Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hanahcotton píše:
Snad to byl planý poplach a doufám, že je malá v pořádku. Mrkni na tyhle odkazy…jen abys byla v obraze
http://www.babyweb.cz/…redmetu.aspx
http://www.toplekar.cz/…cockova.html
Diky, muzu se jeste zeptat ciste teoreticky - kdyby si rodic nevsiml ze k necemu takovemu doslo, nevis za jak dlouho a jake priznaky se u deti projevi?
poslala jsem ti zprávičku.
Na možné cizí těleso v zažívacím ústrojí mohou rodiče upozornit tyto příznaky - slinění, chrapot, sípot, obtížné nebo bolestivé polykání, bolest za hrudní kostí či v nadbřišku, nevolnost nebo zvracení. Ale to je individuální. ![]()
Budu ti drzet palce a preji pevne nervy. Mam podobneho previta doma a uprimne, ulevi se mi, kdyz prezije do osmnacti. Hlavne ze vsechno dobre dopadlo ![]()
Chtěla bych se zeptat, jak by se projevilo, kdyby dítě snědlo malou kulatou baterii? Dneska jsem zjistila, že jsem v pračce vyprala baterku, kterou měl syn zašitou v malé kapsičce, nevšimla jsem si ji. Dneska dopoledne, jsem našla kulatou baterku v kuchyni na zemi, tak jsem začala šílet. Další 2 jsem našla v pračce, ale pořád jedna chybí. Už nevím kde hledat. Bojím se jestli ji nesnědla dcerka 14 měsíců. Je to maličká baterie, takže by ji v klidu snědla. Nevím co teď pokud by ji dcerka snědla, tak by to bylo ráno, protože pak když jsme to zjistila tak jsem ji hlídala. Projevilo by se to už nějak? Mohu být už v klidu, že ji nesnědla nebo jet na pohotovost?
@Isia koukni ještě do pračky do toho odpadového šuplíku nebo jak se to jmenuje a pak když tak pohotovost
Max. do dvou hodin po požití hodinové baterie dojde k prožrání se baterie stěnou žaludku volně do břicha, často už cestou zvládne baterie poleptat jícen. Pokud ti dítě zrovna doma neumírá, tak jí velmi pravděpodobně nesnědlo. Po požití takovéto baterie okamžitě na pohotovost, pokud někdo požití přímo vidí, tak většinou ani nerentgenují a rovnou endoskopují a vyndavají, i tak to může mít smrtelné následky. Takže fakt bacha.
Na pohotovost bych ale pro jistotu šla a nechala dítě zrentgenovat.
Honem do nemocnice.byla jsem tam taky jednou s podezrenim. A rikali, ze tohle neni sranda. mohlo by umrit do 4 dni, kdyby byla poskozena a otravila by organizmus. udelaji rentgen a hned bude jasno.
@Isia určitě bych jela hned na pohotovost. Baterie je velký průšvih. Udělají rentgen a ty pak můžeš doma hledat dál. Bych převrátila barák naruby, než bych ji našla. Ale nejdřv bych dítě odvezla na rentgen.
@Isia
Hlídej několik dní stolici a pokud ji najdeš, je vše vyřešené, ale taky jí najít nemusíš. Pokud by se neobjevila a dcerka by měla nevysvětlitelné projevy alergie a otravy těžkými kovy, je třeba to řešit. Ale podle mě ji buď nespolkla nebo vyjde lehce ven. ![]()
@Vlaďka 83 píše:
@Isia
Hlídej několik dní stolici a pokud ji najdeš, je vše vyřešené, ale taky jí najít nemusíš. Pokud by se neobjevila a dcerka by měla nevysvětlitelné projevy alergie a otravy těžkými kovy, je třeba to řešit. Ale podle mě ji buď nespolkla nebo vyjde lehce ven.
To myslíš vázně?? Ty asi nevíš, že malá baterie dokáže zabít?? Že po spolknutí začne okamžitě naleptávat sliznice? Podivej se na YouTube co udělá baterka s kuřecím prsním řizkem a pak dávej rady, že baterie lehce vyjde ven. Bože
@ančapepča píše:
To myslíš vázně?? Ty asi nevíš, že malá baterie dokáže zabít?? Že po spolknutí začne okamžitě naleptávat sliznice? Podivej se na YouTube co udělá baterka s kuřecím prsním řizkem a pak dávej rady, že baterie lehce vyjde ven. Bože
Pokud není z vnějšku porušená, projde trávicím traktem bez problémů (placatou baterku kys. chlorovodíková v koncentraci, která je v žaludku příliš nenaruší). Pokud porušená je (dítě ji nakousne), objeví se příznaky do 20min od spolknutí - to by autorka už poznala a místo psaní sem, by volala záchranku. Na YouTube jsou různé nesmysly.
Stalo se mi to stejné, cca 16m dcera našla 3 knoflíkové baterky a hrála si s nima asi 1minutu - co jsem jí měla z dohledu (myslela jsem, že jsme všechny odstranili), málem jsem se zbláznila a ječela na manžela kolik jich tam zapomněl (přiznal, že je z toho šuplíku nevyndal), říkal, že 3 a malá měla 3, takže teoreticky se dalo spoléhat na to, že jsou všechny, malá taky tvrdila, že je nepapala a ani nebyly oslintaný, ovšem já jsem na to nedala a jeli jsme okamžitě do dětské (pátek večer
), lidí jak nas..no, ale jak viděli co jsme nahlásili na příjmu, tak jsme předběhli asi 40lidí a okamžitě na RTG, kde teda bylo vše OK, uf…
rozhodně jsem nepsala na net, jen jsem rychle vygooglila asi dva články, které se oba shodovaly na tom, že okamžitě na RTG
rozhodně se nespoléhat na to, že to vykaká, může si nevratně poškodit zažívací trakt a do smrti být invalida, pokud to teda přežije
cca do 45minut od zjištění jsme byli na RTG, doktor mě pak ještě uklidňoval, že se to stane a abych nechtěla manžela zabít dodatečně
, ale stejně jsem se cítila jako nejhorší matka na světě
@Vlaďka 83 ono ani tak nejde o alergii, ale o poleptání alkalickou složkou
@Vlaďka 83 baterie nemusí být porusena. No tak si nedivej na YouTube a přečti si to někde jinde…