Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Mělas těsto v teple? Zkus ho dát nachvilku do trouby cca na 50 stuňů - pozor, abys neměla mísu umělou, aby se ti neroztekla. Pokud ani to nepomůže, tak tě budu muset zklamat. Já raději používám droždí sypký.
A dala jsi do toho mléka trošku cukru? A jinak souhlasím s příspěvkem výše, taky mám radši sypké droždí, to jen zamícháš do mouky a vzejde to vždycky.
Anonymní píše:
Ahoj holky,
prosím moc potřebovala bych poradit, dělám kynuté těsto. Kvásek jsem si předem namočila do vlažného mléka, ale nejak nevzešel, myslela jsem že se to v těstě zpraví a vše zpracovala. Ale ani po půl hodině těsto nijak nenabylo, lze to ještě nějak zpravit? Přidat druhý kvásek nebo je to celé na prd?
Já dám cukr, vlažné mléko a droždí a dám na topení a za chvilku vzejde
A i mísu s těstem dávám na lehce teplé topení
A můžu se zeptat na důvod anonymity? Někdy nechápu proč obyčejné dotazy a obyčejné odpovědi se dávají anonymně ![]()
Moc nevím, jak bys přidávala další kvásek, protože bys tam měla spoustu tekutiny navíc.
A úplně nerozumím, proč jsi ho tam zapracovala, když nevzešel. Mohly být prošlé kvasnice, nebo jsi taky mohla přehřát mléko a tím kvasinky zabít… to už se nijak nespraví. Vždycky lepší počkat, ať máš jistotu.
Taky jsem dělala ve vlažném mléce a nevzešel. Vzešel mi v teplém mléce.
sieta.m píše:
A můžu se zeptat na důvod anonymity? Někdy nechápu proč obyčejné dotazy a obyčejné odpovědi se dávají anonymně
Odpovím ti za anonyma- páč se cejtí jak debil
A nedivim se, před pár dnama jsem chtěla založit anonymní diskuzi, jak se dělá krupicová kaše, jestli se vaří nebo jenom vsype..a při té představě jsem se cítila jak idiot
![]()
Já dělala 23.12. těsto na vánočku:
1. pokus z čerstvého - nevzešel - ok, asi jsem přehřála mléko
2. pokus z čerstvého - mléko vlahé - nevzešel
3. pokus ze sušeného z balení, ze kterého kamarádka před třema hodinama udělala nádhernou vánočku - těsto nevzešlo ani trošičku
4. pokus - třeba vyskočí v troubě… houby…
5. pokus do krámu pro vánočku ![]()
Fakt nechápu, co jsem udělala, v lednu makový závin z toho stejného receptu a čerstvého droždí - těsto jako dech… ![]()
Tak ja pouzivam JEN cerstvy drozdi a vubec kvasek nedelam, jen rozdobim do mouky. Vzejde vzdycky, dulezity je mit testo v teple, nejlepsi je pekarna ![]()
Taky dávám jenom čerstvé droždí, když nevzejde, bylo špatné (dá se praxí nacvičit a poznat „po čuchu“
), nebo moc horké mlíko.
Ovšem co mám pekárnu… ![]()
zuzouš píše:
Taky jsem dělala ve vlažném mléce a nevzešel. Vzešel mi v teplém mléce.sieta.m píše:Odpovím ti za anonyma- páč se cejtí jak debil
A můžu se zeptat na důvod anonymity? Někdy nechápu proč obyčejné dotazy a obyčejné odpovědi se dávají anonymněA nedivim se, před pár dnama jsem chtěla založit anonymní diskuzi, jak se dělá krupicová kaše, jestli se vaří nebo jenom vsype..a při té představě jsem se cítila jak idiot
![]()
Já se cítila jak debil, když jsem jednou v životě založila anonymní diskuzi a pak na příspěvky odpovídala pod svým nickem
![]()
Ahoj, kynuté děělám celkem často. No, mohlo to být špatné droždí, málo, nebo moc horké mléko…a x dalších věcí. Já dělám kvásek. Droždí, cukr, lžíce mouky a teplé mléko, teplota cca do 37st. Udělám z toho kašičku a kyne jedna radost:-)
Ahoj holky,
prosím moc potřebovala bych poradit, dělám kynuté těsto. Kvásek jsem si předem namočila do vlažného mléka, ale nejak nevzešel, myslela jsem že se to v těstě zpraví a vše zpracovala. Ale ani po půl hodině těsto nijak nenabylo, lze to ještě nějak zpravit? Přidat druhý kvásek nebo je to celé na prd?