Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
My máme taky dva účty, ale peníze společné. Manžel mi posílá většinu výplaty a já z toho vše poplatím(včetně spoření) a pak se z toho platí běžné výdaje(jídlo, benzín)-k tomuto účtu máme dvě karty. Na jeho účtu má peníze pro sebe na útratu, obědy v práci atd. O větší výdajích jako spotřebič atd. se domlouváme spolu, o těch menších si neříkáme(hadříky, kosmetika, knížky).
Máme společný účet a soubor, kam zapisujeme veškeré výdaje včetně kapesného.
Musí nám to vycházet do koruny, takže co nevychází, započte se do kapesného celé rodiny.
Ale ono to vychází, jsme již dlouho zvyklí.
Na větších výdajích nad 2000 se domlouváme. Pokud se jedná o něco jako boty, bunda, tak to jen oznámíme, ale když víme, že ten měsíc se už kupovalo více věcí okolo tisícových položek, tak už se prostě nic nekupuje(pokud to není rozbitá věc typu lednička…).
U ještě dražších věcí jako je třeba mobil, vzdělávací kurzy si sedneme a domlouváme se na požadavcích, podíváme se na nabídku a ceny a dle toho korigujeme požadavky nebo navyšujeme rozpočet, který jsme původně měli.
O peníze si nikdy manželovi říkat nebudu, je to nedůstojné. Šetřit se nám daří.
@Danulinka16 píše:
Tak to me tedy neprijde, ze mate spolecne penize, kdyz mate kazdy svuj ucet a ty mu rikas o penize a on se jeste vyptava, podle me je spolecne, kdyz mate jeden ucet a tam dve vyplaty nebo jeden spol.ucet kam kazdy posila pomernou cast vyplaty.Ja mam momentalne take rodicak a manzel mi uz od zacatku vztahu posila kazdy mesic na ucet penize,1/2 na vsechno..jidlo, najem, kdyz jsou nedoplatky, dovca, pojistka atd tak jsme platili vse na pul. u nas spolecny ucet nehrozi, ma dve deti z pred. manzelkou a ja nechci, kdyby se mu neco stalo, aby kluci dedili i me penize…
Tak my máme účty tři a ke každýmu ještě spořící, ale neřešíme moje, tvoje
kdybych měla z rodičáku platit jídlo a tak, tak asi zdechneme hlady ![]()
Jinak můj se mě neptá za co utrácím, ale já mu to obvykle ukážu
a já taky neřeším, jestli utratil 100, nebo 1000 a za co ![]()
@Sany80s píše:
Máme společný účet a soubor, kam zapisujeme veškeré výdaje včetně kapesného.
Musí nám to vycházet do koruny, takže co nevychází, započte se do kapesného celé rodiny.
Ale ono to vychází, jsme již dlouho zvyklí.
Na větších výdajích nad 2000 se domlouváme. Pokud se jedná o něco jako boty, bunda, tak to jen oznámíme, ale když víme, že ten měsíc se už kupovalo více věcí okolo tisícových položek, tak už se prostě nic nekupuje(pokud to není rozbitá věc typu lednička…).
U ještě dražších věcí jako je třeba mobil, vzdělávací kurzy si sedneme a domlouváme se na požadavcích, podíváme se na nabídku a ceny a dle toho korigujeme požadavky nebo navyšujeme rozpočet, který jsme původně měli.
O peníze si nikdy manželovi říkat nebudu, je to nedůstojné. Šetřit se nám daří.
To nechápu, proč nedůstojné…? Navíc píšeš, že máte společný účet…
My máme jeden účet, kam chodí manželovi výplata. Já dostávám výplatu v hotovosti. Peníze máme společné, utrácíme rozumně a u větších částek po domluvě.
Ahoj my mame taky úctu několik, jeden mam ale sama pro sebe a malou kam mi chodí mateřská 17 tis. + mi manžel kazdy měsíc přeposle 20 tis a ja za to nakupuji věci pro sebe a malou. Pak mame společný úcty z kterého se platí hypotéka, splátky na auta a bežne věci do domácnosti. Jako, nákup jídla, drogerie, nafta. A treti účet kde si šetříme peníze.
Máme jeden společný bankovní účet, s tím, že kartu mám u sebe já ale ne proto, abych z ní utrácela peníze a přítel (snoubenec) nemohl
on jen prostě karty nemá rád a radši si zaplatí vše v hotovosti, v tomhle ho chápu, s kartou všude jen pípáte a ty peníze mizí jak rychlostí blesku..
děláme to tak, že přítel dostává v práci peníze každý týden, tudíž svou výplatu má jakoby na 4 části (tak je zkrátka domluven se zaměstnavatelem). Z té týdenní výplaty vždy odložíme bokem řekla bych tak 35-40% (podle toho, jestli nás čeká nějaký větší nákup, oprava něčeho, zaplacení účtů atd.) a tyhle peníze pošleme na ten náš bankovní účet. Zbytek co máme z té týdenní výplaty má u sebe fyzicky přítel a z toho platíme vše, co ten týden potřebujeme, od nákupů, přes věci pro malou (teprve ale čekáme), nafty, drogerii, ale i cokoliv zrovna potřebuju nebo tak
Většinou nám tahle hotovost bohatě stačí, když ne, tak teprve potom jdeme a platíme něco kartou právě z toho účtu, kde si syslíme zbytky výplaty
Nutí nás to takhle hospodařit s tím, co fyzicky u sebe máme a na účtu se nám tak aspoň šetří nějaké penízky pro nečekané výdaje, když po něčem toužíme (hlavně já po těhotenském oblečení
), víkend mimo atd.. Já svoje peníze zatím nemám, pracovala jsem, ale od jara nepracuji (stejně jsem asi týden po ukončení práce otěhotněla), takže pak k těm penězům přibude akorát moje rodičovská, ze které pak chci platit hlavně věci pro malou, příp. drobný nákup, internet, atd. ![]()
@Paoloska Kdybychom neměli, tak za ním musím přijít a říkat si mu o peníze, nebo on za mnou.
Už jen z té představy se mi navaluje. Nerovný přístup k penězům v partnerství je v podstatě týrání.
A to, že si někdo o peníze musí říkat a žádat o ně zatímco druhý ne, to je nerovný přístup.
Ahoj holky,
Vy, co dostáváte od manžela nebo přítele peníze, kolik to je? Třeba u nás, mi přijde rodičovská a přítel mi pošle peníze…mám měsíčně problém vyjít…tak by mne jen zajímalo, kolik cca to je u vás? My máme jedno dite,11 měsíční…píšu to, peo představu, kdyby se najde maminka, která to má stejné jak ja ( ne, manzel a jedno dítě).
Děkuji
Každý svůj účet a pak společný, kam posíláme oba určitou částku. Ten používám k nakupování hlavně potravin.
Manžel platí věci okolo domu-elektrika, voda, plyn…
Já platím věci kolem dětí, teď třeba kroužky, co vyjdou na nějakých 10 tis. na pololetí, šetřím na auto a podobně.
když kupuji něco dětem, tak většinou manželovi nic nereportuji, ani o sobě. On nic moc nenakupuje, jezdíme na nákupy oblečení do zahraničí.
Anonym, citlivé údaje.
@naty2989 Ahoj, ty peníze se dost liší, nedává mi měsíčně/týdně nějakou stanovenou částku a když nevyjdu, tak smůla. Zkrátka když mu řeknu, něco potřebuju (rozumného), tak mi vždycky peníze dá na to na co potřebuju, nebo i když někam jdu, tak se mě ptá, zda peníze mám, jestli nechci. Ta částka se taky dost liší podle toho, jestli třeba zrovna potřebuju koupit kontaktní čočky, nebo jdu někam s kamarádkama a chci si něco koupit, atd..
@aandreaaL mame keden ucet kam jdou vsechny penize. Z toho se bere vsechno. Drobne vydaje neresime spolecne. Vetsi cca nad 1000kc spolecne probereme ale asi by mi zily netrhalo kdyby mel nejaky vydaj navic
@Blackyyy díky moc…já práve už jsem šílená z toho, zda prostě jsem neschopná, ze nevyjdu nebo tak…a také jsem si připadala divně, k dyz ctu o těch společných účtech…
@Paoloska píše:
To nechápu, proč nedůstojné…? Navíc píšeš, že máte společný účet…
Taky to nechápu. Spíš je nedůstojné, aby si žena musela říkat o peníze. Měl by mít přehled natolik, aby věděl, kolik rodina spotřebuje a ty peníze by měly být k dispozici. Větší a dražší nákupy probírat spolu. Jinak bych si připadala jako spolubydlící s výhodami nikoliv rovnocenná „přítelkyně“.
My máme své účty, žádný společný. Většinu věcí platím já - energie za dům, věci na děti, drogerii, věci do domácnosti. Manžel mi posílá půlku peněz na energie a nějaké malé peníze na domácnost. Já ale i pracuju, při rodičáku, abych vyšla - pokud bych po něm chtěla víc-bude zle, budem se hádat. To je jediná věc, kvůli které se dokážem pohádat. On platí větší část dovolené, dělá velké nákupy v Německu, platí zábavu, hospody, výlety…