na monitoru.. a tak jsem se dívala na netu do tabulek a kdyby šel zatím stále podle tabulek a nechali mě třeba teď porod vyvolat tak bych těch 2500g mohl mít třeba i víc, ale za ten měsíc toho může hodně shodit, když nemá z čeho přibírat. já jsem to viděla u sebe když mě bývalo zle a běhěm pár dní jsem tolik shodila. a u tak maličkého… sice jsem četla že u druhého se to nemusí opakovat, ale není to na 100%
Teda já si vůbec nevybavuju, že by mi řekl nějaký odhad na váhu
myslím, že ne…ale úplně Ti rozumím…já pokud budeme mít ještě 2 miminko
tak budu chtít ke konci taky větší kontrolu a právě z důvodu, že Kubíček byl při narození malý a placenta špatná…sice si nejsem jistá jestli moje doktorka je tím přístrojem na funkci palcenty vybavená,protože ona mi to vyšetření v ordinaci na kontrole nikdy nedělala…jen na tom vyšetření na genetice.....prostě to doktorce řekni a ona Tě určitě vyšetří…
akydo u nás se odhady výhy taky nedělají, kdybych bývala o tý váze věděla, mohlo být všechno jinak a mohla jsem rodit v nemocnici, kde je neonatologie.
Holky, tak nakonec jdu k dr. dneska, tak se poptám. od včerejška mě není nějak dobře, večer a celou noc jsem měla zimnici a malej strašně kope, nikdy tak moc nekopal, takže za hodinu přijde tchýně mě synka pohlídat abych ho nemuela tahat sebou a povalím. přece je už to něco málo před termínem, takže mám strach, večer mě i strašně tvrdlo bříško a pobolívalo, teď mě není stokrát nejlíp, ale aspoň budu vědět na čem jsem. jinak nic jiného mě není(takže na anchlazení to nebude). určitě pak sem písnu.
děvčata, všechno je vpořádku, dokonce jsem se i zminovala a ptala se jestli je vše ok,… a dr. mě ujistil, že druhý chlapeček co ho čekáme, bude větší než první syn, prý už teď má tak 2,4 - 2,5kg a pokud bych porodila v termínu, tak by měl tak 3,5kg i véce, takže jsem úplně klidná, dokonce mě i dr. říkal, že kdybych porodila teď tak už by vše bylo ok, takže nemusím mít strach, holky já jsem tak šťastná.