Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Je to úplně normální. Pořiď si nosítko nebo šátek a můžeš chodit na WC i kamkoliv jinam ![]()
Je to naprosto v pořádku potřebuje te ❤️ urcite bych doporučila nosítko to pomůže hodně ale upřímně je to občas na Chocholouška takže kdyz se budeš cítit vyčerpaná neboj se si říct o pomoc 🙏
Mela u prvních 2. Pořídila
Jsem šátek. A ta druha potrebovala spát na bříšku (aspoň usnout). Tak jsem ji pod dohledem vzdy chvili nechala ona se tak dobre vyprdikovala. A na tu platilo take zavinutí - to pak spinkala hned. Pamatuju ze ji bylo vic než pul roku a mamka mi síla jednoduchou dečku na zavinování velkého mimina.
Neco vyzkoušej a uvidis.
První sve deti jsem nedavala moc odkrknout, usínaly u kojení.
Třetí naopak - kojili jsme jen v sede, pak odkrknout a do postýlky. Každý dítě je jiný ![]()
Příspěvek upraven 24.04.26 v 16:26
Má takovou potřebu. Naplň mu ji. ![]()
Je to normální kontaktní dítě, které potřebuje mámu.
![]()
A každé dítě je nějaké.
A neboj nezblázníš se. My takhle spali rok. Další 2 jsem nesměla v době spánku odejít ani na 3 minuty (tedy na to WC).
Píšu příspěvek čili žiju ![]()
Naše dítě tedy nerespektovalo jinou osobu na spánek, takže říct si o pomoc by bylo naprosto zbytečné. Zlom nastal ve 4 letech.
Věř mi, že i pro tebe je mnohem jednodušší vyjít miminku vstříct, než se to snažit nějakým způsobem na sílu měnit, i když teď se ti možná zdá, že horší už to být nemůže
Všechny tři moje děti usínaly u kojení, žádné jsem nedávala odříhnout. Dcera poměrně dlouho chtěla spát přímo na mně, takže vím, jak k zešílení to může být, sedmitýdenní drobek je ještě fajn, sedmiměsíční už taková pecka není, no
Ale oni se mění fakt každým týdnem, za měsíc může být všechno jinak. Miminko je teď tvůj hlavní úkol, vše ostatní může počkat nebo se o to postará někdo jiný, případně nosítko nebo šátek může pomoct.
Je to vyvojove v pořádku, vzdyt člověk je jediný druh, který se snaží dítě dostat do postýlky. Zpozornet bys měla, až dítě bude v pubertě a bude spát furt na tobe
To je nadsázka, samozřejmě. Nech ho spát, jak mu vyhovuje, časem se to zlomí. Já jsem treba u druhyho odrihavat nedavala, zbytecne ji to probudilo.
Nositko je fajn přes den, i na ten záchod můžeš (ale to můžeš i bez ditete, za ty 2 minuty neklidu se mu nic nestane).
Starší ma skoro 5, porad spí se mnou, mladší ma kousek přes rok a spí na rukách. No co, jednou budou spát sami a me se po tom ještě bude styskat.
Moje zkušenost je, že pokoušet se dělat cokoli s miminím spaním je cesta do pekel. Dělej, co dítě chce. Pokusila bych se to měnit jedině v případě, že mimino spí způsobem, který mi působí akutní tělesné zhroucení (třeba si představuje, že s ním budu celou noc chodit). Přijde mi legrační, když chce někdo „učit spát“ mimino, protože „potřebuje uklidit a uvařit“, případně se chce večer nerušeně koukat s manželem na televizi. Že spí na tobě je krásný, super, pokračujte v tom!
Obě děti měly tak cca do 3 měsíců tuto potřebu. S první jsem prostě ležela v posteli, na gauči a odpočívala. S druhým to už takto nešlo, takže ten první měsíce prospal v nosítku. Cca od 3 měsíců jsem ho dávala do postýlky a ležela vedle něj než usnul, hladila. Dcera ta pak taky kolem 3 měsíců už tu blízkost na celý spánek tolik nepotřebovala, když bylo vše v pohodě.
Je to ale krásné období
Bobík malý. Dopřej mu to. Bude to trvat už jen měsíc dva.
Co je důležité, aby vám to dopřál zbytek rodiny. Aby se chlap po návratu z práce nechoval jak de…, a uraženě nevyžadoval servis. (Protože narozením dítěte je jeho zaměstnání přece 2× tak náročné než bylo před dítětem a on doma nemůže ani vyluxovat
.)
@Platanka vis co je zajimave? Ja se 3.ditetem byla nemocna a bolavá (ledvinové kmeny, třetí sekce). To dítě bylo spokojené, kdyz jsem u nej seděla, zpívala a ruku mu držela na hrudníku nebo holčičce.. Fyzické výkony jako celou noc nosit bych proste nezvládla. Asi to poznala. A přesto je holka dnes mazlivá.
Jednu z dcer jsem musela nosit v šátku, jinak spala tak 10 minut a rvala a rvala. V noci jedině u me. Naučila jsem si polohu, pri ktere se mi dobre leželo a byla jsem „zasekla“, abych ji nezalehla. Jedno prso, spánek, druhé,… V noci hsem nedávala odrihnout.
Zvaž pořízení šátku a uděláš vše. Ono je to hezke mazlit se, ležet. Ale ja mela k ni jeste jedno, starší, dite.
Separace novorozence od matky je vymysl poslednich par generaci…jo, nektera mimina jsou tak spokojena, ale hodne se jich chova tak, jak je evolucne prirozene - teda v prvnich tydnech/mesicich/letech vyzaduji stabilni pritomnost matky, nebo jine pecujici osoby. Je to naprosto normalni
Jo no je to narocne…kdysi mivaly matky kolem sebe kmen pomahajicich, dnes jsou samy, v lepsim pripade s aspon trochu schopnym partnerem. Satek/nositko byva vyborny pomocnik, me dite obcas jeste zvladla zaujmout hudba a treba prezilo vycisteni zubu i bez kontaktu. Postupne to bude ubyvat…i kdyz moji se nastesti tuli i v mladsim skolnim veku ![]()
Jo a nekdy pomahalo misto toho, abych cekala, nez dite usne a mohla jsem neco delat, vzit proste dite sebou v bdelem stavu…s druhym pak kolikrat nebylo na vyber. Treba do te koupelny, dala jsem do takove ty houpaci zidlicky a mimino cumelo, jak tece voda a ja zjistila, ze se muzu i vysprchovat…a tak
Ahoj holky, potrebuji poradit. Mam 7 tydenni miminko, ktere je plne kojene a resime to, ze spi jen na me hrudi. Vyjimecne vedle me. Take usne u prsu, ale to ho zvedam na odrihnuti.
Dost nas trapi prdiky a vzdy ho ze spanku vzbudi, pokud spi jinde. Nekdy se samozrejme vzbudil i sam od sebe, jelikoz me zacal hledat.
Kazdopadne posledni 3 tydny spi jen na me hrudi a pokud se zadari, tak vedle me.
Nevim, jestli je to normalni a mam strach, ze se z toho za par mesicu zblaznim. Momentalne mi to nevadi, je to krasny zpusob bondingu, ale nekdy se citim vycerpane, jelikoz si nejsem schopna zajit ani na wc.. natoz si uvarit a nebo umyt zuby..
Ze zacatku spal v postylce neustale, ale vsimla jsem si, ze se neciti dobre, zacina plakat, panikarit a tak jsem s nim zacala spinkat. Prislo mi to u nej hrozne neprirozene a citila jsem, ze se trapi.
Mela jste to nektera z vas podobne? Je to vyvojove v poradku? Kdy bych mela uz zpozornet?