Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, moc prosím o radu, názor nebo cokoliv… Moji mámu si vzali prarodiče s kojenecaku, a já nevlastní sourozenci jsme ji byli soudně odebrání kde se nás prý i údajně zřekla i když do teď jeví jistý „zájem - nezájem“ nikdy s dobrými motivy. Můj dotaz zní ale je tohle nějak možné že by bylo dědičné nebo geneticky dáno?
Myslím tim nemít mateřské city nebo nebýt určena pro roli matky nevím jak to nazvat. Mám 2 krásné zdravé syny 5 a 8 let a občas mám podobné myšlenky na všechno se vysrat a odejít od všeho, samozřejmě vím že jsou to jen myšlenky které si strašně vyčítam ![]()
@Bakaka píše:
Dobrý den, moc prosím o radu, názor nebo cokoliv… Moji mámu si vzali prarodiče s kojenecaku, a já nevlastní sourozenci jsme ji byli soudně odebrání kde se nás prý i údajně zřekla i když do teď jeví jistý „zájem - nezájem“ nikdy s dobrými motivy. Můj dotaz zní ale je tohle nějak možné že by bylo dědičné nebo geneticky dáno?
Myslím tim nemít mateřské city nebo nebýt určena pro roli matky nevím jak to nazvat. Mám 2 krásné zdravé syny 5 a 8 let a občas mám podobné myšlenky na všechno se vysrat a odejít od všeho, samozřejmě vím že jsou to jen myšlenky které si strašně vyčítam
Pokud jsou to jen myšlenky, tím si tělo ulevuje, pokud se cítí přetížené. Myšlenky si nevyčítej, ale případné činy.
@Bakaka píše:
Myslím tim nemít mateřské city nebo nebýt určena pro roli matky nevím jak to nazvat. Mám 2 krásné zdravé syny 5 a 8 let a občas mám podobné myšlenky na všechno se vysrat a odejít od všeho, samozřejmě vím že jsou to jen myšlenky které si strašně vyčítam
Ano genetika je nejdulezitejsi soucast osobnosti cloveka, pak az teprve vychova. Ale to neznamena, ze musis by 100pro jak tvoje mama.
@Bakaka Takovy myslenky ma obcas skoro kazda z nas…Je toho na tebe hodne….Nebala bych se, nikde neni napsany, ze musis byt jako mama. Vsak v sobe nemas jen geny mamy, ale i taty a predku v rodine…
Mas cas si aspon trochu odpocinout? Pomaha ti nekdo jiny s detmi? Muzes se treba na pul dne od vseho odpoutat a zajit treba na kafe s kamaradkou, nebo se jen tak projit se psem….Mozek potrebuje od toho vseho obcas na chvili vypadnout…Pak nebudou hnusny myslenky…
@Petája píše:
@Bakaka Takovy myslenky ma obcas skoro kazda z nas…Je toho na tebe hodne….Nebala bych se, nikde neni napsany, ze musis byt jako mama. Vsak v sobe nemas jen geny mamy, ale i taty a predku v rodine…
Mas cas si aspon trochu odpocinout? Pomaha ti nekdo jiny s detmi? Muzes se treba na pul dne od vseho odpoutat a zajit treba na kafe s kamaradkou, nebo se jen tak projit se psem….Mozek potrebuje od toho vseho obcas na chvili vypadnout…Pak nebudou hnusny myslenky…
Nemůžu odstěhovala sem se za nynějšim partnerem přes 500km cca před 8lety. Táta můj nemá zájem od narození jen jsme párkrát volali vic nechce. Lidi tady jsou jen známí ![]()
@Bakaka píše:
Nemůžu odstěhovala sem se za nynějšim partnerem přes 500km cca před 8lety. Táta můj nemá zájem od narození jen jsme párkrát volali vic nechce. Lidi tady jsou jen známí
Tak jsou prazdniny, predpokladam, ze hlidas kazdy den, proto te to zmaha a proto ty myslenky.
Ja mam kluky se stejnym vekovym rozdilem ( uz jsou malinko starsi) a moc dobre si pamatuju, jak jsem byla ze vseho na svestku….Taky mi nemel kdo pomahat, chlap vydelaval a rodina bud stala za prd, nebo byla daleko. No maly pujde do skoly a mladsi pak do skolky, ne? Zkus pohledat treba nejakou detskou skupinu, pokud do te skolky nepujde, kde ti ho pohlidaji aspon 2 dny v tydnu, ale pocitej, ze na zacatku pochyta nemoci…
Ted na prazdniny je to blby…pritel by treba nepohlidal, aby jsi mohla aspon jednou v tydnu nekam vypadnout sama?
Mrzi me to, vim presne jak se citis…
Ano, na x generacích je prokázáno, že je to dědičné. Výchova v tom nehraje moc velkou roli.
Ve vývojové psychologii jsme se učili, že hrají roli 50%geny a 50% výchova, takže je to půl na půl.
Já takové myšlenky mám každý den ![]()
Příspěvek upraven 05.08.23 v 08:23
@terien píše:
Ano, na x generacích je prokázáno, že je to dědičné. Výchova v tom nehraje moc velkou roli.
Hele, občas by sis mohla některé komentáře odpustit a vůbec do diskuse nepřispívat. Zakladatelka je na tom psychicky hůře a toto jí fakt nedodá…
@Bakaka za mě je genetika důležitá, ale vem si, že kromě matky jsi měla i otce a další předky. Ony se ty geny skládají i ob generaci. A ty nejsi jako svá matka, protože ty tu rodinu stabilní máš! A každá z nás má občas krizi, kdy si říká, že bez dětí by bylo líp. Ale to by pak v kojeneckých ústavech a dětských domovech byla víc než polovina dětské populace, kdyby to všichni mysleli vážně. ![]()
@nozu píše:
Hele, občas by sis mohla některé komentáře odpustit a vůbec do diskuse nepřispívat. Zakladatelka je na tom psychicky hůře a toto jí fakt nedodá…
Slušně jsem ji odpovědela na otázku, tak si bez moderovat někoho jiného ![]()
Ahoj, můj ex měl mámu také z kojeňáku. Přestože se dostala do fungující rodiny, byla taková chladná. Neuměla udělat hezký domov pro své syny. Nevzdala se jich, ale neznali pořádně Vánoce, rodinné oslavy, nebo to, že by se mohli svěřit se svými problémy mámě… Jejich táta jezdil za prací a doma byl pouze víkendy. Prostě to nějak v tom člověku je. Kluci už mají své vlastní rodiny, ale nemají tam ten vzor z domova. Není to ani tak o tom, že bys to měla v genech, spíš to je takový špatný vzor a pak můžeš tápat. Co se ostatní naučili automaticky, protože v tom vyrůstali, ty si k tomu musíš najít cestu.
Jinak jak píší ostatní. Chce to oddech. I kdyby sis měla jít jen sama na procházku a vyčistit si hlavu. Na každýho je toho občas moc ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, můj ex měl mámu také z kojeňáku. Přestože se dostala do fungující rodiny, byla taková chladná. Neuměla udělat hezký domov pro své syny. Nevzdala se jich, ale neznali pořádně Vánoce, rodinné oslavy, nebo to, že by se mohli svěřit se svými problémy mámě… Jejich táta jezdil za prací a doma byl pouze víkendy. Prostě to nějak v tom člověku je. Kluci už mají své vlastní rodiny, ale nemají tam ten vzor z domova. Není to ani tak o tom, že bys to měla v genech, spíš to je takový špatný vzor a pak můžeš tápat. Co se ostatní naučili automaticky, protože v tom vyrůstali, ty si k tomu musíš najít cestu.
Jinak jak píší ostatní. Chce to oddech. I kdyby sis měla jít jen sama na procházku a vyčistit si hlavu. Na každýho je toho občas moc
Moje máma je s kojenecaku a babička s dědou ji dali první a poslední defakto i mě když se mě moje matka vzdala u soudu a šla jsem bydlet taky k babičce. Jenže když už se to stalo 2× u rodičů moji mámy, u ní to samé…
Omlouvám se předem, ale někdy se geny projeví třeba až v dalších generacích nebo nějak křížem. Nic si z toho nedělej, každý máme něco. S něčím můžeš pracovat a trochu s tím na sílu hnout, s něčím se musíš smířit. To je život. Držím pěsti! ![]()