Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Dobrý den,
Maminky prosím, byli jsme na vyšetření EEG a výsledek - šedé zóny při zavření očí když blikalo světlo. Musíme znovu za měsíc na vyšetření a poté asi magnetická rezonance.
Chtěla bych se prosím zeptat jestly jste někdo neměla podobné zkušenosti s děťátky a jak jste dopadli.Moc děkuji všem
My máme v pěstounské péči chlapečka. Maminka v těhotenství pila. Neuroložka občas EEG udělala a prý má pomalejší vlny a odpovídá to postižení. Tak jsem to brala jako sdělení. Že ty výsledky jsou dokonce strašné, jsem pochopila až, když z ničeho nic zkolaboval a odvezla nás záchranka. Dělali EEG a nechtěli nás vůbec z nemocnice ani po týdnu hospitalizace pustit domů. Neuměli to EEG ani vyhodnotit, konzultovali ho dva dny. Když jsem se zeptala ošetřující lékařky, jestli to je tak špatné, vyhrkla na mě, že je to strašné. Ptáš se, jak to dopadlo. No, je postižený, ale vidět to na první pohled není a zatím s pomocí zvládá první třídu. Takže nezoufej a držím palce, ať jste v pořádku.
A když dělali to EEG, bylo dítě v klidu? Protože nám u prvního měření taky vyšli ne úplně dobré výsledky, ale to bylo tím, že syn se vrtěl, pak šel na druhé a už to bylo lepší. Taky byl na magnetické rezonanci v nemocnici, kde rezonance dopadla dobře, jen měl velké problémy po narkóze, dost mi po ní zvracel a sem tam upadal jakoby do mdlob. Takže určite to EEG jeste zopakovat. Držím palce.
Právě že úplně byl hodný, měl v ruce mobil a úplně krásné zvládal když po něm chtěla sestra zavřít oči, dýchat pusou nebo nosem. Měla jsem z toho velkou radost a dobrý pocit, a pak jsem si volala o výsledky a jsem z nich smutná a vůbec nevím co čekat.
Moc děkuji za zkušenost, jak šílené ráda bych byla aby to bylo stejně jako u vás jen poprvé špatné výsledky.
Opatrujte se a děkuji za zkušenost
@Anonymní píše:
My máme v pěstounské péči chlapečka. Maminka v těhotenství pila. Neuroložka občas EEG udělala a prý má pomalejší vlny a odpovídá to postižení. Tak jsem to brala jako sdělení. Že ty výsledky jsou dokonce strašné, jsem pochopila až, když z ničeho nic zkolaboval a odvezla nás záchranka. Dělali EEG a nechtěli nás vůbec z nemocnice ani po týdnu hospitalizace pustit domů. Neuměli to EEG ani vyhodnotit, konzultovali ho dva dny. Když jsem se zeptala ošetřující lékařky, jestli to je tak špatné, vyhrkla na mě, že je to strašné. Ptáš se, jak to dopadlo. No, je postižený, ale vidět to na první pohled není a zatím s pomocí zvládá první třídu. Takže nezoufej a držím palce, ať jste v pořádku.
Děkuji za napsání zkušenosti.
Opatrujte se ![]()
Dobrý den
Mohla bych se prosím zeptat co to šedá zóna je? Syn byl před 14ti dny na eeg, je tam podezření na epilepsii. Jdeme znovu za 3 měsíce a pak půjdeme do nemocnice. Takže chápu jak jste ve stresu. Já nic jiného nedělám jen si čtu různé věci na netu 😞 🫣 a jsem na zhroucení.
@Carolineshka
Bohužel vám neřeknu a proto jsem psala i tady jestly by mi někdo neporadil. Vůbec nevím co to je ta šedá zóna, vám také rikali toto stejné?
Já jsem taky od toho strašně smutná a špatná, my jdeme za měsíc na kontrolni a pan se uvidí stejně jako u vás…
Nene, nám dr přesně vysvětlila co jsme tam měli špatně. A dost jsem listovala během týdne na internetu a šedou zónu jsem neslysela. Tak mě to zajímalo co by to mohlo být. A ve správě mate uvedeno jen tohle? Tak si tam zavolejte ať vám to vysvětlí, mate na to právo 🙏
@Carolineshka právě jsem si tam volala dvakrát aby mi to vysvětlili.
Psala jsme vám sz
@Carolineshka dobrý den, můžu se zeptat jak to s vámi nakonec na rezonanci dopadlo? my řešíme teď něco podobneho
ale dcera se při měření pořád vrtela a vůbec nebyla v klidu. Tak nevím zda to může mít vliv na měření. A čeká nás MR v říjnu a další EEG. Děkuji za odpověď
@Petulr
Dobrý den, nevím jak jste přišla na MRI, jestli jsem to někde psala. Syn byl tedy na MRI 3 krát, ale po narození, daného příspěvku se to netýká. Pak ale byl po druhé na EEG a to vyšlo s výsledkem nejistým, podezření na epilepsii, kdy na další jdeme za týden, pak asi hospitalizace, video eeg abychom na 100% tu epi vyloučili.
Jinak pokud se při vyšetření vrtěla, je dobré jí zabavit, jídlo, hračky a to poslední co nemám taky ráda pohádky ale aspoň se to v klidu naměří. Proč jdete na MRI, měla dcera zachvat?
Aha, to byl ten první příspěvek s tou MR, jak paní píše. Tak to jsem špatně reagovala…no nicméně dcera má opožděný PMV, nemá diagnozu žádnou, na nic se zatím nepřišlo. Ale bohužel jsme měli takovou příhodu, po které se lékaři shodli, že to nebyl epi záchvat. No, ale já jsem pro klid duše chtěla nechat udělat eeg a tam právě vyšel ten graf, že by se neurolog příkladem, že to je nález jako při epilepsii. Chtěl hned nasadit léky, já jsem se teda ptala, jestli je to nutné neboť záchvat podle všeho neměla, tak řekl, že je zatím brát nemusí, ale právě nás objednají na MR a další EEG
@Petulr píše:
Aha, to byl ten první příspěvek s tou MR, jak paní píše. Tak to jsem špatně reagovala…no nicméně dcera má opožděný PMV, nemá diagnozu žádnou, na nic se zatím nepřišlo. Ale bohužel jsme měli takovou příhodu, po které se lékaři shodli, že to nebyl epi záchvat. No, ale já jsem pro klid duše chtěla nechat udělat eeg a tam právě vyšel ten graf, že by se neurolog příkladem, že to je nález jako při epilepsii. Chtěl hned nasadit léky, já jsem se teda ptala, jestli je to nutné neboť záchvat podle všeho neměla, tak řekl, že je zatím brát nemusí, ale právě nás objednají na MR a další EEG
A jakou měla příhodu?
Po obedovem spaní jsem ji dala ke svačině vločkami zahustenou zeleninovou polévku…snědla celou misku, já jsem.ji dala hodně, jenže ona pořád vykrikovala mnam a jedla. No potom asi tak za 5 minut vypadala jako když usne, ale byla bílá jak stěna. Ka jsem se v tu chvíli lekla, jestli nemá alergickou reakci tak jsem ji ještě blbec položila na záda a nakapala fenistil… no a to zacla znovu odpadat. Měla fialové rtiky. Mezitím chlap volal RZ a já s ní běžela ven a tam se rozkuckala a vyzvracela no a jak postupně ztrácela, tak přišla k sobě. Sice nás odvezli, ale vše v pořádku. Jedna noc na pozorování. No říkali, že to bylo podráždění nervus vagus. Jenže já chtěla mít jistotu a dneska volal dr. Že tam měl ten záznam, který bývá při epilepsii. Tohle se ale stalo asi 1,5 měsíce zpet
@Petulr píše:
Po obedovem spaní jsem ji dala ke svačině vločkami zahustenou zeleninovou polévku…snědla celou misku, já jsem.ji dala hodně, jenže ona pořád vykrikovala mnam a jedla. No potom asi tak za 5 minut vypadala jako když usne, ale byla bílá jak stěna. Ka jsem se v tu chvíli lekla, jestli nemá alergickou reakci tak jsem ji ještě blbec položila na záda a nakapala fenistil… no a to zacla znovu odpadat. Měla fialové rtiky. Mezitím chlap volal RZ a já s ní běžela ven a tam se rozkuckala a vyzvracela no a jak postupně ztrácela, tak přišla k sobě. Sice nás odvezli, ale vše v pořádku. Jedna noc na pozorování. No říkali, že to bylo podráždění nervus vagus. Jenže já chtěla mít jistotu a dneska volal dr. Že tam měl ten záznam, který bývá při epilepsii. Tohle se ale stalo asi 1,5 měsíce zpet
Aha, ptám se proto že moje dcerka před rokem a půl z menšího pláče upadla do bezvědomí, byla celá modrá, taky jsme volali rychlou, jedna noc na JIP, pak ji pustili že to byl afektivní záchvat, já jsem si myslela svoje, protože se mi to nezdálo. Pak po asi měsíci a půl začala ztrácet rovnováhu, vždycky přibližně po 3 týdnech, pak se přidalo zahledění, narážela do zdi, potom přišel záchvat menší, typický epileptický, to už nás neurolog poslal na MR, a než k ní došlo tak ji chytil takový záchvat že jsem už volala rychlou, a pak to šlo rychle. Pořád ji nechtěli dát žádný lék, že musí vidět záchvat jak probíhá. Tak jim to předvedla v celé parádě měla jich několik v nemocnici.Ale zvláštní je že ani opakované EEG nic neukázalo, MR také nic.Bere lék, který ji záchvaty tlumí má je sem tam v lehké formě. Vždycky po takové události byla dcera taky bílá jak zeď a okamžitě usínala. Léky neodmítej, pokud bude důvod, trvalo vlastně skoro třičtvrtě roku než se všechno projevilo. Nosime u sebe pořád Diazepam, jako první pomoc, jinak bere pravidelně lék a bude ho prý brát až do 5 let min. A to je jí 2,5.
Dobrý den,
Maminky prosím, byli jsme na vyšetření EEG a výsledek - šedé zóny při zavření očí když blikalo světlo. Musíme znovu za měsíc na vyšetření a poté asi magnetická rezonance.
Chtěla bych se prosím zeptat jestly jste někdo neměla podobné zkušenosti s děťátky a jak jste dopadli.
Moc děkuji všem