Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Náš pes nikdy klíšťata moc neměl, používali jsme obojky. Teď máme roční dceru, takže jsme dali raději spot-on. Neměl ho ani měsíc a už měl na srsti párkrát nepřisáté klíště, které jsem hned odstranila. Bohužel jedno se zakousklo a já ho vyndala špatně, zůstala hlavička:-( nemít mimčo, asi psa jen pozoruju, teď jsem ale nervozní a asi zajdeme raději i na veterinu, přestože myslím, že tam moc nepochodím.
Máte prosím podobnou zkušenost a jak jste řešili? Myslíte, že je teď ohrožen jen pes nebo i mimčo? Může na ni ještě něco přenést? Nechci vyšilovat, ale klíšťata jsou s. ině:-(
Očkovali jste děti, příp. kdy? Malá má jen Hexu a Prevenar, ale ty nejsou na klíšťata..
Ráda bych co nejvíce eliminovala jakoukoli nákazu, přeci jen pes je všude v bytě a malá taky..
Předem díky za rady!
A proto já nejsem příznivce soužití psa a dítěte…ale to asi nechceš slyšet…já bych se poradila na veterině, stejně by asi bylo lepší aby pejskovi někdo to klíště odborně vyndal…co se týče očkování, zvažuju ho pro dceru, jsou jí tři, ale mladší dítě bych neočkovala, prý případné onemocnění encefalitidou nemá u dětí nebezpečný průběh…
Zkušenost nemám, psa nemáme, jen momentálně náš 10 měsíční bere už třetí týden antibiotika, má boreliózu. Na Velikonce měl svoje první klíště v životě a hned infikované. Očkování tomu ovšem nějak extra nezabráníš. Očkuje se jen proti encefalitidě, né proti borelióze (a tu klíšťata přenášejí mnohem mnohem častěji, než encefalitidu). Navíc děti mladší 3 let ani očkovat nedoporučují. Jinak to, že by pes něco přenesl na dítě, je asi celkem malá. Dítě by muselo být tím klíštětem vyloženě kousnuto.
Jako že by se hlavička pustila, přelezla za miminem a zakousla se? No to nééé! Nebo snad jo? ![]()
@zuzouš píše:
Jako že by se hlavička pustila, přelezla za miminem a zakousla se? No to nééé! Nebo snad jo?
Promiň, já musím:
![]()
@Mama11 píše:
A proto já nejsem příznivce soužití psa a dítěte…ale to asi nechceš slyšet…já bych se poradila na veterině, stejně by asi bylo lepší aby pejskovi někdo to klíště odborně vyndal…co se týče očkování, zvažuju ho pro dceru, jsou jí tři, ale mladší dítě bych neočkovala, prý případné onemocnění encefalitidou nemá u dětí nebezpečný průběh…
![]()
psi teda nemusim, ale co má společného utrhlá hlava klíštěte v čoklovi a miminem?
Zakladatelko, napadá mi leda, že by pes dostar boreliozu, pak chytil další klíště, to se pustilo a přelezlo na mimino.
@kittysha
Nic se nestane pokud si nechala hlavičku v těle a to ani psovi ani tobě nebo dítěti. jestli neumíš pořádně vyndávat klíšťata tak si kup speciální pinzetu která stojí cca 20 korun a klíště bez problému vyndáš. Nevím co řešíš ![]()
@Mama11
Nějak nevím co tě vede k tomu radit někomu ať jde s klíštětem na veterinu? ![]()
Máme také pejska- vyloženě postelový typ a klíšťat měl hafo ale nikdy žádný problém nebyl. Spíš bych se strachovala o psa než o mimi (v tomhle případě). ![]()
@Lama Lama píše:
![]()
![]()
psi teda nemusim, ale co má společného utrhlá hlava klíštěte v čoklovi a miminem?
Zakladatelko, napadá mi leda, že by pes dostar boreliozu, pak chytil další klíště, to se pustilo a přelezlo na mimino.
To je ale velký sci - fi
úplně si to klíště předtsavuju jak přelejzá z jednoho obědu na druhý ![]()
@donaga
Jo táááák, já to nepochopila
a ještě u toho chce vypadat jako idiot.
@Fima jej, tak to mě mrzí, že tak brzo musíte řešit takové problémy.. to jste byli v trávě nebo jak ho chytnul? a jaké měl příznaky?
@zuzouš tohle nemyslím:-) ale kdyby pes něco náhodou chytnul z toho zbytku co jsem nevyndala, tak jestli by se to mohlo přenést na mimčo..
Já klíšťata nesnáším a mám z nich hrůzu, tak proto takhle plaším. A jak píše @Mama11, jsem si vědoma rizika, že pes a mimčo je co se týče klíšťat dost blbé. Ale holt psa jsme měli mnohem dřív a přece ho teď nevyhodím:-)
Jen chci udělat maximum, aby byli oba v bezpečí. Pokud máte mimčo, má váš pes obojek? Já byla vždy proti spot-onům, ale na doporučení i výrobců jsem do nich šla raději než do obojků když je mimi, ale tohle není na moje nervy. S obojkem klíšťata neměla a co má spot-on, tak už jsem několikrát odstraňovala jak klíště lezlo po srsti, teď už se i zakouslo.. myslím, že zase koupíme raději ten obojek, malá už má rok, tak by měla být odolná.
No trosku uzkostny pristup
, hele nas pes si kazdy den prinese tak 10 klistat, ted je to fakt silena epidemie, nepomaha nic, neboj miminu se nic nestane, jedine ze by na nej prelezlo ze psa. Radim po kazde prochazce poradne prohledat, jestli nema lezouci po srsti a vic neresit ![]()
Vyhledej si v seznamu „Háček na klíšťata 2ks v sáčku“ S tim zadne kliste nepretrhnes. Ze jsme jich vyndali min. rok. Ac mame spot-on, je jich vsude jak na.rano. Na veterinu nechod pokud otok nezmizi do tydne.
Borelioza ani kl. encefalitita neni prenosna ze psa na cloveka
@kittysha
Ten pes z toho nic chytit nemůže stejně jako ty, kdybys utrhla hlavičku a měla jí v noze - normálně to vyhnije. Chytit můžeš pouze od infikovanýho klíštěte. Nevím o jakým riziku tady mluvíš?
To je snad jedno jestli dítě chytí klíště venku samo nebo přeleze ze psa ne, pointa je stejná a pes s tím nemá nic společnýho.