Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky, dvě nemovitosti mají společnou studnu, obě z ní čerpají vodu jen na zalívání zahrady+případně bazén. Studna je na pozemku jednoho z nich,,,jakože není půl/půl,,,viděla jsem v jednom případě, že nad ní šel plot…tady to tak tedy není… studna je na mým pozemku, ať jsem konkrétní. Pumpa není.
Znamená společná studna nějaké problémy? co z toho plyne pro mě, že je na mým pozemku? mezi pozemky je teda branka, kterou jsem plánovala zrušit,,,tak asi nebudu moct? Je potřeba nějaká dohoda mezi sousedy o studni? žádnou mi předchozí majitel nedal ani o tom nic neřekl, naopak tvrdil, že studna je moje a já teď od jedné ukecané sousedky zjistila opak. Čili otázka,,,jaké problémy s sebou nese společná studna?
díky, A.
Hele myslím, že žádné. My máme společnou studnu se sousedem. Studna je na naší zahradě a soused má prostě jen přípojku a jede se půl na půl ![]()
@Anik myslim ze zadne, az na hadky, kdo ji vycepral-jedni znami to tak maji a protoze meli malo vody, tak se jeden jak druhy citi ukrivdeni, ze ten druhy cerpa vic ![]()
A pri koupi jsi nedostala nejakou smlouvu? Me osobne by to asi nevadilo, ale ja fakt neresim, jestli kdyz dojde voda, tak prepnu na statni. Moje babicka by to ale neprekousla
ta by se hadala
Podívej se, co je zapsáno v katastru, jestli tam máš věcný břemeno. Pokud je přípojka pod zemí a k obsluze studny není potřeba přístup k ní, tak můžeš branku zrušit a umožnit přístup ke studni jen v nezbytných případech. Vřele doporučuju nastavit vztahy a užívání studny smluvně, zvlášť finanční stránku, pokud se voda čerpá elektrickým čerpadlem, tak kdo platí jeho provoz. Po bývalým majiteli bych žádala vysvětlení a veškerou dokumentaci ke studni, kdo ji kopal, kdo platil a jak má dohodnuty podmínky užívání se sousedkou.
@Anik píše:
Ahojky, dvě nemovitosti mají společnou studnu, obě z ní čerpají vodu jen na zalívání zahrady+případně bazén. Studna je na pozemku jednoho z nich,,,jakože není půl/půl,,,viděla jsem v jednom případě, že nad ní šel plot…tady to tak tedy není… studna je na mým pozemku, ať jsem konkrétní. Pumpa není.Znamená společná studna nějaké problémy? co z toho plyne pro mě, že je na mým pozemku? mezi pozemky je teda branka, kterou jsem plánovala zrušit,,,tak asi nebudu moct? Je potřeba nějaká dohoda mezi sousedy o studni? žádnou mi předchozí majitel nedal ani o tom nic neřekl, naopak tvrdil, že studna je moje a já teď od jedné ukecané sousedky zjistila opak. Čili otázka,,,jaké problémy s sebou nese společná studna?
díky, A.
A soused tam fyzicky nema zadnou trubku, kudy si tu vodu cerpa…? Normalne to s nim bez probrat.
Je to čerstvé info pro mě, studnu jsem ještě neotvírala, tak nevím, a sousedy jsem letos ještě nepotkala,,,oba jsme chalupáři, ale oni jezdí spíš v týdnu /už důchodci/, já víkendy. Ale mají hodně záhonků a vždy zalito, zahradou jim vede hadice, takže předpokládám, že studna je využívána dost. Poměrně jednostranně, protože já moc záhonků nemám, vlastně jen brambory a jahody, které nezalívám. Ale o vodu mi v tomto případě nejde, oba domy máme vodu obecní, jde mi o princip, o případné problémy s placením údržby studny, provoz čerpadla apod. Setkávám se se společnou studní poprvé, tak o tom prostě nic nevím, jak to funguje, proto můj dotaz. Až tam sousedy potkám, tak to s nima samo proberu, ale bude to nejdřív v červenci, tak chci být trošku připravená a vědět o co go.
@Lucie_Sx píše:
A soused tam fyzicky nema zadnou trubku, kudy si tu vodu cerpa…? Normalne to s nim bez probrat.
@Anik Pokud je v té studni čerpadlo na elektriku, tak ten provoz je drahý dost, to si pořeš.
No a jak teda víš, že je studna společná? Co katastr? Pokud tam není věčné břemeno a je na tvém pozemku, tak je tvoje, ne? Branku na svůj pozemek bych netolerovala.
Jenom od jiné sousedky, agentura JPP. Ale vysvětlovalo by to tu branku. Jak říkám, sousedy potkám až v červenci, to už vydržím a zeptám se,,, jenom se připravuju. Ale při odjezdu elektřinu vypínám, nedoplatek jsem mírný měla, ale přičítám to mojí rekonstrukci. V katastru nic nemám.
@samantafox píše:
No a jak teda víš, že je studna společná? Co katastr? Pokud tam není věčné břemeno a je na tvém pozemku, tak je tvoje, ne? Branku na svůj pozemek bych netolerovala.
@Anik píše:
Jenom od jiné sousedky, agentura JPP. Ale vysvětlovalo by to tu branku. Jak říkám, sousedy potkám až v červenci, to už vydržím a zeptám se,,, jenom se připravuju. Ale při odjezdu elektřinu vypínám, nedoplatek jsem mírný měla, ale přičítám to mojí rekonstrukci. V katastru nic nemám.
Cerpadlo bude mit soused svoje a do studny jen trubku.