Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojky, potřebovala bych radu. Malá má 8 týdnů a máme hrozný koliky, plače, kroutí se už nevím co s ní mám vyzkoušený všechny protiprdíkový kapky i probiotický. Dneska jsem si dala decku vína a malá se vzbudila nechtěla jsem jí kojit a ani jí nechat hladem dala jsem jí mlíko od bebe a jak když utne neplače směje se!!jak to co je s mým mlíkem, že plače???Ikdyž né pořád když se na kojí. Jen dopoledne a navečer tak do půlnoci. V noci když kojím tak nemá křeče a spí. Nechápu zkoušela jsem vynechat mlíko a sýry, ale nepomohlo to. Navíc v té běbě je taky obsažena kravská bílkovina. Takže tím to není, dávám si pozor na to co jím. Už jsem fakt zoufalá, mám pocit, že jí po mým mlíku je zle. Uvažuju, že přestanu kojit a budu dávat UM aspoň nebude plakat, ale mám pocit, že jsem selhala.
Tak já bych nepoužila slovo špatné.
Asi to bude tvým mlékem, ale stává se to. Jak zhruba vypadá tvůj jídelníček?
@yvett24 A jaké má přírůstky? Nemá jen hlad? Máš doma váhu, že bys zkusila nakojit a zvážit jí před a po? Nebo nakoj a pokud se bude kroutit, zkus dát ještě Bebu a zda se pak zklidní. Já to tak dělala od porodnice - měla jsem málo MM. Do 3 měsíců jsem kojila a po kojení dokrmila UM.
Muze mit jen normalni prdy, nektera miminka placou cely den. Slozeni mleka taky zavisi ns tom, co jis, muze ji vadit cokoliv (pecivo, maslo, cokolada…). Mala mela taky hrozne koliky s preslo to az samo, zkouseli jsme vsechny mozne kapicky. Ridila bych se tim, jak pribira.
@yvett24 no hlavně aby to nebyla jen shoda okolností, z jedné vypité dávky bych ještě závěry nedělala, aby se ti pak nekroutila úplně stejně, ale ještě za těžký prachy za UM ![]()
Zkusila bych toto, odsát (pokud nemáš odsávačku, tak bych si ji půjčila) a podat MM přes flašku. Třeba jí to zkrátka jen snadno teče, nespolyká tolik vzduchu, nenadře se u toho, tak vypije víc jak z prsa a za tím vězí ta spokojenost. A pozor, některé děti si na tu flašku hrozně rychle zvyknou a pak se už nechtějí dřít u prsa a tahat…
A pokud by ses rozhodla fakt pro UM, tak bych ještě chvíli odsávala a pozorovala dítě po 48h na UM, protože prostřední dostával UM od 2m příležitostně a měl po něm zácpu a tlačil pak chudák tvrdý bobky a bylo úplně fuk, jakou dostal značku ![]()
Tak aby to pak nebylo ještě horší, kolika většinou kolem 3m ustoupí
@yvett24
proč by jsi selhala
vyprdni se na to, dej ji flašku když vidíš že je to lepší. Zkusila jsi, nejde to, hlavně ať jste spokojené obě ![]()
@yvett24
Malá mě to taky dělala, mléka jsem měla dost, ale slabí, měla furt hlad (ale víc sem jí dát nemohla, jelikož bříško měla plný, ale ne zasycený a pak by mě to vyblinkala zas), plakala, byla nevrlá, nespala.
Sme na UM a jako když utne, je hodná, spí celou noc a na prdíky (tuk tuk) netrpíme.
Ahojky, neboj, Tvé mléko je pro ni dále nejlepší. Ikdyž si dáš víno, tak jeho přítomnost v MM je opravdu maličká, rychle odchází z plazmy - tím pádem se nemůže do MM dostat, MM se tvoří až při kojení. Beba spíše malou natolik unavila, že z toho usla - UM je totiž těžce stravitelné, děti jsou po něm spavé a maminky si myslí, jak nejsou spokojené, bohužel spokojené nejsou
. Spíše může jít o problém s technikou - předpokládám, že um jsi dala flaškou - nemá malá i dudlík? Může mít jen problém s tímto. Odebrala bych dudlík a místo něj kojila - klidně co hodinu.
Malou taky trápily prdíky a po UM úplně strašně moc a nemohla se vykakat. Kapky stály všechny za prd, pak jsem ale přišla na to že nelepší je s ní před každým kojením nahřát bříško a tak 10 minut cvičit. prdí u toho jako blázen a strašně se směje a máme klid!
Jak už tu zaznělo- po jedné dávce bych nedělala závěry.
já kojila jen 7 týdnů a malý na UM měl taky šílené koliky (dost možná i při MM, ale on pořád visel na prsu, tak prostě neřval? nevím) každopádně na UM bude mít mimčo jistě i zácpu nebo prostě tuhou stolici, a mohlo by to koliku ještě mnohokrát zhoršit. takže na to pozor.
jak mimi poroste a bude se víc a víc hýbat, tak bude líp. chce to prostě vydržet.. ![]()
krom toho nemusí nutně jít o koliku. může za tím být i kdeco jiného ![]()
Naší holčičce je 6 týdnů, kojím plně a koliky nás taky trápí. Denně dávám bio gaiu, vystřádali jsme espumisan, infacol, baby calm, lefax, sab simplex - všechno zabralo jen na pár dní. Masírujeme pravidelně bříško Větříčkem, dávám nahřátý pecičky, klubíčkuju. A stejně většinou odpoledne od 4 do sedmi bulí, kroutí se a není k utišení ani u prsa. Už jsem taky uvažovala v nejvyšším zoufalství o tom, že kojit přestanu, že jí tim ubližuju…
Technika kojení zkontrolovaná poradkyní - OK. Z jídelníčku jsem zkoušela vyřadit všechno mléčné, nejím nic nadýmavýho, nic sladkýho. Pak si třeba dám jeden den omáčku na cibuli a malý nic neni ![]()
Zkus ještě chvíli vydržet - naprosto ti rozumím, je to šíleně těžký a náročný hlavně na psychiku, ale jednou to skončí a snad budeme rády, že jsme u kojení vydržely.
@Danitschka píše:
Naší holčičce je 6 týdnů, kojím plně a koliky nás taky trápí. Denně dávám bio gaiu, vystřádali jsme espumisan, infacol, baby calm, lefax, sab simplex - všechno zabralo jen na pár dní. Masírujeme pravidelně bříško Větříčkem, dávám nahřátý pecičky, klubíčkuju. A stejně většinou odpoledne od 4 do sedmi bulí, kroutí se a není k utišení ani u prsa. Už jsem taky uvažovala v nejvyšším zoufalství o tom, že kojit přestanu, že jí tim ubližuju…
Technika kojení zkontrolovaná poradkyní - OK. Z jídelníčku jsem zkoušela vyřadit všechno mléčné, nejím nic nadýmavýho, nic sladkýho. Pak si třeba dám jeden den omáčku na cibuli a malý nic neni
Zkus ještě chvíli vydržet - naprosto ti rozumím, je to šíleně těžký a náročný hlavně na psychiku, ale jednou to skončí a snad budeme rády, že jsme u kojení vydržely.
Pročetla jsem celou diskuzi a pod tohle bych se klidně podepsala… pěkně napsané ![]()
@yvett24 Kámoška kvůli prdíkům taky přestala kojit a malý byl na UM - pár dní byl v klidu a pak se prdíky vrátily a ještě k tomu zácpa,,, takže bych radila raději zůtat u kojení ![]()
Pokud si myslíš, že by třeba mohla mít po kojení hlad, tak zkus navýšit laktaci - kojit častěji - tak co dvě hodiny. A opravdu hooodně pít - kojící čaj s jestřebinou a přidej si tam kmín a fenykl - přes mléko se to dostane k malé a pomáhá to na prdy. Celý den pít jen teplé nápoje!
Jsi si jistá, že má dobrou techniku sání? Má mít v puse skoro celý dvorec, ne jen bradavku… a pije tak, aby jí tam nešel vzduch? Je dobře přisátá??? Zkus jinou polohu - např. fotbalovou - třeba jí to lépe půjde do pusinky.
Co se týká miminka, tak to pokládej co nejvíce na bříško - ale ne po kojení
Prostě když ještě nemá úplný hlad, tak ji rozbal, promasíruj bříško olejíčkem (dobrý je od firmy SALOOS - je hřejivý, je to lepší než Pupík nebo větřík - ty chladí) - teplo pomáhá. Olej může být i obyčejný dětský. Procvičit nožkama - krčit a natáhnout a pak dát na bříško - ale ne jen ležet s nataženýma nožkama, ale skrčit jí je pod tělíčko - představ si, že tě bolí břicho a máš ležet s nataženýma nohama…
Tohle všechno je třeba dělat kvůli tomu, že dítě se nehýbe a tak střeva tolik nepracují… takže mu zajistit pohyb ![]()
Střeva musí vyzrát - některým miminkům to trvá déle, ale mateřské mléko mu v tom může jedině pomoct a ne ublížit… tříměsíční kolika trvá tři měsíce, tak to zkus ještě vydržet a třeba pak budeš kojit do dvou let, jako já ![]()
Hele ja jsem resila podobny problem. Dite jsem i vazila a mlika bylo i dost, respektive kdyz uz chvili odmitali, tak zase min, ale vzdycky se mi to podarilo prikladanim zase nahodit. U nas obe deti skoncily na neocate s diagnozou ABKM. Traveni se teda zlepsilo az po tydnu.
Ale kdyz ti pomohla obyc Beba, tak to ABKM nebude. laktacni poradkyne ani lekari na spatne mliko neveri. Ja nevim, takl tomu budem rikat dobre mliko a UM budem nazyvat „vyborne mleko“. ![]()
A ty mas mlika dost? Zkusila jsi vazit kolem kojeni?
No zkus to jeste parkrat, vyhod ze stravy ryby, cesnek a vsechny aromaticke potraviny, jestli bude efekt UM stejny, tak bych urcite nudrzovala kojeni jen kvluli tomu, ze MM ma byt nejake zdravejsi. Pokud by melo byt decku radu mesicu zle, tak pro nej MM zdravejsi proste neni. Uz bych neresila, cim to bylo. Dite muze mit i alergii na tvoje bilkoviny.
Jo ta casova distribuce breku (vecer) je typicka a podle mnohych je to predevsim unava. Brisko nsice trochu boli porad, ale kdyz je decko k tomu jeste unavene, tak proste rve. V noci to pak zaspi a kdyz je cerstve vyspinkane, tak se mu to snasi lip.
Hele jeste ti povim, jaka je anomalie mojich obou deti - nesnesli ani jeden obvykle uklidnovaci praktiky, houpani, satek a pod… vsechno je rusilo a ikdyz jsem je trebas uhoupala az vycerpanim pADli, ale po odlozeni zase vzbudili, nebo spali jen 20 minut. Co pomahalo, bylo nechat je v klidu - dost brzo to znamenalo ve vlastnim pokoji. Sice po ulozeni chvilku rvali, ale pak vytuhli a spali daleko dele. Nejlepe ten druhy, kteremu jsme sebrali i dudlik (ve 2m).
Tak premyslim, kojik jeste je takovych bezkontaktnich deti, u starsiho jsem na to prisla az v jeho 9 mesicich a sama si zpusobila spoustu trapeni tim, ze jsem na nej zkousela figle fungujici u vetsiny deti.