Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky potřebovala bych poradit…22.6 jsem měla screening v 1.trimestru. výsledky negativní riziko 1:998 a v vzhledem k věku 1:360.dnes mi volala doktorka že mi dobře nevyšel nejspíš krev takže se mam znovu objednat na Veveří v Brně na nové odběry krve. mám strach jak to dopadne. máte některá podobnou zkušenost? A kolik stojí znovu krevní testy? Všem děkuji za jakoukoliv radu
Ahoj, taky jsem byla na Veveri, vysledek byl 1:1200, podle veku uz si nepamatuju, ale v dobe porodu mi bylo 30, mala mela vetsi zahlavi 2mm a pak neco vyslo hur v krvi, poslali me na Tripple test, kterej se driv delal uplne normalne, ted uz se nedela, jen kdyz prave vyjde neco trosku hur, odber krve byl v 16tt, vysledky za tyden, odbery delala moje dr., ale delaj se i v Prenatalu, nestalo to nic. Mala je zdrava.
@martinka820 Já moc nechápu dotaz. Ve screeningu se kombinují výsledky z UTZ a krve, takže nevím, co je to za výsledek, který jsi měla před výsledky té krve? To je jen z UTZ. Jinak riziko 1:980 je v pohodě, to riziko vzhledem k věku mají všechny ženy v tvé věkové skupině stejné, to nijak nevypovídá o tvém výsledku (leda to, že máš výsledek lepší, než odpovídá tvé věkové skupině). Hranice pozitivního výsledku je 1:500 na některých pracovištích 1:300, pokud je to výsledek horší, posílá se na další testy. Někdy se posílá na další testy tehdy, když je nějaké hodnota hodně ustřelená (to bude tvůj případ). Většinou to nic neznamená, jen se potřebují ujistit. Další testy, které jsou indikovány výsledkem screeningu, se nehradí (hradí pojišťovna).
Jinak, je to jen screening. Měla jsem riziko 1:4 na Downa a podobně špatné na další chromozomální vady. Absolovovala jsem spoustu dalších testů, včetně odběru CVS a žádná vážná vada se neprokázala ( krom toho, že máme drobnou vadu srdce, která se ale pouze sleduje, nebude nutná operace).
@martinka820 moc to neřeš. Ono jim tam někde něco ujede, nebo to neodpovídá riziku k věku (to jsem měla já a ty to máš podle popisu taky) a už tě honěj všude možně.
Nakonec se našlo něco mě (leiden, mthfr mutace). Nechala jsem si udělat ale jen to, co nabízeli z krve. Plodovku jsem odmítla.
A všechno ok.
Moc vám děkuji snad bude vše v pořádku. Zítra se musím objednat a uvidíme. No mě právě moje dr. řekla že si to budu muset znovu uhradit ty testy na krev na Veveří. A na tripl jdu až 11.7
@martinka820 Ahoj, já měla riziko dle věku 1:290. Výsledek kombinovaného (s utz) si už nepamatuji přesně - myslím, že byl 1:1200. Na tom utz bylo vše ok, nosní kůstka, nuchálka, průtok krve…Šla jsem pak na tripple test a ten jen potvrdil, že je vše ok. Riziko se zmenšilo a další utz to vše jen potvrdilo. Na plodovku bych nešla, i genetička mi říkala, že výsledky mám vzhledem k věku krásné - je mi 37.
@martinka820 Jinak jiné krevní testy než tripple jsem nepodstupovala…Přeji ti a věřím, že je vše ok! ![]()
@Simona05 píše:
@martinka820 Jinak jiné krevní testy než tripple jsem nepodstupovala…Přeji ti a věřím, že je vše ok!
Děkuji budu doufat ![]()
@Tarinka píše:
Ahoj, taky jsem byla na Veveri, vysledek byl 1:1200, podle veku uz si nepamatuju, ale v dobe porodu mi bylo 30, mala mela vetsi zahlavi 2mm a pak neco vyslo hur v krvi, poslali me na Tripple test, kterej se driv delal uplne normalne, ted uz se nedela, jen kdyz prave vyjde neco trosku hur, odber krve byl v 16tt, vysledky za tyden, odbery delala moje dr., ale delaj se i v Prenatalu, nestalo to nic. Mala je zdrava.
Jen bych tě chtěla opravit, protože tripple test se dělá (bohužel) standardně na většině pracovištích gynekologů. Pokud jej lékař uznává, tak ho pacientce doporučí a ta má právo jej odmítnout. O falešné pozitivitě testu už toho bylo napsáno mnoho, tak se nebudu opakovat. Já na testu normálně byla i když jsem měla screening ukázkový…je to prostě takové potuplování NT screeningu testem v 16tt (takže hodně přesný test se potvrzuje nepřesným…).
@Sinquinita píše:
Jen bych tě chtěla opravit, protože tripple test se dělá (bohužel) standardně na většině pracovištích gynekologů. Pokud jej lékař uznává, tak ho pacientce doporučí a ta má právo jej odmítnout. O falešné pozitivitě testu už toho bylo napsáno mnoho, tak se nebudu opakovat. Já na testu normálně byla i když jsem měla screening ukázkový…je to prostě takové potuplování NT screeningu testem v 16tt (takže hodně přesný test se potvrzuje nepřesným…).
Tohle ale taky není tak úplně pravda. Tripple test je méně přesný pro detekci chromozomálních vad než NT screening, ale zase stanoví rizika rozštěpových vad, které NT scr. vůbec nesleduje. Takže jde spíše o doplněk NT scr. Některá pracoviště jej vyžadují, protože rozštěpové vady se sice zjišťují na UTZ, nicméně tripple test předem upozorní na zvýšené riziko. Na genetice, kde jsem byla já, ho naopak považují za zbytečný s tím, že zkušený sonografista rozštěp odhalí i bez něj. Ale „moje“ genetika spolupracuje fakt s těmi nejlepšími pracovišti v ČR, co se týče screeningu vývojových vad, takže jim celkem věřím, že triply nepotřebují. Tj. názory se liší, ale není pravda, že je to jen méně přesný NT screening, oba mají svoje výhody a nevýhody.
@verusak.berusak Ano ano, omlouvám se na rozštěpy jsem v tomto případě zapomněla. Ale názor, že potvrzovat Downa, který je na NT nulový, triplem, kterým je často falešně pozitivní není z mojí hlavy, ale z hlavy lékařů, když jsem četla nějaký lékařský výzkum na toto téma. S rozštěpy samozřejmě souhlasím, to jsem si neuvědomila..
Tak jsem se dočetla že je to test clarigo, ale ta cena je šílená
mám na něj jít nebo počkat na tripl test
?
@martinka820: Hele objednej se na tu genetiku, nech si tam povykládat, co a jak. A uvidíš. Třeba ho oni vyžadovat nebudou. U mě to bylo tak, že jsem si nechala udělat z krve, co šlo (zdarma). Pak nabízel tu plodovku, nebo právě nějaký test z krve (nevím, nezjišťovala jsem), který to samé zjistí taky, ale právě se musí platit.
Dobry den mohu se zeptat vyšlo mi na screeningu rizikova hodnota na m.down z výsledku prvniho trimesteu 1/580 nikdo mi poradne nevysvetlil o co jde? A posilaji me na plodovou vodu a ja nevim ci jit nebo ne ![]()
@Anonymní píše:
Dobry den mohu se zeptat vyšlo mi na screeningu rizikova hodnota na m.down z výsledku prvniho trimesteu 1/580 nikdo mi poradne nevysvetlil o co jde? A posilaji me na plodovou vodu a ja nevim ci jit nebo ne
Dobry den a vysla spatne jen krev nebo i ultrazvuk? Ja mela z krve riziko 1:220 na Downa, ultrazvuk v poradku…ale na plodovku jsem radeji sla a mame zdraveho klucika