Společné peníze?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
91
23.8.16 14:39

Společné peníze?

Maminky, jdu si pro radu. Řešíte s manželem kdy, kde, kolik a co koupíte? Ať je to oblečení, jídlo, boty, cokoliv pro děti, manžela nebo pro sebe řešíte to s ním? Než to koupíte nebo až to koupíte? :D
Já totiž někdy ani neřeknu co jsem koupila ani kolik to stálo :D
Máme sice společné finance, ale každý má svůj učet - svoje peníze. Nevím jak to máte, ale kamarádka má třeba rodičák a plus k tomu jí manžel na učet každý měsíc posílá stejnou částku peněz. Já mám pouze rodičák a upřímně pokud ho utratím tak čekám až mi tam zase další měsíc dorazí další :D  máte tam nějakou rezervu? Posílá Vám také manžel peníze? Nebo jedete sama na sebe? Já totiž vše nakupuji od jídla přes oblečení atd.., dá se říct že vše platím já. My to máme zatím tak že máme společné peníze to ano ale každý svoji kartu kde jsou. A pokud chci peníze tak si řeknu o to nejde ale jde už o to že na co potřebuješ? Kolik potřebuješ? Atd… takové ty kecičky kolem. A pokud s nima začne tak už raději ani žádné peníze nechci :D
Tak jak to máte? Je mi zase trapné mu říkat at mi posílá peníze ale zase je to můj manžel že?
Děkuji :-*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30913
23.8.16 14:43

Jak kdy, nekdy se o nakupu bavime dopredu, nekdy vec koupim a oznamim, ale penize mame spolecne a ja mam rozum a nakupuji v souladu s nasim rozpoctem. Kdyby se jednalo o castku, ktera by nas rozpocet narusila, tak bych to samozrejme probrala dopredu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22614
23.8.16 14:44

Máme jeden účet, jedny peníze. Na co platit účty dva ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35732
23.8.16 14:45

Máme jen manžela peníze, máme místo kam mi je dává a já si beru podle potřeby. Pokud potřebuju víc na něco konkrétního třeba do bytu, upozorním předem ať vybere víc. Co a kde a jak nakupuju je mu jedno. Všechny účty platí on. Já mám ještě jeden mimo příjem, ale na to nesaháme a občas něco většího koupime. Ale není to nic extra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12003
23.8.16 14:46

Spravuju všechny naše účty, moje i muže, on se o to nechce starat a ja to mam ráda pod kontrolou takze se doplnujeme. Vzdycky kdyz chce neco mimo bezny rozpocet jen se zepta jestli je dost ma ucte. Na druhou stranu nemam problem mu rict za co jsme ten mesic utraceli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2927
23.8.16 14:48

Tak to me tedy neprijde, ze mate spolecne penize, kdyz mate kazdy svuj ucet a ty mu rikas o penize a on se jeste vyptava, podle me je spolecne, kdyz mate jeden ucet a tam dve vyplaty nebo jeden spol.ucet kam kazdy posila pomernou cast vyplaty.Ja mam momentalne take rodicak a manzel mi uz od zacatku vztahu posila kazdy mesic na ucet penize,1/2 na vsechno..jidlo, najem, kdyz jsou nedoplatky, dovca, pojistka atd tak jsme platili vse na pul. u nas spolecny ucet nehrozi, ma dve deti z pred. manzelkou a ja nechci, kdyby se mu neco stalo, aby kluci dedili i me penize…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1350
23.8.16 14:49

U nás je to tak, že máme finance dohromady. Manželova výplata jde na účet a z toho se strhávají trvalé příkazy. Já dostávám peníze hotově, takže žijeme z mojí výplaty a když dojdou, tak jen řeknu manželovi, ať z účtu vybere třeba trojku. Vybere a dá mi to, někdy řekne, že si s toho pětikilo nechá na svačinky. Ale nikdy se mě neptal, na co to potřebuju, bere to automaticky že je to na jídlo, naftu, prostě pro nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4692
23.8.16 14:51

Máme každý svůj účet, chlap mi posílá peníze každý měsíc, nebo dává hotovost - např. nedávno na brýle a malému na boty, dostala jsem 10 tisíc, koupila si brýle a malému boty, ukázala manželovi o zbytek peněz se nezajímal. Pokud je to něco většího nebo tak, tak to probíráme spolu, jinak se nestará o to co nakupuju. Ale společné peníze nemáme, prostě nám to vyhovuje takhle a jsme spokojení :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16082
23.8.16 14:52

Máme dva účty a rozdělené povinnosti (kdo co platí), k rodičáku mi manžel měsíčně posílá pevně danou částku, ale stejně se každý měsíc zeptá, kolik mi má poslat (= jestli nepotřebuju něco navíc - to využiju maximálně na Vánoce, jinak se snažím dodržovat nastavené mantinely). Určitě si doma neříkáme, kolik co stálo, maximálně si postesknu, že ty mrňavé boty na batole stály zase víc, než ty moje, a když pořizujeme větší věci typu spotřebič, tak to domlouváme dopředu a stahujeme si peníze ze spořícího účtu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
23.8.16 14:52

@aandreaaL máme oddělené finance, neptám se.. dražší věci domlouváme, jinak nakupujem každý, co uznáme za vhodné. Domlouváme se co se týče domácnosti a drahých věcí pro mazlíka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1185
23.8.16 14:54

My máme také společný učet. Věci pro děti probírám s manželem jenom někdy. Jen teď před koncem prázdnin jsem mu říkala, ať se nediví, že je na účtu průvan, že jdu nakuvat dětem věci do školy (školní potřeby, oblečení, obuv). Já hlavně nakupuji pro děti během obyčejného nákupu, když něco vidím a líbí se mi to, tak to koupím a děti se pak doma jen chlubí, že mají to či ono.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2649
23.8.16 14:57

Nemáme společný účet a ani nechci… můj muž bývalé ženě posílal 10 tisíc a to si sama vydělala kolem 20… :nevim: nutila ho, aby jí posílal celou výplatu na její účet… to neudělal… nadávala mu když si něco koupil a dokonce to před ní i schovával :mrgreen: 8o aby mu nenadala. Peněz oba měli dost takže o nic nešlo. No utekl co si budeme povídat :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: jinak já jsem na mateřský. platím jídlo a drobnosti. On bydlení výlety a jiné. Když už nemám nic řeknu mu. Ale abych to řídila jako jeho minulá žena :roll: to by mě hanba fackovala. Celkově mi je trapné si říct o peníze :oops:
Těším se do práce, ale na to si sakra počkám :zed: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12006
23.8.16 14:58

Máme každý svůj účet, z mého odchází veškeré poplatky na byt a auto.. Manžel mi každý měsíc posílá polovinu záloh a o nákupy se dělíme. Děti nemáme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16082
23.8.16 15:00
@Danulinka16 píše:
Tak to me tedy neprijde, ze mate spolecne penize, kdyz mate kazdy svuj ucet a ty mu rikas o penize a on se jeste vyptava, podle me je spolecne, kdyz mate jeden ucet a tam dve vyplaty nebo jeden spol.ucet kam kazdy posila pomernou cast vyplaty.Ja mam momentalne take rodicak a manzel mi uz od zacatku vztahu posila kazdy mesic na ucet penize,1/2 na vsechno..jidlo, najem, kdyz jsou nedoplatky, dovca, pojistka atd tak jsme platili vse na pul. u nas spolecny ucet nehrozi, ma dve deti z pred. manzelkou a ja nechci, kdyby se mu neco stalo, aby kluci dedili i me penize…

Podle mě to jde, my máme rozdělené účty, ale o financích víme všechno (vím, kolik manžel bere, vím, kolik platí za auta, energie, pojistky apod., vím, kolik si nechává pro svou potřebu a kolik posílá na spořící účet). Naše peníze jsou společné a máme o nich přehled, ale ne do poslední koruny. Oba máme jako nulový stav účtu 20tis. (jsou to peníze, které jsou k dispozici kdyby něco - např. by člověk boural v zahraničí nebo potřeboval něco rychle zaplatit apod., ale bereme je jako nulu, tzn. když mám na účtu 15tis., vím, že jsem 5tis. jakoby v kontokorentu a příští měsíc musím hospodařit líp, abych si to dorovnala - nebo si řeknu manželovi, aby mi příště poslal víc, ale to skoro nedělám). Čas od času si oba řekneme, jestli tam tu dvacku ještě máme, nebo ne (např. když si manžel chce koupit něco drahého na svůj koníček, tak mi jen oznámí, že šel do rezervy, ale brzy to zase dotáhne). Dva účty nám dávají určitou svobodu a soukromí, ale peníze jsou prostě společné a každému nám pro osobní spotřebu zůstává stejně (zbytek jde do spoření a na spotřebu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1267
23.8.16 15:03

Mame uctu nekolik, ke vsem mame oba pristup. K nakupum nam slouzi jeden z uctu, ke kteremu mame oba kartu. Kazdy mesic na nej posilame urcitou castku urcenou na provoz domacnosti, vylety i drobne radosti. Nakupujeme oba s rozumem, na vetsich vydajich se domlouvame. Bylo by mi neprijemne manzelovi rikat o penize nebo dokladat, na co je potrebuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný