Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminy, v kolik hodin po obědě a večer chodí(chodili) vaše dětičky spát? Dnes mi tchýně vrazila do očí že mít pevný režim a dávat děti spát po obědě na hodinku a půl a večer o půl osmé zalézt do postýlky a přečíst pohádku a chrupkat do rána, že prý si moc neužijou
ale po obědě spí jen od 12.00 h. do 13.30 h..
takto nastavený režim mají celý rok
Tadeáškovi jsou 2 roky a odmalinka takto spinká a Jáchymkovi půl roku a ten usne i dřív než 19.30 hodin. Vrtalo mi to hlavou a tak se ptám vás jaký na to máte názor, je to opravdu brzy??? ![]()
@sedanka
Oooooch ty tchýně…
Příště jedním uchem vyslechnout, druhým uchem vypustit z hlavy a pokračovat dál v nastaveném režimu. ![]()
Myslím, že váš spánkový režim ti bude leckdo závidět
Až bude mít tchýně děti na hlídání, ať jí klidně skáčou po hlavě ještě o půlnoci… ve dvou letech mi dcera přes den spala 2,5-3 hodiny a v noci 20-7, teď si to sama začala zkracovat
Tak když jsou na tento režim děti zvyklé, proč jim to měnit jen že si je tchýně neužije, měla by tohle pochopit, její „rady“ mi přijdou sobecké, ona je chce vidět tak jim musíš něco měnit to ona by se měla přizpůsobit
Myslím si že dětem to takhle vyhovuje, nemám představu co by si asi tak mohlo užívat rozespalé nevrlé dítě… Mají ukázkový režim, tak přeji at vydrží co nejdéle
Moje dítě nikdy žádný režim nemělo. Jsou jí dva, včera šla spát až v půl čtvrté. Dneska usnula před jednou. Spí tak necelou hodinu, někdy dvě. Spát chodí mezi osmou a devátou, v létě klidně až skoro v jedenáct. Vstává taky velmi různě.
My dáváme spát před sedmou, v půl sedmé koupání a mazání a tak a pak hned do postýlky a sama usíná.
No, a odpoledne od dvanácti přibližně do dvou. Já sem na sebe docela pyšná, že nám to takhle funguje, docela kolem sebe slyším, jak mají se spaním problémy a tak… ![]()
@renda81 píše:
Tak když jsou na tento režim děti zvyklé, proč jim to měnit jen že si je tchýně neužije, měla by tohle pochopit, její „rady“ mi přijdou sobecké, ona je chce vidět tak jim musíš něco měnit to ona by se měla přizpůsobit
Myslím, že ona je nechce vidět, jen má pocit že je na ně zakladatelka přísná…
Tak staršímu je 5 a půl - po obědě už nespí (chodí do školky) a večer se jde v 7 koupat a než se vyráchá, vyčistí zuby, přečte se pohádka…max do 8 musí být v pelechu, ráno vstává v 6, aby stihl s taťkou školku. Mladšímu je 8 měsíců - spí dopo po svačině a pak po obědě, pokaždé 1 - 1 a půl hod, večer jde tak o půl hodiny dřív než starší, aby stihl zabrat a starší ho pak nerušil - spí v jednom pokoji. Za mě to máš krásně naučené a i pro děti tak akorát!!! Na tchýni se vyprdni!
@sedanka já jsem režimová, režim mají děti už od porodnice, samozřejmě že se upravuje dle jejich potřeb. Dvouleté dítě mi spalo teda blbě, 2× denně po 2 hodinách, pak se to odbouralo a spalo jednou a to tak tři hodinky, o půl 8 nejdéle byl už zase v posteli. Nedovedu si představit mít nerežimové dítě, večer už chci mít klid, mám zavřenou i kuchyň pro staršáky a funguje jen samoobsluha ![]()
Nenech se rozhodit a dělej si to tak, jak to vyhovuje tobě.
Do maximálně 8 večer bude chodit prcek minimálně do 8 let, pak mu možná povolím o půl hoďky déle, nedělám ani rozdíl mezi víkendem a školním týdnem, i na štědrý den jsme vždy večeřeli mezi 16-17 hodinou aby děti zapadli do těch 8. Jo jsem saň ![]()
@Lendi86 píše:
My dáváme spát před sedmou, v půl sedmé koupání a mazání a tak a pak hned do postýlky a sama usíná.No, a odpoledne od dvanácti přibližně do dvou. Já sem na sebe docela pyšná, že nám to takhle funguje, docela kolem sebe slyším, jak mají se spaním problémy a tak…
Tříměsíční mimčo mi spí přes den tak hodinku cca třikrát (v 10 hodin, pak v kočárku ve 12 hodin a pak ještě usne v 15 hodin), večer chodím koupat vždy 18.30 a usíná nejpozději ve 20 hodin. Takto to máme už od jednoho měsíce. Vstává ve 4.30 na krmení a pak spí ještě do 8 hodin, někdy už ale v noci nekojím a to spí tak do 7.
Režim je důležitý ne jen pro dítě, ale i pro rodiče. Máš to dobře zařízené. Docela mě udivuje, že to tchýně vidí jinak. Od její generace bych čekala opak.
Mám děti 5,3 a 1 rok. Ráno vstávají kolem šesté, spíš dřív. Nejmladší spí dopoledne a odpoledne tak hodinu a půl. Prostřední už spát přes den nechodí (neusnula by večer) a nejstarší spí po obědě akorát ve školce kde mají náročnější program. Večer pak jdou všichni tři v sedm, kdy jim čteme pohádku. Od osmi hodin bývá klid a máme trochu volna i my dospělí. Upřímně, kdyby mi děti chodily spát v deset nebo později, už by mě odvezli. Potřebuju za celý den trochu klidu i pro sebe.
@sedanka : To máš dobrou tchýni
. Se jí zeptej, jak by si tedy přála režim nastavit, aby si něco stihli užít, celkem by mne to zajímalo
.
@sedanka řekla bych, že máte naprosto skvělý režim a leckdo by Ti ho mohl závidět - jako třeba já
(mám nespavce) Nechápu, co na tom Tvé tchýni nesedí
Ale každá babča si něco najde, u nás je to naopak, naše zase nechápe, jaktože malej není už v 20h v posteli.