Špatná kev u NT screeningu

44
6.6.18 10:52

Špatná kev u NT screeningu

Ahoj,

začínám 14.tt těhotenství a dozvěděla jsem se, že mi vyšel pozitivní screening. Na ultrazvuku jsem byla podle MS v 12+6, podle ultrazvuku 12+1 (vím, že jsem měla ovulaci 19. den cyklu), na ultrazvuku bylo vše v pořádku, nosní kůstka přítomna, šíjové projasnění 1,6mm, doktorka říkala, že miminko má naprosto vše, co má mít a že ho i díky mé hubenosti krásně celého vidí. Jenže v krvi mi vyšlo vysoké beta hcg ( 164 iu/L 2,32MoM), ani nevím, kde je hranice. Co jsem tak z toho pochopila, krev mi vyšla pozitivně jen kvůli tomuto vysokému hcg (PAPP-A vyšlo 0,5iu/L 0,29MoM - doktorka se ani o této hodnotě nezmiňovala, takže ta je asi v pořádku, nevím). Každopádně mi to vyhodnotilo jako zvýšené riziko na Downův syndrom 1:190 :,( Objednala mě na odběr plodové vody až za 19 dní, takže jsme dost v nervech, co mi tam řeknou, co mi budou dělat.. :( Doktorka říkala, že si myslí, že bude miminko v pořádku, protože ultrazvuk vyšel naprosto v pořádku a že to je asi jen o té krvi, ale pro jistotu mně posílá na genetiku.
V papíře je napsáno, že stáří plodu podle ultrazvuku bylo v den odběru 10+3tt, přitom to muselo být 10+1tt, když jsem i ovulaci měla o 5 dní později, než je „průměr“, ale že by ten rozdíl dvou dnů mohlo takhle zkreslit výsledek? Chtěla bych se uklidnit, ale je to těžké, není to prostě nic příjemného takové věci podstupovat a strachovat se, jak na tom to miminko vlastně je :( Asi se nestlao někomu něco podobného, že? Pokud ano, budu moc ráda za nějaké pozitivní zprávy nebo zda mi třeba na genetice nenabídnou ještě něco jiného než hned odběr vody :(
Moc děkuji za zprávy a mějte krásný den! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
27689
6.6.18 10:57

Dva dny tam nehrají žádnou roli, horší výsledek ti může vyjít i kvůli věku, jinak ještě existuje krevní test místo plodovky, ale ten si musíš zaplatit sama

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44
6.6.18 11:01

@ka2ka Je mi teprve 24, takže kvůli věku určitě ne :( Krevní testy ale pokud vyjdou špatně taky, tak se doporučuje stejně pro jistotu udělat i ten odběr plodové vody, takže nevím, zda není rovnou lepší ten odběr nebo zda existuje ještě něco jiného, ale to už asi ne.. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1383
6.6.18 11:08

:hug: mně se stalo přesně to, co píšeš, jen už si nepamatuju ty hodnoty přesně. Screening pozitivní, utz ale mudr komentovala jako dobrý, jen z krve vyšlo riziko Downa 1:200 něco. Po poradě s lékaři a přítelem jsem šla na plodovku, vyšla dobře a už mám doma 3 měsíce zdravé krásné miminko :)
Kdybych znova byla v této situaci, půjdu na plodovku znova. Není to příjemné, ale bůhvíjaká bolest to není, a máš jistotu, na čem jsi. Ani jsem neviděla, kde mi dělali ten vpich :) řekla jsem, že nechci nic vidět, a měla jsem zavřené oči. Asi jsem vypadala dost vyděšeně, protože mě sestra u toho držela za ruku :D Pak jsem několik dní ležela s čtečkou a bylo :)
Ostatní vyšetření prý nejsou na 100 procent, takže bych se stejně až do porodu stresovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27689
6.6.18 11:20
@doggie94 píše:
@ka2ka Je mi teprve 24, takže kvůli věku určitě ne :( Krevní testy ale pokud vyjdou špatně taky, tak se doporučuje stejně pro jistotu udělat i ten odběr plodové vody, takže nevím, zda není rovnou lepší ten odběr nebo zda existuje ještě něco jiného, ale to už asi ne.. :(

místo odběru plodové vody existuje krevní test, ale ten si platíš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
211
6.6.18 11:27

Ahoj, jak ja s tebou soucitim!! 24 mi bude za mesic, minuly tyden na UTZ a vse ok, jen nejaka cevka v brisku se ji nelibila. Po UTZ riziko 1:4400, tak my stastni, vsude to roztroubili. No a v pondeli mi zavolali, ze vysla naprosto hrozne krev a riziko se snizilo na 1:68 u DS!! Mam nizkou hodnotu PAPP-A 0,218 MoM, Hcg 1,773 MoM ale k tomu nic nerekli, vycetla jsem, ze by se ty hodnoty meli co nejvice blizit k 1. No hrozny, s Downama pracuju, takze jsem doma. Nedokazu o tom mluvit s nikym, jen z pritelem, ten me utesuje ale pak vidim, ze taky brecel. Pry ta Pappa muze znacit blizici se potrat, riziko retardace rustu, preeklampsie, ktere mam oboje vysoke. Takze se ted i bojkm, ze je miminko mrtve. Proste hruza. Ja vcera podstoupila krevni testy za 12000, na plodovku bych se bala kvuli tomu riziko potratu a jeste cekat… My budeme vedet v pondeli…ty mas to riziko ale mnohem mensi, tak se niceho neboj…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.6.18 11:29

Ten první hormon jsem měla v pořádku, ale to PAPPA jsem měla podobně nízké, UZ v pořádku. Odběr plodovky jsem odmítla, byla jsem rozhodnutá, že bych si miminko nechala i s vadou, takže jsme to nechali být. Holka bude mít za měsíc 2 roky, je naprosto zdravá, je to divoženka, akční a vysmátá. Dr mi vysvětlovala, že u nízkýho PAPPA může dojít k předčasnýmu porodu, ale rodila jsem 38+5. u odběru plodovky je 1% riziko spont. potratu (jo, 1% vypadá jako málo), ale nechtěla jsem riskovat, že o ni příjdeme a oni nám pak řekli, že byla zdravá. Taky říkala, že když UZ byl čistej, tak že by se až tak nebála nějaké vady a že jsem se prostě jen nevešla do tabulky tou krví. U prvního bylo NT+ negativní, tak mi nebrala tripple testy, ale tady jak byl pozitivní, tak pak udělala trippla a ten byl negativní, tak jsem byla pak v klidu. On tripple vychází často falešně pozitivní, ale když byl dobrej, tak mě uklidnil. Toť moje zkušenost.

• Citovat
  • Upravit
211
6.6.18 11:39

Me se prave secetl ten prutok cevky v brisku a ta hofnata PAPP-A, proto to vyplivlo tohle nechutny cislo :,( brecim porad jak zelva, uz aby bylo pondeli, a my vedeli, na cem jsme. Je to prvni tehotenstvi a takovyhle stresy… Pak jdu a potkam zenskou s pupkem a cigarem… Jak ja ji chtela natahnout, ze si zdrave miminko nezaslouzi :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lolink
6.6.18 13:46

Kvuli veku ti to blbe nevyjde. To jsou famy. Dost jsem se po tom pidila a v 35 lezech jspu tam jine koeficienty nez treba v 24. Takze ma 35 leta krev by ti ve 24 letech uz vysla blbe, ale u mne je v poradku. Ohledne pravdepodobnosti. Dle meho je i tak vysoka pravdepodobnost, ze je zdravy. Je to tak, ze 1 zenska ze 190 s tvymi vysledky by mela downa. Hodne bych s plodovkou v tomto pripade vahala. Oni te na ni primo poslali?

• Citovat
  • Upravit
44
6.6.18 18:22

@Azallea Děkuji. Odběru se hodně bojím, takže doufám, že mi k tomu řeknou něco víc a třeba mi brát plodovku nebudou, nevím :/
Odpočívat by bylo horší, už jedno zlatíčko dvouleté mám, ale je naštěstí rozumný a nechá mě chvilku odočinout, můžeme si hrát v posteli :-D ale i tak, dkyž bude muž zrovna druhý den v práci, budu muset něco dělat. Ale kéž bych se tomu odběru vyhla! :(

@ka2ka O něm vím, ale právě jsem četla, že pokud vyjde špatně, tak se stejně doporučuje odběr plodové vody, takže asi není úplně na 100%, když špatné výsledky raději chtějí ještě potvrdit i plodovkou.

@17akcak Ach jo, to je mi moc líto! Také mě to štve, že takové ženské, které kouří, chlastají a kdo ví co, tak mají zdravé děti, žádné problémy, ale my, které žijeme aspoň trošku zdravě (jako pizzu a tak si prostě někdy dám ráda, že jo), tak jsou takové problémy :( Četla jsem, že i u žen s rizikem 1:4 to dopadlo dobře, takže naději máme obě dvě velikou! Snad dopademe dobře, dej pak vědět, jak jsi v pondělí dopadla, moc držím palce! Já mám na jednu stranu štěstí v tom, že už jedno zlatíčko mám a je mi opravdu velkou oporou, tolik na to nemyslím a navíc jeho obejmutí a slova „mám tě rád“ mě opravdu uklidňují. Doufám, že vše dopadne s tebou dobře a budeš pak tyto krásné chvíle také prožívat s miminkem! :kytka:

Anonymní: Kéž by mi taky prvně udělali nějaký podrobnější ultrazvuk, jiná vyšetření a ne abych hned musela na odběr :( Právě jsem myslela, že mi také prvně udělá ty tripple, ale nakonec ne. :(

@lolink Já vím, snažím se to také říkat, že je veliká pravděpodobnost, že je zdravý, ale co kdyby, že. A co kdyby tam bylo něco horšího, něco třeba i neslučitelného s životem.. no napadají mě samé katastrofické scénáře :( Ano, mám rovnou žádanku na odběr plodové vody, ale moc doufám, že mi na genetice prvně udělají nějaký ultrazvuk, nějaké třeba testy nebo něco a ne že mi hned tu plodovou vodu odeberou. Dost se toho bojím, jak vpichu, tak pak i toho potratu potom. I když mi teda gyndařka předepsala hořčík 1× denně a dva dny před odběrem ho mám pít 2× denně a vzít si ho i v den odběru. A po odběrech opět 1× denně. Takže by s eto riziko potratu mělo zase o něco snížit, když tam jdu až za takovou dobu a ne hned třeba za pár dní :( Ale i tak strach pořád je. A právě jsme si myslela, že se prvně ještě udělají tripple testy a po nich bych kdyžtak šla na genetiku, kdyby to lyo pořád špatné, ale když už mě hned posílá na odběr, tak se bojím, že to je vážné. I když mě uklidňovala, že ultrazvuk je „důležitější“ a že si myslí, že je to jen o krvi a nic tam špatného není, ale i tak mě tam raději poslala :( Tak právě se bojím, proč to hned řešit plodovkou, jak kdyby byla obrovská šance, že tomu miminku něco je :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
211
6.6.18 19:24

@doggie94 Urcite dam, ja nejak pocitam se spatnym scenarem, uz jsem to nejak prijmula, ale tak na podruhe to prece vyjit musi ne :oops: dvouletaka zavidim, mam stejne stareho synovce a je to moje laska nejvetsi. Ale misto mam te rad rekne sotva sup sup a tim to hasne :lol: tak si budeme drzet palce a urcite to bude dobry :-) nad temi placenymi testy jsi nepremyslela?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lolink
6.6.18 20:29

@doggie94 zkusila bych probrat veskete alternativy. Ono z me zkusenosti se gyndari radi takhle kryji. Mne strasili plodovkou pulku tehotenstvi. Diagnostikovali mi toxu v tehu. Gyndarka me porad strasila, ze tam musim. Dostala jsem se k dr.,co se toxou zabyva na bulovku. Ta rekla ze riziko postizeni je nizsi, nez riziko potratu pri odberu plodovky. Napsala mi caste utz, odbery krve atd. Plodovku jsem odmitla, dr. z bulovky napsala i papir, ze toto vysetreni nedoporucuje. Mam zdrave dite. Nic neni ztraceno, porad je to dobra pravdepodobnost. Ono i geneticke testy nepokryji vsechna postizeni. Vsechno se proste netestuje. Pokud ti vysla jen jedna spatna hodnota a utz je ok, bude to dobry. :hug:

• Citovat
  • Upravit
1383
6.6.18 21:37

@doggie94 Já se nebála do té doby, než jsem ležela na lůžku a sestra mi nenatírala břicho dezinfekcí ;) Ne, nechci si hrát na hrdinku, vytěsňovala jsem strach z odběru co to šlo, ale až v ordinaci to na mě padlo. Ale měla jsem štěstí na lékaře, který mi ten odběr dělal a bylo to fakt v pohodě. Jinak co se týče té pravděpodobnosti a těch dalších vyšetření. Volala jsem rodinnému známému lékaři porodníkovi, a on mi řekl, že mezi pravděpodobností 1:150 - 1:300 (myslím, snad si to pamatuju dobře) je taková šedá zóna, kde se nedá jednoznačně říct je to dobré nebo špatné, a proto lékaři doporučují další vyšetření. Mně ještě nabízeli odběr čehosi z placenty, ale tam je prý riziko, že naberou kus tkáně, ze kterého se to nedá poznat - a je to taky invazivní vyšetření, a pak ten test z krve za 12 tisíc.
Moc držím palce, aby bylo miminko zdravé! Ať už na vyšetření půjdeš, nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44
7.6.18 10:04

@17akcak Ono je to tak lepší, počítat raději se špatným koncem, já to tak také dělám, ale stále doufám, že nakonec vše dopadne v pořádku! :( Ale jak na to tak koukám, tka já teda musím mít také to PAPP-A nízké, když mám 0,29MoM a ty 0,218MoM, to už není takový rozdíl :/ Do toho mám to vysoké HCG, což vše poukazuje na Downův syndrom. No také jsem se z toho zhroutila :( Vždy jsem chtěla dvě děti, ale jestli toto těhotenství nedopadne, tak nevím, zda by se mi do toho chtělo jít znovu, ten strach a nervy z toho jsou příšerné, nevím, zda bych si tím zvládla procházet znovu! :( Syn je kecka, mlví už od roku, takže teď ve dvou letech tu pusu prostě nezavře :mrgreen: Ale mně to nevadí, protože já sama furt dost mluvím, tak si aspoň popovídáme :-) Jinak ty děti většinou se rozkecají kolem těch 3 let :-) Takže počkej, až synovec taky tu pusu nezastaví, co z něj budou padat za moudra :mrgreen:
O krvi jsem přemýšlela, ale co jsem o tom tak četla, tak některé věci mohou výslekdy zkreslit a pokud i ta krev dopadne špatně, tak se doporučuje to potvrdit i tím odběrem plodové vody, takže asi nebudou až tak spolehlivé, nevím :/ Mně by to jako naschvál asi vyšlo taky špatně a plodovky bych se „nevyhla“ :( Ale držím palce, ať ti to vyjde všechno v pořádku, ach jo, vždyť jsme mladé! :(

@lolink Děkuji, určitě to tam s nimi proberu, protože z toho odběru jsem prostě vyděšená :/ Takže se zkusím prvně informovat. I když na jejich pracovišti je riziko potratu 0,23-0,35%, ale to si tam třeba mohou napsat jen tak, že :( A celkově s edost bojím té bolesti, no zažít jsem to nikdy nechtěla :( Já vím, že tam mohou být i jiné vady, ale to by nepoznali ani z té krve u screeningu, ta je hlavně zaměřená jen na ty tři nejčastější. U dalších člověk může jen doufat, že bude vše v pořádku. A nakonec teda asi i to PAPP-A mám nízké, když vyšlo 0,29MoM a tady holčině nademnou vyšlo 0,218MoM - to už není takový rozdíl teda :( takže ho mám asi také nízké, ale gyndařka se o tom jen nezmínila. Mluvila pořád jen o tom HCG :/ Děkuju moc, kéž by to dopadlo dobře, ale strachu se asi už nezbavím po zbytek těhotenství a to jsem se těšila, jak si ho užiju naplno :(

@Azallea Jo té placenty myslím je ještě větší riziko potratu myslím. No je to všechno hrozný :( Ty krevní testy za 12 tisíc asi také nebudou nejlepší, četla jsem, že výslekdy mohou některé věci zkreslovat a když vyjde výsledek špatně, tak stejně doporučují udělat ještě odběr plodové vody pro potvrzení, takže asi nebude ten krevní odběr až tak spolehlivý, když špatný výsledek chtějí raději ještě pojistit plodovkou, kdyby náhodou tam došlo ke zkreslení nebo tak :/ Takže je to všechno takové naprd no.. uvidím, co mi k tomu řeknou na klinice, ale je to ještě za tak dlouho, že z toho snad zešílím :pocitac: Moc děkuju za palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44
7.6.18 10:24

@17akcak Teď jsem mluvila se sestřenicí, která na plodovce byla u dvou těhotenství (má 5 dětí) a u jednoho jí také dokonce z krve vyšla pravděpodobnost 1:60, takže mně teď hodně uklidnila, také si s nervama teda užila, ale má všechny děti zdravé! Takže se můžeme držet aspoň trošku naděje, že vše dopadne v pořádku nám oběma! :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí