Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, mám takový problém…Brala jsem špatně antikoncepci, tímto způsobem: Vynechala jsem normálně na menstruační týden, ale další týden jsem si také nevzala a pak jsem neuvažovala a začala brát další týden. Takže jsem měla pauzu 2 týdny a pak jsem pokračovala normálním způsobem. Vůbec jsem nepřemýšlela, protože jsem se rozcházela s přítelem, takže stres do toho a takový věci okolo. Jenže vím, že je to špatně, je to zahrávání si s tělem.
No a teď to přišlo - dobrala jsem platíčko a měla bych mít tento týden menstruaci a pořád nic. Dostávám ji pravidelně v noci ze středy na čtvrtek, někdy ten čtvrtek a to je dnes, a pořád nic, ani žádné příznaky, že by to mělo přijít. Minulý týden - kdybych si s tím nezahrávala jsem to měla dostat, a myslím si, že to tělo vědělo, protože jsem trochu špinila i přes prášky.
Stalo se vám to někdy někomu? Co by jste mi teď poradili? Mám se teď na prášky vyprdnout a počkat do měsíčků? A pak začít zase znovu?
Ahoj. Ne, udělala bych normální sedmidenní pauzu a i když to nepřijde, začni užívat antikoncepci. Muže se stát, že ještě budeš spinit, či tak. Ale musí se to srovnat. soulož předpokládám nebyla?
Tak pokud si se rozešla s přítelem a jiného nemáš, tak bych se na HA vyprdla… k čemu ji brát.
Ale jinak bych si s tím nedělala hlavu, pokud chceš v HA pokračovat, tak nech týden pauzu a jeď dál. Mě občas i při normálním praní přišla MS o 2-3 později, může to způsobit i stres, nachlazení, i ten posun.
Přesně… normálně to nech těch 7dní a pak začni brát znova at MS dostaneš či ne.. uvidíš další měsíc.. Dle mého a mých zkušeností by se to mělo srovnat taky jsem byla lemp na HA…
K přítelovi jsem se vrátila, soulož byla - ale s kondomem … to já jsem na tohle taková pořádná, že zas nenechávám všechno náhodě, raději mám ještě ochranu navíc…takže asi míříte k těhotenství, to si myslím, že nepřichází k úvahu
Takže myslíte, že to nemam řešit a jet dál? No je to moje blbost, ale alspoň jsem se poučila z vlastních chyb, a příště si dám pozor.
To není žádná tragédie, když si chceš posunout MS třeba kvůli plánované dovolené, tak se taky posunuje užívání… Takže taky radím normálně vynechat 7 dní a pak jet dál, to se srovná ![]()
Dobrý den, asi 3 měsíce jsem bez 7 denních pauz brala HA Yadine. Antikoncepci jsem užívala ne příliš pravidelně, vlastně jen kvůli chybějící menstruace. Nyní jsem antikoncepci „vysadila“, aby se dostavila menstruace (7 denní pauza). Za jak dlouho se na ni zase mohu spolehnout jako na antikoncepční metodu? Děkuji
@Zlata123 Pokud ji nebereš pravidelně, tak se na ni spolehnout nemůžeš už 3 měsíce.
Nechápu. Jak jako nebrala pravidelně? Jako že jsi ji brala bez 7mi denní pauzy, ale přesto sem tam vynechala prášek? Jinak pokud bereš každý den a až teď vysadíš, tak i během těch 7mi dní je žena chráněná. Ale záleží teda na tom, jak myslíš to nepravidelné braní…
Já se na ní ani nespoléhala jako na antikoncepci. Jde mi o to, že když jí teď začnu pravidelně brát, od kdy jí mohu považovat za účinnou antikoncepci? Jestli hned po 7 denní pauze nebo až později?
Nepravidelnost spočívala v tom, že jsem si moc nedělala hlavu ze zapomenutého prášku. A zároveň v kuse jsem jí brala 3 měsíce.
@Zlata123 Asi takhle, po 14 dnech poctivého braní funguje plně, spíš dřív, ale pokud chceš jistotu…