Spokojenost se svým jménem?

17
2.10.22 13:45

Spokojenost se svým jménem?

Ahoj všem, zajímalo by mě, jak jste spokojené se svým jménem? Popřípadě pokud s ním spokojené nejste, tak proč a zda tomu tak je celý život, nebo to bylo například jen v dětství? (prosím uveďte i jméno). Já jsem Markéta a musím říct, že jsem spokojená a vždy jsem byla, ale právě v okolí se stále častěji od kamarádek dozvídám, jak nemají rády své jméno (např. Adéla), tak mě to překvapilo a proto ten dotaz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
749
2.10.22 13:54

Ano jsem, byť se mi mé jméno extra nelíbí, ale vybrali ho rodiče, jistě proto, že se jim líbilo a z přesvědčení, že je to pro mě to nejlepší, patří ke mě, tak to tak beru a neřeším to. Myslím, že je zbytečné se něčím takovým zaobírat, v dospělosti rozhodně. Jako výjimku beru jen extrémní výstřelky, ale i to je v dnešní generaci už jinak, než za nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66330
2.10.22 13:56
@Ja-rekk píše:
Ano jsem, byť se mi mé jméno extra nelíbí, ale vybrali ho rodiče, jistě proto, že se jim líbilo a z přesvědčení, že je to pro mě to nejlepší, patří ke mě, tak to tak beru a neřeším to. Myslím, že je zbytečné se něčím takovým zaobírat, v dospělosti rozhodně. Jako výjimku beru jen extrémní výstřelky, ale i to je v dnešní generaci už jinak, než za nás.

A rika se ti Jarek nebo Jarda. U techle jmen me vzdycky zajimalo, podle ceho se rozhoduje, ktera varianta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
2.10.22 13:58

Nebyla jsem od mala spokojená. Všechny jsem opravovala, ať mi tak neříkají. V 18r. jsem si jméno nechala zkrátit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
2.10.22 14:01

Mne se moje jméno nelíbí. Je bud tvrdé v základním tvaru nebo usislane ve zdrobneline. Ale co uz :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
np10021
2.10.22 14:03

Do 15 let jsem ho nesnášela. Byla jsem rozhodnutá, že si nechám přidat další jméno a nechám si říkat druhým jménem.. puberta přešla a já svoje jméno začala mít ráda 😂 😂 a teď bych ho klidně dala i svýmu dítěti.

• Citovat
  • Upravit
749
2.10.22 14:10
@vokishka píše:
A rika se ti Jarek nebo Jarda. U techle jmen me vzdycky zajimalo, podle ceho se rozhoduje, ktera varianta.

Mně všichni říkají Járo nebo Jarku, mě se oslovení Jardo nelíbí, na ZŠ jsem všechny, kdo mě takto oslovil, opravoval. Už jsem z toho vyrostl, neřeším, ale i tak se mi stane maximálně jednou ročně, že mě někdo osloví Jardo a to ješte nový kolega apod. Blízcí a známí nikdy. Znám ale jmenovce, kterému se říká zase výhradně Jarda, tak nevím sám, podle čeho se to posuzuje. Zřejmě jde o to, na co je kdo zvyklý a jak je oslovován odmalička a z části i jak se člověk představí. Také záleží, kdo jak oslovovuje jiného nositele tohoto jména. Já automaticky oslovuji všechny jmenovce tak, jak jsem oslovován já, až na tu jednu výjimku, kde vím, že dotyčnému snad nikdo neřekne jinak, než Jarda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12820
2.10.22 14:10

Mám ho ráda. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66330
2.10.22 14:13
@Ja-rekk píše:
Mně všichni říkají Járo nebo Jarku, mě se oslovení Jardo nelíbí, na ZŠ jsem všechny, kdo mě takto oslovil, opravoval. Už jsem z toho vyrostl, neřeším, ale i tak se mi stane maximálně jednou ročně, že mě někdo osloví Jardo a to ješte nový kolega apod. Blízcí a známí nikdy. Znám ale jmenovce, kterému se říká zase výhradně Jarda, tak nevím sám, podle čeho se to posuzuje. Zřejmě jde o to, na co je kdo zvyklý a jak je oslovován odmalička a z části i jak se člověk představí. Také záleží, kdo jak oslovovuje jiného nositele tohoto jména. Já automaticky oslovuji všechny jmenovce tak, jak jsem oslovován já, až na tu jednu výjimku, kde vím, že dotyčnému snad nikdo neřekne jinak, než Jarda.

No prave strejda byl jen Jarda, rict nekdo Jarek, tak nevim, o koho jde. Stejne jako Honza, Jenda. Strejda byl jen Jenda, ve skole jsou jen Honzove :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1450
2.10.22 14:21

Jmenuju se Pavla. Ne, ze bych z toho skakala nadšením az do nebe, ale nikdy v životě jsem to asi neřešila. Prostě se tak jmenuju, hotovo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18707
2.10.22 14:23
@maarkeetaa píše:
Ahoj všem, zajímalo by mě, jak jste spokojené se svým jménem? Popřípadě pokud s ním spokojené nejste, tak proč a zda tomu tak je celý život, nebo to bylo například jen v dětství? (prosím uveďte i jméno). Já jsem Markéta a musím říct, že jsem spokojená a vždy jsem byla, ale právě v okolí se stále častěji od kamarádek dozvídám, jak nemají rády své jméno (např. Adéla), tak mě to překvapilo a proto ten dotaz.

Taky jsem Markéta a nikdy jsem z toho moc odvázaná nebyla. Super že jsi spokojená to ti přeju. Mně k tomu ještě vždycky přišlo divný i moje rodný příjmení, nelíbila se mi prostě ta kombinace. Takový nemastný, neslaný. I můj chlap jednou řek že mu to jméno přijde takové jako tvrdé, že mu to ke mně nesedí. Zvykl si;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18707
2.10.22 14:26
@maarkeetaa píše:
Ahoj všem, zajímalo by mě, jak jste spokojené se svým jménem? Popřípadě pokud s ním spokojené nejste, tak proč a zda tomu tak je celý život, nebo to bylo například jen v dětství? (prosím uveďte i jméno). Já jsem Markéta a musím říct, že jsem spokojená a vždy jsem byla, ale právě v okolí se stále častěji od kamarádek dozvídám, jak nemají rády své jméno (např. Adéla), tak mě to překvapilo a proto ten dotaz.

Jejda, jednu Adélu mám doma, tak snad nám za to jméno jednou nevynadá… :mrgreen: :oops: Vybrali jí ho tatínek s bráchou, takže případné reklamace budu směřovat na chlapa;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.10.22 14:28

Nelíbí se mi mé jméno. Hrozně mi vadí, ze mě všichni oslovují „Ájo“. :roll:

• Citovat
  • Upravit
465
2.10.22 14:28

Omlouvám se za anonym.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
749
2.10.22 14:31
@vokishka píše:
No prave strejda byl jen Jarda, rict nekdo Jarek, tak nevim, o koho jde. Stejne jako Honza, Jenda. Strejda byl jen Jenda, ve skole jsou jen Honzove :mrgreen:
:mrgreen: Jenda je brácha, Honza mu v rodině neříkáme, přitom ostatní nositele oslovuji spíše Honzo, ale bráchu ne. Zvláštní, když se nad tím člověk zamyslí. Další brácha je Josef a tam zas používáme různé tvary od Pepy. Pepča, Pepíno apod. Nás je pět bratrů a tři sestry, všichni kluci jsme na J, táta má šesté jméno na J. Holky pro změnu na A, stejně jako máma. Pro někoho blázinec, o to víc, když se nám teď do rodiny narodili Pepíček, Jaroušek, Adrianka, nám to ale ani nepřijde :mrgreen:.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze