Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Žádný dluznik si nebere spotrebitelske úvěry nebo zařízení na splátky s tím,ze je nebude splácet. Na jednu stranu nedokaze odhadnout svoji financni situaci a pokud má nižší prijmy a prijdou nenadale výdaje,na splatku prostě nemá. Na druhou stranu nabídky znějí lákavě. Je logické,ze kdo si to může koupit,nebude si brát splatku. Potencionální věřitelé musí videt hrozbu snadné insolvence,s tím,ze zpět dostanou jen pakatel. Aby se neobohacovali tím,ze půjčují a dávají splatky nizkoprijmovym a stredneprijmovym skupinám,s doprovodnymi zvasty,jak je to výhodné.
Jako povinny predmet na ss bych zavedla financni gramotnost,bez rozdílu,pro vsechny obory.
No tak zase dneska můžeš být solventní klient a zítra bez práce a příjmu, jak to má jako ten věřitel vědět dopředu? A to by ses divila, kolik lidí si bere úvěry a nesmysly už s tím, že to splácet nebude, do práce nechodí a není mu co vzít. Každý si má koupit jen to, na co má. Já neuznávám žádné půjčky kromě hypotéky na bydlení. S povinným předmětem o finanční gramotnosti bych souhlasila už na základní škole.
@Monchichik píše:
No tak zase dneska můžeš být solventní klient a zítra bez práce a příjmu, jak to má jako ten věřitel vědět dopředu? A to by ses divila, kolik lidí si bere úvěry a nesmysly už s tím, že to splácet nebude, do práce nechodí a není mu co vzít. Každý si má koupit jen to, na co má. Já neuznávám žádné půjčky kromě hypotéky na bydlení. S povinným předmětem o finanční gramotnosti bych souhlasila už na základní škole.
S tím souhlasím,ale kdo má slusny příjem,většinou má finanční rezervu,nejen na beznem účtu,ale i na spoření. Dale urazovou pojistku,dnes uz jsou takové,kde vyplácí penize průběžně od zacatku léčení,ne az po ukončení. Zrovna vcera jsem jednu takovou zalozila dospivajicimu synovi,aktivnímu sportovci.
Lidé,kteří se dostanou do dluhů,jsou vetsinou dlouhodobě nizkoprijmovi v kombinaci s malou finanční gramotnosti.
Fakt se nezastavam dlužníků,ale pro ty potencionální vetitele musí být taky určité hranice.
Hodne prodejců treba elektroniky na splatky tlačí na tu nižší střední třídu,kde jsou treba oba pracující rodice,ale platy maximálně průměrné a deti ve veku,kdy je nejvíc výdajů okolo nich.Poridit si to hotove je pro ne drahe a nabidky lakave. To je potom raz dva,se dostat do duhové pasti.
Ano, tomu rozumím, musí i věřitel přemýšlet nad tím, komu půjčit a ne dávat půjčky bez rozmyslu, někde už jasně dopředu vidíš, že prostě splácet nebudou. A dostat se do problémů protože třeba neplatím pokuty, neplatím si zdravotní a vyhýbám se dopisům, to je každého věc, to by pak prostě zaplatil a hotovo. Dneska navíc mají lidi pocit, že musí mít všichni v ruce iphone, plazmovou televizi přes celou zeď, auto a já nevím co ještě. A když na to nemám, vezmu si to na úvěr.
@Anonymní píše:
Hodne prodejců treba elektroniky na splatky tlačí na tu nižší střední třídu,kde jsou treba oba pracující rodice,ale platy maximálně průměrné a deti ve veku,kdy je nejvíc výdajů okolo nich.Poridit si to hotove je pro ne drahe a nabidky lakave. To je potom raz dva,se dostat do duhové pasti.
Tak tlačit na mě může kdo chce, vím na co mám a hotovo. Lákavých je věcí, holt si nemůžou koupit všichni všechno co vidí.
@Monchichik píše:
Ano, tomu rozumím, musí i věřitel přemýšlet nad tím, komu půjčit a ne dávat půjčky bez rozmyslu, někde už jasně dopředu vidíš, že prostě splácet nebudou. A dostat se do problémů protože třeba neplatím pokuty, neplatím si zdravotní a vyhýbám se dopisům, to je každého věc, to by pak prostě zaplatil a hotovo. Dneska navíc mají lidi pocit, že musí mít všichni v ruce iphone, plazmovou televizi přes celou zeď, auto a já nevím co ještě. A když na to nemám, vezmu si to na úvěr.
To vyhýbání se dopisům,vyhazování bez otevření,to v určité fázi dělají téměř všichni dlužníci,ale spíš proto,že jsou v tlakovém presu,mají deprese,lze to přirovnat k nemoci,ne ke schválnosti. Už se dostali do stavu,kdy nejsou schopni svůj dluh zvládnout a umořit. Nám,kteří tím neprocházíme,to přijde hrozně jednoduché,zvednout telefon,komunikovat,domluvit si splátkový kalendář…
Jinak to vidím podobně,všichni by chtěli všechno nejnovější,nejlépe každé dva roky nové. Kupuji si jen to,na co mám. Pokud na splátky,tak až po důkladném zvážení,jestli tu věc skutečně potřebuji a jestli jsem schopna ji splácet dlouhodobě. A taky,než ji splatím,aby neztratila svou hodnotu.
Jde vidět, že se spousta z vás pohybuje mezi tou střední třídou. Bohužel, měla jsme tu možnost nahlédnout, jak to funguje i v jiných skupinách. Dnes už si věřitelé moc dobře kontrolují, komu a kolik půjčují, ale ještě před pár lety tomu tak nebylo. Kluci nastoupili do práce, vzali si na splátky elektroniku do 30k a opravdu, tenkrát to šlo. Pak to rozprodali a měli se pár dní jak prasátka v žitě. Znám asociální rodiny, kde to takhle dělalo více sourozenců, třeba i na objednávku. Člověk jim dal 1/10 z ceny, která se platila na prodejně a pak od nich produkt koupil za 50% kupní ceny. Dneska mají statisícové dluhy a pláčou, že musí platit a nic jim chudákům nezbývá?
a přesto, 80% těch lidí v insolvenci, kteří si stěžují, že nemají z čeho žít, tak kouří. Ano znám i takové, které se do dluhů dostaly díky SJM, kdy manžel nasekal dluhy. Jsou to dvě ženy, jedna z nich má těžce nemocné dítě. Obě dřely, insolvenci splatily a obě to zvládly.
@Anonymní píše:
Jde vidět, že se spousta z vás pohybuje mezi tou střední třídou. Bohužel, měla jsme tu možnost nahlédnout, jak to funguje i v jiných skupinách. Dnes už si věřitelé moc dobře kontrolují, komu a kolik půjčují, ale ještě před pár lety tomu tak nebylo. Kluci nastoupili do práce, vzali si na splátky elektroniku do 30k a opravdu, tenkrát to šlo. Pak to rozprodali a měli se pár dní jak prasátka v žitě. Znám asociální rodiny, kde to takhle dělalo více sourozenců, třeba i na objednávku. Člověk jim dal 1/10 z ceny, která se platila na prodejně a pak od nich produkt koupil za 50% kupní ceny. Dneska mají statisícové dluhy a pláčou, že musí platit a nic jim chudákům nezbývá?a přesto, 80% těch lidí v insolvenci, kteří si stěžují, že nemají z čeho žít, tak kouří. Ano znám i takové, které se do dluhů dostaly díky SJM, kdy manžel nasekal dluhy. Jsou to dvě ženy, jedna z nich má těžce nemocné dítě. Obě dřely, insolvenci splatily a obě to zvládly.
To vzdy zalezi, ne kazdy si za dluhy muze sam, ne kazdy na vse kasle, ale zase jsou i taci jteri ano…nehazet do jednoho pytle vsechny.
Jen abych to uvedla na pravou míru, aby jste tady nemuseli řešit jak si někdo napujcoval peníze a užíval si za ně.. Dluh nevznikl vlastní vinou, ale z podnikání. Hold ne vždy se zadaři!!
Jsem na RD,mam k tomu ID první stupeň,finančně žádná slava,ale lepší nez dratem do oka,jak se říká
. Jdu si k operatorovi vyridit tarif pro celou rodinu. Zacnou mi cpát mobilní data na flesce,internet,televizi a bůh ví co ještě. Bez toho,abych mela nejaky solidní prijem ze zaměstnání,na to se ani neptaji. I blbymu musí být jasné,ze kdybych si to nabrala,tak se casem dostanu do finančních potíží. Insolvence ma byt vychovna pro potencionální veritele,aby si vybirali klienty opravdu solventní,jinak kde nic není ani smrt nebere a víc jak tricet procent z dluhu nevytriskaji.