Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahooj, děvčata já už se z ty naši berušky asi zblázním. Dcerka teď ji bude 8 měsíců, noci jsou katastrofa.. ve 4 měsících mi spala krásné celou noc i 12 hodin tahem, pak jsme měli covid, malá měla rýmu a od ty doby se to tahne, noci jsou šílený pořad sebou hází, chce 2× za noc jist.. nejlepší spanek má od půl 8 do půl 12 cca pak už hrozny, přitom se naji třeba o půl 4 a pak mi vYdrzi klidně do 9, takže si nemyslím ze je to tak akutní hlad, jenže když fakt začne řvat tak ji utisi jediné mléko, čaj v noci nechce.. pořad sebou hází, kňoura, ale ma u toho zavřené očka, kolikrát je ani neotrevře..už začínám být zoufalá, unavená je to hrůza 😞
Teď přemýšlím, ze bych zkusila nějaké mléko na noc, kaši mi moc nechce, jednou si ji dala a stejně to nepomohlo, jen je zajimave ze 14 dni zpátky mi záhadně spala tahem od pul8 večera do 6:15 tahem jen se najedla a spala do třičtvrtě na 9, další noc od půl 8 do 3 a pak taky spala.. tak mi to přijde divny, že to ji jídlo nechybělo a najednou.. mate někdo zkušenosti? Nebo nějaká rada, co pomohlo? Koukala jsem, ze jsou inruzny čaje, ale nevím.. Děkuji 🙂
@Natali1996 nezlob se, ale ja se smeju. Co chceš? Mit miminko, které bude už navždy spát celou noc?? Z ceho si unavena, když v noci chce 2× jist? Je to holt miminko, všechno se zmeni ještě tisickrat a sorry, neřekne ti den dopředu, že se neco změní, aby ses tomu nedivila. Kojis nebo um? Pokud um, tak se můžete střídat s manželem/partnerem. Ja mam dvojcata, nikdy mi nespali celou noc, mezi 3-6mesicem mi vstavali jednou na kojeni, pak to zacalo. Každý chtěl tak 3×, uz jsem je nevzbudila tak, abych nakojila obe tandemove, takže normálka 6× jsem v noci vstavala a přes den spali jen za jezdiciho kocarku. Ted maji 3 roky a nikdy celou noc nedospi ve sve postylce, takže minimálně 2× za noc k nim vstavam a to jsou triletaci. A vstavaji už přes rok úplně normálně mezi 5 a 6h. Nehlede na to, že jsou dva. Nechci si tu honit ego, ale nevíš, co je pořádná vstavacka přes noc.
@suzka1 píše:
@Natali1996 nezlob se, ale ja se smeju. Co chceš? Mit miminko, které bude už navždy spát celou noc?? Z ceho si unavena, když v noci chce 2× jist? Je to holt miminko, všechno se zmeni ještě tisickrat a sorry, neřekne ti den dopředu, že se neco změní, aby ses tomu nedivila. Kojis nebo um? Pokud um, tak se můžete střídat s manželem/partnerem. Ja mam dvojcata, nikdy mi nespali celou noc, mezi 3-6mesicem mi vstavali jednou na kojeni, pak to zacalo. Každý chtěl tak 3×, uz jsem je nevzbudila tak, abych nakojila obe tandemove, takže normálka 6× jsem v noci vstavala a přes den spali jen za jezdiciho kocarku. Ted maji 3 roky a nikdy celou noc nedospi ve sve postylce, takže minimálně 2× za noc k nim vstavam a to jsou triletaci. A vstavaji už přes rok úplně normálně mezi 5 a 6h. Nehlede na to, že jsou dva. Nechci si tu honit ego, ale nevíš, co je pořádná vstavacka přes noc.
Než tady začneš s ironii, tak se nauč číst! Kdyby to bylo jen o jídle, tak asi nepíšu, že v noci poradně nespí ne. Píšu, že sebou pořad hází, knoura.. tak až příště budeš umět číst, tak sw teprve pouštěj do takových komentářů.
Prijde mi to uplne normalni.. muj skoro rocni prcek nespal nikdy celou noc, budi se na kojeni ruzne, nekdy 3×, jindy 5×, kdyz ho neco trapi, tak i co necelou hodinu.. obcas takyknoura nebo se vrti se zavrenyma ocima..Chodim spat vcas, abych unavena nebyla. Nevim, neprijde mi to nijak silene, co popisujes, normalni mimco 😊stejne se to jeste stokrat zmeni
@Natali1996 píše:
Než tady začneš s ironii, tak se nauč číst! Kdyby to bylo jen o jídle, tak asi nepíšu, že v noci poradně nespí ne. Píšu, že sebou pořad hází, knoura.. tak až příště budeš umět číst, tak sw teprve pouštěj do takových komentářů.
A jak si můžeš být jistá, že určitě nemá hlad?
Já nevím, školy nemám, ale pokud ji neutiší nic jiného, tak to mimo jiné asi hlad bude. ![]()
A tak nechápu, proč máš problém jí 2× za noc to UM dát, když ho očividně potřebuje.
@Paní.Norrisová píše:
A jak si můžeš být jistá, že určitě nemá hlad?
Já nevím, školy nemám, ale pokud ji neutiší nic jiného, tak to mimo jiné asi hlad bude.
A tak nechápu, proč máš problém jí 2× za noc to UM dát, když ho očividně potřebuje.
Není to o tom, ze bych měla problém ji ho dat, ale přijde mi zvláštní, ze je schopna vydržet i 5 hodin, ale v noci proste 3 hodiny..
V 8 měsících jsem taky běžně ještě 2× za noc UM krmila.
Ber to tak: dcerka si tě rozmazlila tím celonočním spaním. A teď se ti blbě zvyká na horší režim. Kdybys původně vstávala 6× za noc, tak bys teď za dvě krmení byla přešťastná. Je to normální mimino.
Teď u druhého kojím. Má 9 měsíců a někdy vstávám 3×, někdy i 4× za noc. Párkrát jsem zkusila jí narvat k prasknutí už večer. Snědla 160ml kaše a vypila 100ml umělého mlíka (doufala jsem, že ji víc zasytí). Po 4 hodinách spánku se vzbudila a pak vstávačka co dvě hodinky na krmení. A k tomu ji ještě z toho bolelo břicho.
Takže se prostě smiř, že se dítěti změnil spánek.
Kňourat může z milionu důvodů, můžou jí tlačit zuby, může jí bolet břicho, může mít divoké sny a nebo má prostě a jenom hlad.
A když jí to mléko dáš, tak se přestane kroutit a fňukat? Nebo to dělá celou noc bez ohledu na mléko?
@Natali1996 píše:
Není to o tom, ze bych měla problém ji ho dat, ale přijde mi zvláštní, ze je schopna vydržet i 5 hodin, ale v noci proste 3 hodiny..
Jenže za tím může být úplně cokoli - zpracovávání vjemů, je víc aktivní, víc se vyčerpává, má větší hlad, potřebuje kontakt, můžou ji zlobit zuby,…
Přijmi to jako fakt a nehledej, co za tím je, pokud chce napít UM. Stejně se to nedozvíš, ona ti to těžko řekne a všechno okolo jsou jen domněnky.
Všude v diskuzích je, že se dětem noční spánek neustále mění a vyvíjí a s tím může souviset i ta potřeba hladu.
@Vesmírná drůbež píše:
A když jí to mléko dáš, tak se přestane kroutit a fňukat? Nebo to dělá celou noc bez ohledu na mléko?
Praveze ne, kolikrát nepomůže ani to