Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Myslíš insolvenci? Že mu schválili řešení insolvence oddlužením? Píšu anonymně, protože sama v oddlužení jsem od loňska. Já teď přesně nerozumím, na co se ptáš. Oddlužení má tu výhodu, že jsou zastaveny veškeré exekuce a nikde nenabíhají žádné úroky, penále z prodlení, atd. Ale neznamená to, že má člověk více peněz, než když je proti němu vedena exekuce. Standardně to funguje tak, že pokud není ženatý a nemá dítě, dostává 9644 Kč a veškerý zbytek jde insolvenčnímu správci. Ten si z toho nechá 1089 Kč odměnu (900 Kč + DPH) a zbytek peněz rozešle dle předem schváleného procentuálního poměru věřitelům. Výjimečně je možné mít v oddlužení nastavenou i pevnou splátku, ale takový požadavek se uvádí už v žádosti o oddlužení.
Pevná splátka v insolvenci jde podle mých informací stanovit pouze v některých případech. Jinak, že si platil právničku je jeho hloupost, existují i neziskové organizace, které to vyřizují zdarma. Pomáhala jsem s tím před nedávnem jedné blízké. Peníze, které mu budou brát jdou už jen a čistě na umoření dluhu, nikde nebude platit žádné sankce a úroky, kromě odměny insolvenčnímu správci. Pokud by mu dál peníze strhával exekutor, úroky z prodlení běží pořád dál.
Insolvence ma jedinou výhodu,ze nenabiha penale,uroky z prodlení,ale jinak oskubou do posledniho halire. Nalezi mu castka 9644 Kc,kdyby byl zenaty a mel dítě tak 1600 a nejake drobné na kazdou vyzivovanou osobu. Cílem je vratit veritelum co nejvíc. Dle mych informací lze pozadat o snížení splatek i behem oddluzovani,ale nejlepe az po trech letech,pokud je umoreno 50 procent dluhu a musí pro to být nejaky duvod,který pred tím nebyl,treba zhoršení zdravotniho stavu atd.
Z tech penez se vyzit nedá a nejlepe je se od takoveho cloveka finančně oprostit.
@Anonymní píše:
Insolvence ma jedinou výhodu,ze nenabiha penale,uroky z prodlení,ale jinak oskubou do posledniho halire. Nalezi mu castka 9644 Kc,kdyby byl zenaty a mel dítě tak 1600 a nejake drobné na kazdou vyzivovanou osobu. Cílem je vratit veritelum co nejvíc. Dle mych informací lze pozadat o snížení splatek i behem oddluzovani,ale nejlepe az po trech letech,pokud je umoreno 50 procent dluhu a musí pro to být nejaky duvod,který pred tím nebyl,treba zhoršení zdravotniho stavu atd.
Z tech penez se vyzit nedá a nejlepe je se od takoveho cloveka finančně oprostit.
Oškubou? Jako toho dlužníka?
Evidentně nechápeš smysl insolvenčního řízení. Na jednu stranu je to pomoc dlužníkovi. Na druhou stranu je prvořadý zájem věřitelů. Tvůj přítel má šanci mít splněno za mnohem kratší dobu. Ale pokud máš pocit, že exe je lepší než IŘ, tak ať přítel přestane plnit,časem mu oddlužení zruší a může si užívat s exekutorem ![]()
@renduli píše:
Oškubou? Jako toho dlužníka?
Mysleno s nadsazkou. Me je to fuk,zadnou insolvenci,exekuci ani dluh nemám. Původně jsi ale taky myslela,ze insolvence je i pro zvýšení životní úrovně dlužníka,aby,kdyz vydělává slušné peníze,mu zbylo více,než ta nezabavitelna castka. Neprijde mi spravedlive,ze nekdo vydela 30 tis. a zustane mu 9. Lidi v insolvenci je problem zaměstnávat,nedá se s nimi domluvit na prescasech,praci o vikendu,nechtějí je delat,protože z toho nic nemají.
@Anonymní píše:
Mysleno s nadsazkou. Me je to fuk,zadnou insolvenci,exekuci ani dluh nemám. Původně jsi ale taky myslela,ze insolvence je i pro zvýšení životní úrovně dlužníka,aby,kdyz vydělává slušné peníze,mu zbylo více,než ta nezabavitelna castka. Neprijde mi spravedlive,ze nekdo vydela 30 tis. a zustane mu 9. Lidi v insolvenci je problem zaměstnávat,nedá se s nimi domluvit na prescasech,praci o vikendu,nechtějí je delat,protože z toho nic nemají.
A co je potom spravedlivé? Ten člověk si ty dluhy nadělal, neplatil a tohle je druhá šance, jak se z toho dostat bez toho, aby platil jako mourovatý celý život. Protože u dluhu půl milionu tam ty úroky skáčou. A v případě, že by možnost insolvence nebyla, tak to minimum bere daleko déle, takže ano, zlepší se mu životní úroveň. Za pět let je z dluhu venku ![]()
@Aduš8 A z čeho po dobu tech 5 let má platit bydlení,mimořádné výdaje atd.? To minimum je málo,neznám nikoho,kdo by to zvladl bez pomoci rodiny. Ted se chystá novela insolvencniho zákona,kde se počítá u vyšších platů s vyšším nezabavitelnym minimem. Schvalene to zatím není.
Nevidím vinu jen na straně dlužníka,ale i urputné reklamy a cpani spotrebitelskych úvěrů lidem…Teprve nedavno jsou pro oddluzeni pripustne i dluhy vůči státu a dluhy z podnikání. Doufám,ze dojde k dalsimu uvolnění ins.zákona.
Naprosto mě vytáčí lidé, kteří si naberou půjčky, užijí si dovolenou, super mobily a já nevím co ještě, pak nemají na splátky a jdou do insolvence. A v insolvenci ještě nadávají, že jim zbylo jen 9 tis. na žití. A co Ti věřitelé? Ten, kdo kamarádovi půjčí 10 tis. a místo 10 tis. se mu vrátí blbé 3 tis. od ins. správce?Ten má jako dělat co?
Chyba věřitelů,nemají ty půjčky cpát lidem,u kterých je zřejmé,že na dlouhodobe splátky mít nebudou. Treba to hlavně nebankovni spolecnosti vyléčí a zavedou přísnější podmínky pro své půjčky. Tyto spolecnosti půjčí každé evidentní socce bez příjmů.
Znovu opakuji,ze nemám dluhy,exekuci ani insolenci. Jen jsem mela v poslední době moznost nahlédnout tomu víc pod poklicku ocima tech,kteří si tím prošli. 9 tisíc není k přežití,pri dnešních cenách.
@Anonymní píše:
Chyba věřitelů,nemají ty půjčky cpát lidem,u kterých je zřejmé,že na dlouhodobe splátky mít nebudou. Treba to hlavně nebankovni spolecnosti vyléčí a zavedou přísnější podmínky pro své půjčky. Tyto spolecnosti půjčí každé evidentní socce bez příjmů.
Znovu opakuji,ze nemám dluhy,exekuci ani insolenci. Jen jsem mela v poslední době moznost nahlédnout tomu víc pod poklicku ocima tech,kteří si tím prošli. 9 tisíc není k přežití,pri dnešních cenách.
Chyba věřitelů? To si asi děláš legraci,ne? Snad je každý dlužník schopný posoudit, jestli má na splácení nebo ne. Věřitel mu asi do hlavy nevidí, že si bere půjčku, kterou splácet nehodlá. Já bych žádné insolvence nepovolila. Kolik sis půjčil, tolik vrátíš. Ale měly by být státem dané úroky a žádné přemrštěné penále a to vše kolem. Jen přiměřený úrok, ale splatit vše.
Než jsem začala insolvenci řešit, tak jsem si vyjela kalkulačku, kde jsem si zjistila kolik budu dostávat měsíčně. To jde někdo do oddlužení a až poté, co mu začnou strhávat z platu, začne se podivovat že je to málo? U mě teda díky bohu za nájem 2500 Kč, protože měsíčně i něco ušetřím (1-2tis). Ale jinak bych na tom byla bledě. Souhlasím s tím, že s normálním nájmem se s tím vyjít nedá, ale nepřipadám si, že by mě někdo oškubal 😀
Buďte za možnost insolvence rádi a nebrblejte. Insolvence je výhodná pouze a jen pro dlužníka a fakt nechápu, co byste ještě chtěli. Vlastně vím, nasekat dluhy a neplatit je. A tak to buďte v klidu, mám pocit, že se v tomto blýská na lepší časy, protože tuhle jsem četla, že se lepší podmínky insolvence směrem k dlužníkům.
Jinak výhody insolvence holky už popsaly, takže z vašeho pohledu je dobře, že si ji udělal. To, že si zaplatil právničku, považuju za rozumné, kamoška se snaží o insolvenci s tou právničkou zdarma, ale ta má toho strašně moc a je zasekaná, nebo částečně neschopná, nevím, každopádně se to kamošce dost vleče. Známej, kterej měl právničku placenou, to měl vyřízeno rychle.
V současné době může podat k soudu návrh na povolení oddlužení jen osoba k tomu způsobilá - většinou se člověk obrací na advokáta. Já jsem byla v bezplatné poradně, kde mi poradili co všechno mám doložit. Všechny materiály jsem pak odeslala jejich domluvenému advokátovi, který návrh zpracoval a podal na soud (trvalo to týden od odeslání všech dokumentů). Za ten sepis jsem advokátovi zaplatila 4840 Kč. Částka za sepis je regulovaná, víc žádat nemůže. Nepřipadá mi, že bych se nějak plácla přes kapsu za to, že to za mě někdo vyřídil. Naopak, že mám za tuhle částku klid, je k nezaplacení ![]()
Zdravím. Přítel si nedávno vyřídil exekuci. Dluh má necelých 500.000 korun a měsíčně vydělá cca 25.000. Ve vyrozumění přišlo, že měsíče mu budou brát stejně jako by mu bral exekutor. Měl jste to někdo taky tak? Mě to přijde docela divný, když většina lidí co znám si mohli stanovit dokonce i fixní splátku. To mu to rovnou mohl brát ten exekutor sám a nemusel by platit ještě právničku.